HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ1η συνάντηση των Βλάχων της Αβδέλλας Γρεβενών και των συλλόγων του Δήμου Ακτίου

1η συνάντηση των Βλάχων της Αβδέλλας Γρεβενών και των συλλόγων του Δήμου Ακτίου

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

1η Συνάντηση του συλλόγου Βλάχων Αβδέλλας Γρεβενών «Η Βασιλίτσα»
και των συλλόγων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας

Η Κοινότητα των Βλάχων Δυτικής Πίνδου με τον Σύλλογο «Η Βασιλίτσα» και οι σύλλογοι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, πραγματοποιούν την 1η συνάντηση, το Σάββατο 2 Απριλίου , ώρα 7.30 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημαρχείο Βόνιτσας, με στόχο την αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων και την προσπάθεια όλων των συλλόγων του Δήμου και αντίστοιχα των συλλόγων των Βλάχων Δυτικής Πίνδου, για την καθιέρωση μιας γιορτής-εκδήλωσης σε ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων στο Κάστρο της Βόνιτσας.

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να συμμετάσχετε ενεργά στην 1η Συνάντηση με το σύλλογο των Βλάχων Δυτικής Πίνδου με τον Σύλλογο «Η Βασιλίτσα».

Μικρή ιστορική αναδρομή.

Το 1798 η Βόνιτσα και η Πρέβεζα είναι υπό Γαλλική κυριαρχία. Ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων επιτίθεται στην Γαλλική Πρέβεζα και μετά από ανηλεή σφαγή την καταλαμβάνει. Για την κατάληψη της Βόνιτσας οι μόνες μαρτυρίες προέρχονται από τον Γάλλο πρόξενο στα Ιωάννινα, τον Πουκεβίλ, και τους μετέπειτα ξένους περιηγητές. Η από αυτούς ιστορία λέει ότι για την κατάληψη της Βόνιτσας, ο Αλή Πασάς, μετά την σφαγή της Πρέβεζας, έδωσε εντολή στον μετέπειτα μητροπολίτη Αρτας (τον Ιγνάντιο) να έλθει στη Βόνιτσα. Όταν αυτός έφτασε, τα Γαλλικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από το κάστρο και είχαν πορευτεί για την συγκροτημένη υπεράσπιση της Αγίας Μαύρας (κάστρο Λευκάδας).

Στο κάστρο της Βόνιτσας είχαν μείνει μόνο τέσσερεις άρρωστοι Γάλλοι αξιωματικοί. Ο Ιγνάντιος με τον τοπικό άρχοντα, τον Χαλκιόπουλο, έκοψαν τα κεφάλια των γάλλων αξιωματικών, τα οποία ο Ιγνάντιος τα μετέφερε στην Πρέβεζα και τα παρέδωσε στον Αλή, παραδίδοντας στην ουσία και την Γαλλική Βόνιτσα.
Τα λιβελογραφήματα των ξένων διπλωματών απορρίπτονται από την ισχυρή και ζωντανή ιστορία των Βλάχων της Δυτικής Πίνδου.

Οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου για πάνω από ένα αιώνα, στην μάζωξή τους κάθε 15 Αυγούστου, μετά τον εκκλησιασμό αρχίζουν τον τρανό χορό (Κόρλου Μάρι). Εκεί τραγουδούν και χορεύουν τον χορό «το κάστρο της Βόνιτσας» σε ανάμνηση της θυσίας των Βλαχόπουλων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το κάστρο, όταν τα στρατεύματα του Αλή Πασά επιτέθηκαν στην Βόνιτσα.

Ένας χορός μοναδικός, με μια ιστορία πάνω από ένα αιώνα, με τον οποίο οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου τιμούν και θυμούνται τους προγόνους του, οι οποίοι χάθηκαν στην υπεράσπιση του Κάστρου της Βόνιτσας.
Εμείς οι Έλληνες τι πρέπει να πιστέψουμε; Τα λιβελογραφήματα της ξένης διπλωματίας ή την επί αιώνα ζωντανή ιστορία, μιας σημαντικής και πολυπληθούς ελληνικής κοινότητας;

Η παρουσία των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας είναι ζωντανή σε όλους μας και ιστορικά έχει καταγραφεί τουλάχιστον πρίν το 1224 μχ.

Εκ του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας

BONITSA XOROS

Οι Βλάχοι της Αβδέλλας Γρεβενών, επί ένα και πλέον αιώνα, στον τρανό χορό (κόρλου μάρι) χορεύουν και τραγουδούν το “Κάστρο της Βόνιτσας”, σε ανάμνηση της θυσίας των βλαχόπουλων όταν ο Αλής Πασάς “κόνεψε” το κάστρο.

Οταν στις 15 Αυγούστου 2015 μεταβήκαμε στην Αβδέλλα Γρεβενών, για να δούμε τα βήματα του χορού, να ακούσουμε τον ρυθμό και να ζήσουμε τις “Δωρικές χοές”, βρεθήκαμε μπροστά σε μιά δεύτερη έκπληξη. Είχε τελειώσει ο χορός “Το κάστρο της Βόνιτσας” και κλείσαμε τις κάμερες. Είμασταν μέσα σε μία
μοναδικής εμπειρίας κατάσταση, με αισθήματα συγκίνησης.

Ομως έξαφνα, μία Αμφικτίονας, εκ Αθανίου καταγόμενη, αντιλήφθηκε ότι ο νέος χορός που ακολούθησε το “Κάστρο της Βόνιτσας” αναφέρονταν αρχικά στη Πρέβεζα και μετά συνεχώς για την Αγία Μαύρα. Αμέσως ανοίξαμε παλι τις κάμερες και αποθανατίσαμε το γεγονός.

Οταν το “Κόρλου Μάρι” είχε φτάσει στο τέλος του και βρεθήκαμε μαζί με τα μέλη του συλλόγου “Η Βασιλίτσα”, η εκ Αθανίου Αμφικτίονας, ζήτησε να μάθει για αυτόν τον χορό που αναφέρονταν αρχικά στην Πρέβεζα και μετά συνεχώς στην Αγία Μαύρα. Μας ενημέρωσαν ότι είναι χορός της δόξας των Βλάχων, σε ανάμνηση της συμμετοχής τους στην συνάντηση του Μαγεμένου και μετά στις πολεμικές συγκρούσεις για την υπεράσπιση του νησιού.

Οι Βλάχοι της Δυτικής Πίνδου, συμμετείχαν στην άμυνα της Αγίας Μαύρας με τον αρχηγό τον Γιάννη Μπουκουβάλα (σημείωση: ο Γιάννης Μπουκουβάλας είχε νυμφευτεί την κόρη του Δράκου Γρίβα και αδελφή του Θεοδωράκη. Η κόρη του Μπουκουβάλα είχε παντρευτεί τον Γεώργιο Νικολού Βαρνακιώτη, πρώτου και αυτού η συμμετοχή στην συνάντηση του Μαγεμένου). Από το project “Στέργιος Κουμπάρος”, έχουμε συγκεντρώσει πλήθος ονομάτων Βλάχων που πολέμησαν στην άμυνα της Λευκάδας.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθούμε κοντά στους Βλάχους της Αβδέλλας Γρεβενών, να ζήσουμε άλλες ένδοξες στιγμές, αλλά και για την Λευκάδα να γίνει γνωστός ο χορός, τα βήματα και τα λόγια του τραγουδιού για την Αγία Μαύρα.

Σας περιμένουμε το Σάββατο 2/4/2016, στις 7.30 μμ ακριβώς, στην αίθουσα του ΔΣ του Δήμου Ακτίου.

Εκ μέρους του Δήμου Ακτίου

Προηγουμενο αρθρο
Ν.Ε. Λευκαδας ΠΑΣΟΚ: Η καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ διαπερνά και την αυτοδιοίκηση
Επομενο αρθρο
Οι μικροί αθλητές του Γυμναστικού στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Πολυάθλων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.