HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈνα οφειλόμενο αφιέρωμα για τον Πέτρο Θέμελη που έφυγε πρόσφατα

Ένα οφειλόμενο αφιέρωμα για τον Πέτρο Θέμελη που έφυγε πρόσφατα

Στην αρχαία Μεσσήνη

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Διάβασα ότι γύρω στα 1990, είχε γίνει μια τεράστια ανασκαφή στην αρχαία Μεσσήνη και ήμουν πολύ περίεργος να δω και να παρατηρήσω τα αποτελέσματα. Έκθαμβος έμεινα με την έκταση της ανασκαμμένης περιοχής κοντά στο χωριό Μαυρομάτι, Βδυτικά της Καλαμάτας.

Είναι πολύ κοντά και η διαδρομή εξαιρετικά όμορφη, ανάμεσα σε οπωρώνες και λιοστάσα.

Η Αρχαία Μεσσήνη δημιουργήθηκε από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώντα που την απελευθέρωσε από τους Σπαρτιάτες και την παρέδωσε το 370 π.Χ. στους κατοίκους της οι οποίοι ειδοποιήθηκαν με κύρηκες στην Σικελία, Ιταλία και την πόλη Ευεσπερίδες της Λιβύης όπου είχαν ξενιτευτεί , να ξαναγυρίσουν στην ελεύθερη πλέον πόλη τους. Από τότε η ανάπτυξη της Μεσσήνης δεν σταμάτησε μέχρι το 395 μ.Χ όπου ο Αλάριχος την ισοπέδωσε.. Όμως αυτό που συναντά κανείς όταν φτανει στην τελευταία στροφή του δρόμου, κάτω από το χωριό Μαυρομμάτι, δεν περιγράφεται.

 Οι ανασκαφές έχουν φανερώσει μια ολόκληρη πόλη με την αγορά, το σταδιο,  το Ασκληπιείο, το γυμνάσιο, τους ναούς το μικρό ωδείο και το μεγάλο θέατρο. Μέχρι και η προσωψη ενός ..κρεοπωλείου που ξεχωρίζει από την μετώπη ταύρου, σώζεται..

Επίσης η κρήνη, το θησαυροφυλάκιο και η παλαίστρα στην οποία είναι γραμμένα τα ονόματα όλων των νέων που λάμβαναν μερος στα αγωνίσματα της πάλης. Οι ανασκαφές άρχισαν από την γαλλική αρχαιολογική σχολή το 1829 αλλα ουσιαστική ανάσκαψη και ανάδειξη της αρχαίας πόλης έγινε από τον Πέτρο Θέμελη το 1986 .

Πρόκειται για ένα θησαυρό γνώσεων για οποιονδήποτε την επισκέπτεται, επειδή θαυμάζει την ελληνική αρχαιότητα και την συνέχειά της , την Ρωμαική αρχαιότητα.

Από την Καλαμάτα απέχει μόλις 40 λεπτά. Ο σκοπός μιας επίσκεψης με στόχο την μάθηση και τον θαυμασμό της οργάνωσης μιας αρχαίας πόλης, είναι πράγματι πολύ ελκυστικός. Όπς και οι βιτρινες με τις παραδοσιακές ¨γουρνοπούλες¨που βρίσκονται σε όλη σχεδόν την διαδρομή και αν μη τι άλλο σε καλούν να απολαύσεις το τοπικό έδεσμα που είναι όντως θεσπέσιο.

Παναγιώτης Σκληρός

Προηγουμενο αρθρο
Θεοφύλακτος Κατωπόδης, Δήμητρα Γεωργάκη μια συμβολική κίνηση γεμάτη ανθρωπιά
Επομενο αρθρο
3ήμερη εκδρομή με τον Θέαλο σε Αυλώνα, Μπεράτι, Τίρανα και Αγ. Σαράντα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.