HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ εξορθολογισμός στους λογαριασμούς ύδρευσης και οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές

Ο εξορθολογισμός στους λογαριασμούς ύδρευσης και οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές

Εξ απαλών ονύχων άγγιξε το πρόβλημα της ύδρευσης το χτεσινό (21/11), Δημοτικό συμβούλιο. Παρότι η συζήτηση δεν ήταν για το θέμα του νερού, το θέμα θίχτηκε, αλλά όχι με υπέρμετρο ζήλο.

Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν: Απόφαση Δ.Σ. για εξορθολογισμό τιμολογίων ύδρευσης του Δήμου Λευκάδας, σε συνδυασμό με την από 18/11 ανακοίνωση του Δήμου για την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου στην ύδρευση.

Για να καλυφθεί η δαπάνη που θα προκύψει από την εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου έγινε ένα «ανακάτεμα στην τράπουλα» ώστε να διορθωθούν αδικίες που υπήρχαν στο υφιστάμενο τιμολόγιο, αυξήσεις στις μεγάλες καταναλώσεις και στα ξενοδοχεία και επιπλέον αποφασίστηκε:

α) H εφαρμογή ομοιόμορφης κλιμάκωσης σε όλες τις Δ. Ε.

β) Η εφαρμογή ενιαίου παγίου 6€, σαν μέση τιμή των υφιστάμενων παγίων των Δ.Ε., για όλες τις οικιακές καταναλώσεις του Δήμου Λευκάδας.

γ) Η εφαρμογή ενιαίου παγίου 10€, για τις επαγγελματικές καταναλώσεις των Δ. Ε. καθώς και για τις εκτός οικισμών συνδέσεις στις Δ. Ε. (όπου μέχρι σήμερα ίσχυαν), όπως στους πίνακες που ακολουθούν.

δ) Η εφαρμογή ενιαίου παγίου 10€ για τους στάβλους με χρέωση 0,70€/ m3 για καταναλώσεις έως200m3 και 1 ,40€/m3 για τις καταναλώσεις άνω των 200m3, σε όλο τον Δήμο.

ε) Ενιαία τιμή 1,77€/m3 (με Φ.Π.Α. 2€) για την παροχή νερού από τα λιμάνια σε σκάφη, εκτός των ημερόπλοιων που Θα χρεώνονται σύμφωνα με τις επαγγελματικές καταναλώσεις (των καταστημάτων) της αντίστοιχης Δ.Ε

Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν οι πίνακες κατά Δημοτική Ενότητα, με τις ισχύουσες τιμές και τις νέες κλίμακες που δημιουργούνται.

Η συζήτηση του θέματος ξεκίνησε στις 5:00 το απόγευμα και τελείωσε μετά τις 10:00 το βράδυ. Η εφαρμογή του κοινωνικού τιμολογίου βρήκε σύμφωνες όλες τις παρατάξεις του ΔΣ. Μίλησαν σχεδόν όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι, άλλος να εκφράσει τα φιλολαϊκά του αισθήματα, άλλος να κάνει παρατηρήσεις στις νέες κλίμακες του τιμολογίου.

Υπήρχαν περιοχές π.χ. Δ.Ε. Ελλομένου που με το ισχύον τιμολόγιο πλήρωναν στους λογαριασμούς ύδρευσης, πολύ λιγότερα από ότι το υπόλοιπο νησί. Με το νέο τιμολόγιο φαίνεται πως η περιοχή δέχεται την μεγαλύτερη αύξηση, ως αποτέλεσμα όμως, αυτού που προανέφερα. Κατά μέσο όρο και με πολύ χοντρικό λογαριασμό, η Δ.Ε. πλήρωνε μέχρι σήμερα 0,30€ το m3 ενώ η Λευκάδα πλήρωνε 0,85€ το m3!

Η απόφαση του χτεσινού δημοτικού συμβουλίου για το κοινωνικό τιμολόγιο και τον εξορθολογισμό στα τιμολόγια ύδρευσης, θα τεθεί σε ισχύ από τον νέο χρόνο, αφού πρώτα εγκριθεί από την αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας.

Υπάρχει κάτι άλλο σημαντικό κατά την άποψή μου, που κυριάρχησε κατά τη χτεσινή συζήτηση των παραπάνω προτάσεων, και επαναλαμβάνεται σε κάθε Δ.Σ. όταν έρχονται προς συζήτηση θέματα που άπτονται «στενών τοπικιστικών συμφερόντων» των δημοτικών ενοτήτων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, αλλάζουν πρόσωπο. Μεταμορφώνονται όπως ο Ιανός. Ξεχνούν και την παράταξη που ανήκουν και τα όσα ωραία, περί δημοκρατικότητας δηλώνουν τον υπόλοιπο καιρό. Στο νου τους έχουν μόνο τα ψηφουλάκια των χωριανών τους.

Το ίδιο έγινε και στη χτεσινή συνεδρίαση με τις αυξήσεις «σε βάρος» του Ελλομένου. Οι σύμβουλοι του Ελλομένου -όλων των παρατάξεων- στο διάστημα που το τιμολόγιο της περιοχής τους λειτουργούσε σε βάρος του υπόλοιπου νησιού, δεν εξέφραζαν καμιά κοινωνική ευαισθησία για την αδικία. Χτες δεν τους αναγνωρίσαμε. Μέχρι που, οι της συμπολίτευσης, ήταν πιο αυστηροί στην κριτική τους από αυτούς της αντιπολίτευσης!

Αναφέρω σαν παράδειγμα τη Δημοτική Ενότητα Ελλομένου, το ίδιο συμβαίνει και με την Καρυά, τους Σφακιώτες, τη Βασιλικη. Η κοινή λογική παραμερίζεται, οι δημοτικοί σύμβουλοι ξεχνούν τα συμφέροντα του γενικού συνόλου, του γενικού καλού, του Δήμου, και λειτουργούν ως κομματάρχες χωριών και μάλιστα χωριών που βρίσκονται σε αντιπαλότητα. Χωριών που πρέπει να υποστηρίξουν δήθεν τα συμφέροντά από κακές επιβουλές της πλειοψηφίας του ΔΣ!

Μια ταχτική και μια νοοτροπία παλαιοκομματική, συντηρητική, κλειστοφοβική από την οποία εμφορούνται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Μια νοοτροπία που φέρνει σε σύγκρουση την μια περιοχή του νησιού με την άλλη χωρίς λόγο, όταν ουσιαστικά οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν.

Δείχνουν ότι προστατεύουν τα «συμφέροντα» των κατοίκων ορισμένων περιοχών, αλλά στην ουσία κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στο πολιτικό σύστημα, στις έννοιες της ισονομίας και της ισοπολιτείας, που σε άλλες περιπτώσεις διατυμπανίζουν ότι πιστεύουν. Κάνουν ζημιά στα συμφέροντα του Δήμου, δηλαδή όλων μας. Καλλιεργούν υπέρμετρα το «κατόπιν ενεργειών μου», στο μικρό βαθμό που τους αναλογεί. Συντηρούν αυτό από το οποίο πάσχει το πολιτικό σύστημα, το φόβο του πολιτικού κόστους.Κρατούν δέσμιους τους δημότες σε απαρχαιωμένες πολιτικές και αντιλήψεις και δεν βοηθούν ώστε να δημιουργούνται υπεύθυνοι πολίτες – δημότες.

Κάποιοι της παλιάς σχολής έχουν την άποψη πως η δημοκρατικότητα και η κοινωνική ευαισθησία δεν κρίνονται από αυτά που ακούγονται τις παραμονές των εκλογών αλλά αποδεικνύονται στην πράξη κάθε μέρα.

Πίνακες κατά Δημοτική Ενότητα, με τις ισχύουσες τιμές και τις νέες κλίμακες που δημιουργούνται μετά τον εξορθολογισμό.

51

1

2

3

4

5

50

Προηγουμενο αρθρο
«Oblivion» του Astor Piazzolla
Επομενο αρθρο
Οι Γερμανοί γιορτάζουν την Αγνή Μπάλτσα (και τις κομμώσεις της)

3 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    23 Νοεμβρίου 2014 at 21:53 — Απάντηση

    Νομίζω ότι το κοινωνικό τιμολόγιο έγινε ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Εξάλλου πουθενά στο άρθρο δεν υποστήριξα ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Με αφορμή το προχτεσινό συμβούλιο, καυτηριάζω την επιλεκτική κοινωνική ευαισθησία και την καλλιέργεια, χωρίς λόγο, τοπικιστικών διαφορών από μια κακώς, κατά την άποψη μου, προάσπιση συμφερόντων.

    Τώρα όσον αφορά την τακτική των διαφορετικών τιμολογίων που χρησιμοποιούσαν οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι, πουλώντας τάχαμου ψυχοπόνια στους δημότες, αυτό έχει κριθεί, ο,τι και να υποστηρίξετε. Δέκα εκατομμύρια χρέη πληρώνουμε όλοι μας στον ενιαίο Δήμο, γιατί τόσα έφεραν!

  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΡΜΟΣ
    23 Νοεμβρίου 2014 at 21:09 — Απάντηση

    “Ξεχνούν τα συμφέροντα του γενικού καλού…” λέτε και εκεί στηρίζεται όλη σας την επιχειρηματολογία για ίδια τιμολόγια στις παροχές του Δήμου, όμως σας διαφεύγει το ότι στο προηγούμενο Δ.Σ. ψήφισαν για το 200αρι μόνο για του Ελλομένου και στο ίδιο Δ.Σ. (το προχθεσινό) για 100% στην τιμή του νερού αντί του 75% σε όλους τους άλλους για την αποχέτευση. Ένας ενιαίος δήμος δεν θα πει ότι δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, είναι σαν να μη λαμβάνεις υπόψη την κάθε ανθρώπινη, κοινωνική ιδιαιτερότητα και να θέλεις να τα κάνεις όλα ίσωμα. Και αναρωτηθείτε: Ποιος ο λόγος που οι δήμοι προ Καλλικράτη είχαν ο καθένας το δικό του τιμολόγιο; Αν νομίζετε πως με την ισοπέδωση των πάντων θα επέλθει η κοινωνική ειρήνη, είστε μακριά νυχτωμένη. Δείτε άλλους δήμους και μεταξύ αυτών και της κοντινής Πρέβεζας, πόσα τιμολόγια νερού έχει.

  3. Νώντας Γαζής
    23 Νοεμβρίου 2014 at 14:17 — Απάντηση

    Για πάτε να ρωτήστε τα κότερα και γενικά τα πλοία και τα πλοιάρια που λιμενίζονται στον κόλπο του Βλυχού και των Συβώτων κυρίως από τη μια μεριά και την άλλη και ζητήστε τους απόδειξη σε ποιόν ή ποιούς πληρώνουν το νερό και το ρεύμα, να δείτε πως γίνεται το κλέψιμο στο Κράτος αυτό και δεν φταίνε και δεν κλέβουν μόνο οι μεγάλοι στην Αθήνα!!! Ρεμούλα γίνεται παντού. Πιάστε όλα τα λιμάνια και ερευνήστε και θα δείτε την τεράστια ρεμούλα που γίνεται και βάλτε τάξη. Δεν υπάρχει πλοίο ή πλοιάριο που να μην χρησιμοποιεί κυρίως και πρωτευόντως νερό και δείτε ποιος το δίνει, και ποιος εισπράτει χρήματα και χωρίς απόδειξη, είναι απλά τα πράγματα. Μόνο αν σας λαδώσουν και σας τότε δεν θα τους βρείτε!!! Εξ απαλών ονύχων δεν μπαίνει τάξη, αλλά θα το χάσετε το παιχνίδι απ’ την αρχή κι αυτό δεν τιμάει κανέναν και πρώτα τους έντιμους! Αν απ’ την αρχή φανείτε ανέντιμοι ουέ και αλοίμονο σε όλη τη Λευκάδα!!!. Επίσης οι πληροφορίες είναι ότι ειδικά στην Πόλη της Λευκάδας έχουν πολλαπλασιαστεί οι παράνομες παροχές νερού στα σπίτια και μάλιστα οι περισσότερες παροχές αυτές έγιναν από υπαλλήλους της Ύδρευσης του ίδιου του πρώην Δήμου Λευκάδας με την ανοχή του προηγούμενου Δήμαρχου. Επίσης και σε αρκετά άλλα χωριά υπάρχουν αρκετές παράνομες παροχές κάτι που γνωρίζουν οι πάντες εκτός από τους Υπεύθυνους!!! Επίσης για την πλήρη ενημέρωση του Λευκαδίτικου Λαού οφείλετε να μας δώσετε τις καταναλώσεις και τις εισπράξεις τις ετήσιες όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Νερού του Νησιού ανά έτος της τελευταίας 10ετίας για να δούμε την αλήθεια των στοιχείων και διαδόσεων που κυκλοφορούν και να αποκατασταθεί η αλήθεια. Τα στοιχεία της τιμολόγησης δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου σχεδόν, αυτό είναι ένα στοιχείο για να κάνετε ορθότερη τιμολόγηση, αλλά η Τιμολόγηση που ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ είναι αν πληρώνουν όλοι και την γλυτώνουν οι ημέτεροι ψηφοφόροι κάποιων χονρόπετσων πρώην Αρχόντων ή και Υπαλλήλων της Ύδρευσης ακόμη!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.