HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜπριάμ, τουρλού ή ρατατούιγ;

Μπριάμ, τουρλού ή ρατατούιγ;

Όπως και να το προτιμάς, είναι ένα από πιο καλοκαιρινά φαγητά που γίνεται με ό,τι λαχανικό είναι διαθέσιμο. Πιπεριές από όλα τα χρώματα, καρότα, κρεμμύδια φρέσκα και ξερά, μερικές σκελίδες σκόρδο, κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες και πατάτες.

Τα κόβω σε ροδέλες ή σε κύβους (να είναι περίπου ίσα τα κομμάτια) και γεμίζω ένα βαθύ ταψί. Κόβω πρώτα τις μελιτζάνες, τις αλατίζω και τις αφήνω λίγη ώρα στο σουρωτήρι να ξεπικρίσουν, τα πιο σκληρά λαχανικά, όπως τα καρότα, τα κόβω σε πιο μικρά κομμάτια, τα μαλακά σε μεγαλύτερα. Παλιότερα συνήθιζαν να περνάνε όλα τα λαχανικά από το τηγάνι πριν τα ρίξουν στο ταψί. Εγώ σοτάρω μόνο το κρεμμύδι. Το χοντροκόβω, το βάζω σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο νερό και, όταν εξατμιστεί, ρίχνω λίγο λάδι και αφήνω να ροδίσει ελαφρά.

57
Ρίχνω όλα μαζί τα λαχανικά σε ένα πιρέξ, περιχύνω με ένα φλυτζάνι λάδι και ένα φλυτζάνι νερό (ή λευκό κρασί), αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγο μπούκοβο και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, συνολικά 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν τα λαχανικά. Μετά την πρώτη ώρα ψησίματος, βγάζω το ταψί από τον φούρνο και ανακατεύω προσεκτικά. Το ξαναβάζω στον φούρνο και επαναλαμβάνω τη διαδικασία περίπου κάθε 20-30 λεπτά.

Το τουρλού τρώγεται χλιαρό – την άλλη μέρα μάλιστα είναι ακόμη πιο νόστιμο – με πικάντικη φέτα, χωριάτικο ψωμί ψημένο στο γκριλ και ένα δροσερό λευκό ή ροζέ κρασί.

Πηγή: www.bostanistas.gr

Προηγουμενο αρθρο
Γιατί η Κύπρος
Επομενο αρθρο
Ιόνια Νησιά: Ευλογία του Ανέμου και της Θάλασσας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.