HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΈκτακτα μέτρα αύριο Τρίτη 25/7,σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Έκτακτα μέτρα αύριο Τρίτη 25/7,σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Δελτίο Τύπου

Π.Ε. Λευκάδας: Έκτακτα μέτρα αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς – Περιορισμός κυκλοφορίας σε ευαίσθητες περιοχές

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας ενημερώνει ότι αύριο Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 θα ισχύσουν περιορισμοί στη μετακίνηση, διέλευση και παραμονή σε δάση, πάρκα, περιοχές NATURA και άλση, καθώς και σε συγκεκριμένους δασικούς δρόμους της Λευκάδας. Το θερμό κύμα (καύσωνας Cleon), που πλήττει τη χώρα μας από τις 12/7/2023, συνεχίζει και θα προκαλέσει νέα θερμική έξαρση με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αύριο Τρίτη 25/7/2023 και την Τετάρτη 26/7/2023, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ειδικά για αύριο Τρίτη 25/7/2023, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ ψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 / πορτοκαλί συναγερμός)

«Ο παρατεταμένος καύσωνας επί τόσες πολλές ημέρες, έχει ανεβάσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολύ υψηλά επίπεδα. Από την αρχή του φαινομένου έχουμε θέσει όλο τον μηχανισμό μας Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη ετοιμότητα και παραμένουμε σε επαγρύπνηση, όμως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται από αύριο στην περιοχή μας, επιβάλλουν τη λήψη επιπλέον προληπτικών μέτρων. Έτσι, έπειτα από εισήγηση του Διοικητή Πυροσβεστικών Δυνάμεων του Νομού Λευκάδας, κ. Τσίκα, περιορίζεται η πρόσβαση, η κυκλοφορία και η παραμονή, σε ευαίσθητα δασικά συστήματα και οικοσυστήματα του νησιού μας. Επίσης, αύριο το πρωί – πρωί θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Λευκάδας» αναφέρει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς και συμπληρώνει:

«Όλοι είμαστε μάρτυρες των καταστροφικών πυρκαγιών που πληγώνουν τη χώρα μας. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σε όλους αυτούς που δίνουν ηρωική μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και σε όσους πλήττονται. Η Κλιματική Κρίση έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και κάνω έκκληση σε όλους μας να αποφεύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.».

Ο περιορισμός διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, θα ισχύει όλη την Τρίτη 27 Ιουλίου 2023 και αφορά:

  • Περιοχές NATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289/τ.Α’/1979) σε ολόκληρη τη Λευκάδα, την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023.
  • Τις παρακάτω περιοχές του νησιού της Λευκάδας:
    • Δασικός δρόμος από την Κοινότητα Τσουκαλάδων έως τον ασφαλτόδρομο Σφακιώτες – Πευκούλια (Λαγκάδα).
    • Δασικός δρόμος από τον επαρχιακό δρόμο Σφακιωτών – Εξάνθειας στη θέση «Εργοστάσιο Καλιμάνη» έως το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.
    • Δασικός δρόμος από την θέση «Μαρίτσα» Κοινότητα Καρυάς έως τον επαρχιακό δρόμο Κολυβάτων – Νικιάνας.
    • Δασικός δρόμος μετά την Κόκκινη Εκκλησία μέχρι την κορυφή των Σκάρων.
    • Δασικοί δρόμοι στο πευκοδάσος Κοινότητας Αγίου Πέτρου, βόρεια του οικισμού και ανατολικά του επαρχιακού δρόμου.

Σημειωτέον, ο περιορισμός διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων δεν αφορά:

  • πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις παραπάνω περιοχές, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και 
  • πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου από τα κατά περίπτωση αρμόδια Όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για κάθε παράβαση της ανωτέρω απαγόρευσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις νομοθεσίας.

Προηγουμενο αρθρο
Equal Society: ευκαιρίες απασχόλησης στη Λευκάδα από 24/7 έως 30/7
Επομενο αρθρο
Η Φιλαρμονική τίμησε τον Βασίλη Κοκόλη  για την προσφορά του

1 Σχόλιο

  1. Αντώνης Περδικαρης
    25 Ιουλίου 2023 at 09:36 — Απάντηση

    Δεν ξέρω ποιο στέλεχος της Αντιπεριφέρειας είχε την φαεινή ιδέα να απαγορεύσει την κυκλοφορία στον δρόμο της Αγίας Άννας την μοναδική ημέρα του χρόνου που ανοίγει το εκκλησάκι, αλλά του αξίζουν συγχαρητήρια. Περιμένω όμως να αναρτηθούν και τα πρόστιμα, τουλάχιστον στο παππά και τον ψάλτη που λειτούργησαν εκεί. Κανονικά πρέπει να δούμε πολύ περισσότερα αλλά σίγουρα αυτοί βρίσκονται εκεί και πρέπει να τους επιβληθεί το πρόστιμο. Εκτός αν γράφουμε απαγορεύσεις χωρίς να το εννοούμε για να φανεί ότι κάτι κάνουμε..

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.