HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜυρωδάτη ρίγανη

Μυρωδάτη ρίγανη

Το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θεωρείται η κατάλληλη εποχή για συγκομιδή ρίγανης.

✓ Η ρίγανη συναντιέται εύκολα σε όλη την Ελλάδα σαν αυτοφυές άγριο φυτό. Στο νησί μας τη βρίσουμε εύκολα σε πολλά σημεία. Σε ότι μας αφορά, η καλή μας Ασπασία Σούνδια, έχει αναλάβει εδώ και χρόνια και μας προσφέρει τη ρίγανη της χρονιάς. Τη μαζεύει η ίδια σε εξορμήσεις που κάνει στους Σκάρους.

✓ Η αξία της ρίγανης στην φαρμακευτική όσο και στην μαγειρική είναι γνώστη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις «όρος» (βουνό) και «γάνος» (λαμπρότητα), δηλαδή το φυτό που λαμπρύνει τις πλαγιές των βουνών

ΡΙΓΑΝΗ

✓ Η ρίγανη ευδοκιμεί τόσο στα χωράφια όσο και σε κήπους που έχουμε στα σπίτια μας, πράγμα που υποδηλώνει την ευκολία της καλλιέργειάς της. Η σημαντικότερη απαίτηση που έχει είναι το πολύ καλά στραγγισμένο χώμα, ιδιαίτερα κατά το χειμώνα.

✓ Στην ελληνική κουζίνα η ρίγανη καταλαμβάνει περίοπτη θέση αφού χρησιμοποιείται πάρα πολύ και κυρίως σε ψητά κρεατικά και σε σαλάτες. Τελευταία μάλιστα έχει επεκταθεί η χρήση της από βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων και «σνάκς», οι οποίες χρησιμοποιούν τα αιθέρια έλαια για να προσθέσουν τη γεύση της ρίγανης στα προϊόντα τους (πατατάκια, σάλτσες κ.α.).

✓ Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων προεξαρχόντων των thymol και carvacrol, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση διαφόρων μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

ριγανη1

✓ Αποτελεί τη νόστιμη και υγιεινή πινελιά στο πιάτο μας. «Ριγανίζοντας» το κρέας όχι μόνο του δίνουμε γεύση, αλλά τονώνουμε και τη θρεπτική του αξία. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι η ρίγανη έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 από την πατάτα και 42 από το μήλο.

✓ Παράλληλα, η ρίγανη αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθιστώντας ακόμα αρμονικότερη έως και ιδανική τη σχέση ρίγανης-κρέατος.

Συγκομιδή της ρίγανης

✓ Κόβουμε με το χέρι κλαδιά μήκους 25 εκατοστών περίπου, δεν την ξεριζώνουμε. Φτιάχνουμε τα κλαδάκια της ρίγανης που κόβουμε μικρά μπουκέτα και τα δένουμε με ένα σκοινί.

IMG_2623

✓ Προτιμάμε να την ξεραίνουμε σε σκιά. Αν έχετε υγρασία να τη μαζεύετε το βράδυ γιατί μαυρίζει και φυσικά αν δείτε να έρχεται βροχή πάλι τη μαζεύετε.

rigani-3

✓ Σε καμιά βδομάδα το πολύ η ρίγανη έχει ξεραθεί. Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και αρχίζουμε να τρίβουμε τα κλαδάκια της με τα χέρια για να πέσει η ρίγανη στη λεκάνη, τα κλαδιά θα μείνουν ξερά και σκληρά στα χέρια σας στο τέλος για να τα πετάξετε και να συνεχίσετε με το επόμενο μπουκέτο.

Πληροφορίες αντλήσαμε από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Όταν ο ήλιος γέρνει…
Επομενο αρθρο
Έκθεση ζωγραφικής Κώστα Κατωπόδη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.