HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΈνας μικρός περίπατος στον πίσω Μώλο

Ένας μικρός περίπατος στον πίσω Μώλο

Ένας μικρός φωτογραφικός περίπατος στους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην παραλιακή οδό Γολέμη. Ξεκινήσαμε από τον κυκλικό κόμβο και καταλήξαμε  στο ύψος της κεντρικής πλατείας.

 Πίσω Μώλος ονομάζεται αυτή η περιοχή από τους ντόπιους  σε αντιδιαστολή  με τον άλλο Μώλο, του Πουλιού. Ονομάζεται ακόμα  Άγια Κάρα άλλα και Ψαρέικα, παρότι υπάρχει και για τις τρεις ονομασίες πιο λεπτομερής διαχωρισμός.

Κάποια από τα σοκάκια ονοματίσθηκαν από περιοχές της Ακαρνανίας, όπως  Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Καλάμου, Μεγανησίου, Μύτικα, Παλαίρου, Βονίτσης.  Στο μώλο απέναντι από αυτά το σοκάκια έδεναν οι «βενζίνες» και τα άλλα πλοία, που συνέδεαν δια θαλάσσης τη Λευκάδα με αυτές  τις περιοχές.

Στην περιοχή διέμεναν  παλιά,  ως επί το πλείστον ψαράδες. Υπήρξε συνοικία φτωχοψαράδων με πολύ στενά καντούνια, πολλές μικρές ξύλινες παράγκες* και λίγα δίπατα σπίτια. Θεωρούνταν  ίσως η πιο φτωχή γειτονιά της Λευκάδας.  Δεν υπάρχουν μεγάλα αρχοντικά ούτε επιβλητικά κτίρια. Σπάνια συναντάς και σήμερα, κτίρια διατηρημένα που έχουν κτιστεί  με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Παρόλα αυτά υπάρχουν όμορφα και γραφικά στενά δρομάκια και η χθεσινή μέρα με αρκετό ήλιο, έκανε την βόλτα μας ευχάριστη.

*Η προέλευση των ξύλινων παραπηγμάτων  θα μπορούσε εξηγηθεί ιστορικά, με επιφυλάξεις, σε συνδυασμό με την θέση του ναού του Αγίου Βησσαρίωνα. Είναι γνωστό πως για την αντιμετώπιση της πανώλης το 1743-1744, στις παρυφές του οικισμού κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς, πρόχειρα παραπήγματα για χρήση λοιμοκαθαρτηρίων. Κατασκευάστηκαν  δυο   λοιμοκαθαρτήρια. Το ένα αποτελούνταν από είκοσι καλύβες, τοποθετημένες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, φτιαγμένες με ξύλα, σκοινιά και χόρτα. Λίγο πιο μακριά βρισκόταν το άλλο με σαράντα καλύβες, στις οποίες στεγάστηκαν όσοι είχαν χαρακτηριστεί «ύποπτοι». Αυτές οι καλύβες που κτίστηκαν σε χώρο του Ενετικού δημοσίου, πιθανόν μεταγενέστερα, να παραχωρήθηκαν σε φτωχούς ψαράδες.
Δες: ΕΔΩ

Προηγουμενο αρθρο
Παράταση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα - Ανοιχτά κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι – Δωρεάν rapid test
Επομενο αρθρο
Η καμέλια άλλαξε χρώμα. Το βαθύ κόκκινο έγινε κόκκινο στα Χορτάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.