HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΦλαμίνγκο: Ένα δώρο Θεού στον άνθρωπο που ξέρει να εκτιμάει την ομορφιά!

Φλαμίνγκο: Ένα δώρο Θεού στον άνθρωπο που ξέρει να εκτιμάει την ομορφιά!

Εδώ και αρκετό καιρό βλέπαμε μόνο ένα ζευγαράκι να περιφέρεται στο Ιβάρι μας. Έδειχναν μοναχούλια πράγμα σπάνιο για ένα πουλί που ζει πάντα σε μεγάλες αγέλες.

Σήμερα ανακαλύψαμε ένα μεγάλο κοπάδι απέναντι από το Κάστρο του Γρίβα. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν ακόμα δει κανείς αυτά τα πανέμορφα ροζ πουλιά, μπορεί να ακούσει «τη φασαρία» που κάνουν τα κοάσματα τους.

Τα Φλαμίνγκο είναι πτηνά του γένους των φοινικόπτερων. Είναι ένα πουλί που συναντάται σε όλο τον κόσμο και έχει χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα. Είναι ψηλόλιγνο με λεπτά πόδια και γαμψή μύτη.

dscn1831

Ζουν σε λασπώδεις και ρηχές παράκτιες λιμνοθάλασσες με αλμυρό νερό. Τρέφονται με φύκια, πρωτόζωα, υδρόβια φυτά, σκουλήκια, προνύμφες εντόμων, μικρά μαλάκια και καρκινοειδή. Για να τραφούν φιλτράρουν και παγιδεύουν σωματίδια και μικροσκοπική λεία χάρη στο ιδιαίτερα διαμορφωμένο ράμφος του

Γεννιούνται άσπρα και – αφού φάνε την τροφή τους που είναι φύκια του γένους «Σπιρουλίνα»- μετά από 3 χρόνια αποκτούν, τελικά, αυτό το πανέμορφο ροζ χρώμα. Γι αυτό και είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία τους. Πολλές φορές τα ονομάζουν και πουλιά της «φωτιάς» γιατί τους αρέσουν και τα πολύ ζεστά νερά, σχεδόν τα καυτά.

Για να προστατευτούν ζούνε πολλά μαζί και χτίζουν τις φωλιές τους, σε σχήμα κωνικό σε μέρη που δεν έχει λάσπη. Συνήθως γεννάνε ένα αυγό και το κλωσάνε 28-31 μέρες. Οι γονείς ταΐζουν και οι δύο τα παιδιά τους και τα μικρά σε 7-10 μέρες είναι περίπου έτοιμα να πάρουν μόνα τους την τροφή τους.

dscn1844

Για να πετάξει ένα τέτοιο πουλί, τρέχει αρκετά βήματα πρώτα, ανοιγοκλείνει τα φτερά του και μετά σηκώνεται στον αέρα. Όταν κατεβαίνει στη γη κάνει το αντίθετο! Αγγίζει το έδαφος και μετά τρέχει μερικά βήματα. Τα Φλαμίνγκο, είναι γνωστό πως μπορούν να πετάξουν 500 ως 600 χλμ. κάθε νύχτα.

Πολλές φορές μπορεί να δει κανένας αυτά τα πουλιά ολόκληρα κοπάδια να τριγυρνάνε χαρούμενα πάνω στην επιφάνεια των νερών. Είναι ένα θέαμα που δε θα το ξεχάσει ποτέ. Η ευαίσθητη ομορφιά τους με τις απαλές ροζ αποχρώσεις και οι χαριτωμένες της κινήσεις είναι σαν ένας ζωντανός πίνακας βγαλμένος από τα χέρια επιδέξιου καλλιτέχνη. Τα Φλαμίνγκο είναι από τα ωραιότερα πουλιά που κυκλοφορούν στον κόσμο. Είναι ένα δώρο Θεού στον άνθρωπο που ξέρει να εκτιμάει την ομορφιά!

Πληροφορίες αντλήσαμε από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης γι’ αυτήν την εβδομάδα.
Επομενο αρθρο
Η Φιλαρμονική Λευκάδας στην 1η Επτανησιακή συνάντηση Φιλαρμονικών στην Ζάκυνθο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.