HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΆρθρο του υποψήφιου δημάρχου Λευκάδας Βαγγέλη Βερροιώτη για τη σχολική στέγη

Άρθρο του υποψήφιου δημάρχου Λευκάδας Βαγγέλη Βερροιώτη για τη σχολική στέγη

ΠΟΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ;

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας» σταθερά, όλη την τετραετία, αναδεικνύαμε το ζήτημα της σχολικής στέγης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο λόγω της έλλειψης σύγχρονων υποδομών που να μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή, όπου οι παιδικοί και ο βρεφικός σταθμός που υπάρχουν στεγάζονται σε παλαιά – ακατάλληλα κτίρια, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, χρόνια τώρα, για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό τους. Μικροί χώροι που δεν επαρκούν για να τρώνε, να παίζουν ελεύθερα, αλλά και να κάνουν δραστηριότητες, σε οργανωμένες γωνιές τα παιδιά. Ακόμα και χώροι ακατάλληλοι για την υγεία των μικρών παιδιών με προβλήματα υγρασίας και σοβάδες έτοιμους να πέσουν… 

Όταν θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την περίοδο του καύσωνα, το ζήτημα να κλείσουν τα τμήματα που φιλοξενούν βρέφη και μικρές ηλικίες , που ήταν χωρίς κλιματισμό, και να τοποθετηθούν άμεσα κλιματιστικά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να υπερασπιστεί την δημοτική αρχή, χρησιμοποίησε την ιατρική του ιδιότητα για να πει ότι θα είναι βλαπτικό για τα παιδιά. Και την επόμενη ημέρα, παιδίατροι σε όλη τη χώρα συνιστούσαν προσοχή στα βρέφη και την ανάγκη για την ύπαρξη κλιματισμού. 

Η ανεπάρκεια των υποδομών ενισχύεται και από την έλλειψη χώρων, που να μπορούν να στεγάσουν περισσότερα παιδιά σε τμήματα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η επισκευή – διαμόρφωση χώρου και μεταφορά του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ σε νέο κτίριο που ήδη υπάρχει. Κάθε χρόνο είναι δεκάδες τα παιδιά που μένουν εκτός από το βρεφικό σταθμό και αυτό είναι ένα θέμα που δεν έχει συγκινήσει καμία από τις δημοτικές αρχές που έχουν διοικήσει, οποιασδήποτε απόχρωσης (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αυτή την τετραετία, ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη πενταετία).

Αλλά και στα περισσότερα σχολικά κτίρια που υπάρχουν, τα προβλήματα είναι μεγάλα. Προβλήματα από το τον σεισμό του 2015, που ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολεία για την αντοχή των κτιρίων. Η αδιαφορία «σπάει κόκαλα», όπως στο 1ο Δημοτικό, που ενώ υπήρχαν αιτήματα από την Διεύθυνση του σχολείου, από το τέλος των μαθημάτων, η τωρινή δημοτική αρχή όχι μόνο έλεγε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά κουτοπόνηρα, έκρυβε, από το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες ακόμα και το ότι υπήρξαν σχετικά αιτήματα προς τον δήμο.

Είναι δικαιολογημένη η οργή γονιών των παιδιών του 4ου Νηπιαγωγείου που τα παιδιά τους ξεκίνησαν το σχολείο και ξαφνικά έμαθαν ότι έπρεπε να ελεγχθεί το κτίριο για τη στατικότητά του, και να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Στα τελευταία δύο δημοτικά συμβούλια, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν το ερώτημα αν έχουν γίνει οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία, και αν είναι όλα έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά. Ο δήμαρχος Λευκάδας, Χ. Καλός, που ζητάει την ψήφο των Λευκαδιτών μας κατηγόρησε ότι κινδυνολογούμε εννοώντας προφανώς ότι δεν το κάνουμε από ενδιαφέρον αλλά για μικροπολιτικούς σκοπούς!

Το «σύγχρονο για τον τόπο μας» και το «καλό της Λευκάδας», που παπαγαλίζουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί που διεκδικούν να διοικήσουν το Δήμο μας, έχει καταντήσει να μην μπορεί να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κτίριο δημοτικού παιδικού σταθμού ή ενός σχολείου. Είναι γνωστή η περίπτωση του Νηπιαγωγείου του Νυδριού που υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο, λόγω του αριθμού των παιδιών, αλλά η δημοτική αρχή τους «κάνει τη χάρη» να διαθέσει ένα κοντέϊνερ όταν αποδεσμευθεί από το Γυμνάσιο- Λύκειο της Βασιλικής. Αντίστοιχα, το νηπιαγωγείο της Νικιάνας, να έχει μια «λίμνη» μπροστά στην πόρτα του και όχι προαύλιο τη χειμερινή περίοδο που έχει βροχοπτώσεις. Η διαχείριση της μιζέριας σε όλο της το μεγαλείο…

Αν έτσι είναι, και η «Σύγχρονη Λευκάδα» (ΠΑΣΟΚ), η «Λευκάδα Μπορείς» (ΝΔ) και η «Όλοι για την Λευκάδα» (ΣΥΡΙΖΑ) αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο την ασφάλεια και την εκπαίδευση των παιδιών, τότε ναι, μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει δύναμη διεκδίκησης για πραγματικά ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές, όπως αξίζει στα παιδιά μας και σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας!

Καλούμε τους Λευκαδίτες να σκεφτούν στις προσεχείς εκλογές τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν, τις ευθύνες αυτών που υπερασπίζονται και υλοποιούν αυτήν την πολιτική που τα δημιουργεί. Να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τη μόνη δύναμη που έχει πραγματικά τη διάθεση, που μπορεί να διεκδικήσει και να βρει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, σε σύγκρουση με το αντιλαϊκό κράτος και τις δεσμεύσεις που επιβάλλει.  

Βαγγέλης Βερροιώτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Προηγουμενο αρθρο
«Εγκέφαλος: Ο σκηνοθέτης της ζωής μας» Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση στο νησί του Καλάμου
Επομενο αρθρο
Τροχαίο ατύχημα στον Επίσκοπο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.