HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΡομίνα Θερμού: Ένα φωτεινό παράδειγμα

Ρομίνα Θερμού: Ένα φωτεινό παράδειγμα

(Αυτό το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε μαζί με φωτογραφίες στις 31 Αυγούστου 2016. Αναφέρεται στην κυρία  Ρομίνα Θερμού (Romana Thermou).Το αναζήτησα αυτές τις ημέρες στο αρχείο της ιστοσελίδας αλλά δεν κατάφερα να το βρω. Ευτυχώς είχα κρατήσει το κείμενο σε μορφή word. Το δημοσιεύω ξανά σήμερα με πολύ χαρά. Η κυρία  Ρομίνα Θερμού ανέλαβε μια υψηλή θέση, είναι η  νέα Επίτιμη Πρόξενος της Τσεχίας στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων με έδρα τη Λευκάδα. Δεν είμαι φίλη της κυρίας Θερμού. Από το 2016 μέχρι σήμερα την έχω συναντήσει ελάχιστες φορές σε τυχαίες συναντήσεις. Είμαι όμως περήφανη γιατί όπως αναφέρω στο τέλος του άρθρου:  Τελικά δεν χάθηκαν όλα.)

«Την Κυριακή βρέθηκα στο κάστρο της Αγίας Μαύρας.  Δεν χόρταινα να  το καμαρώνω.  Ήταν πεντακάθαρο και πανέμορφο μέσα στη μεγαλοπρέπεια του, παρά την εγκατάλειψη που το έχουμε καταδικάσει.

Ήταν  λίγο πριν τις 12:00   όταν η κυρία Ρομίνα Θερμού με  τα δυο  κοριτσάκια της, τη Γεωργία, τη Μάρθα και το δίχρονο αγοράκι της, με τα ποδήλατά τους έφτασαν στο Κάστρο. Η μικρότερη κρατούσε στο χέρι της μια χρωματιστή «ψάθα» θαλάσσης για να καθίσουν, και η Ρομίνα ένα καλαθάκι με φαγώσιμα. Χαιρέτησαν τη φύλακα του Κάστρου, έτσι όπως χαιρετιόνται όσοι έχουν ιδωθεί κι άλλες φορές.

Μπορεί να ήταν η ηλιόλουστη μέρα, μπορεί η εικόνα των παιδιών τόσο ταιριαστή με την άπλα του χώρου, μπορεί η άνεση της οκτάχρονης Γεωργίας που αμέσως μόλις έφτασαν, ανέβηκε και έκανε ένα μικρό γύρο στον περίδρομο του κάστρου, ίσως  όλα μαζί έγιναν αφορμή, να σχηματιστεί μπροστά μου μια πανέμορφη εικόνα.

Έβλεπα για πρώτη φορά την κ. Θερμού και σκέφτηκα ότι έφερε τα παιδιά να γνωρίσουν το χώρο. Μ’ αυτή τη σκέψη την πλησίασα και της μίλησα.

Η Ρομίνα κατάγεται από την Τσεχία. Ζει στο νησί μας τα τελευταία 10 χρόνια και έχει δημιουργήσει οικογένεια.  Όπως μου εξήγησε, η σημερινή επίσκεψη δεν ήταν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι κάνει με τα παιδιά της τον υπόλοιπο καιρό: Τα φέρνει  στο Κάστρο για να παίξουν!

Γνώρισε και αγάπησε πρώτα η ίδια το Κάστρο. Η σχεδόν μοναδική στο είδος της εργασία του Νίκου Βαγενά: «Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας 1300-1977», βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην τουριστική επιχείρηση της οικογένειας. Το Κάστρο είναι από τα πρώτα που συστήνει να γνωρίσουν στο νησί μας οι ξένοι φιλοξενούμενοι της κάθε καλοκαίρι.

 Μεγαλώνοντας τα παιδιά της επέλεξε το Κάστρο σαν χώρο παιχνιδιού και μάθησης. Είναι κοντά στην πόλη μου είπε, ερχόμαστε με τα ποδήλατα. Τα  παιδιά με ελάχιστα ερεθίσματα, μπορούν μέσα από το παιχνίδι, να περιγράψουν τους χώρους, να παίξουν ρόλους, να αφήσουν τη φαντασία τους  ελεύθερη να πλάσει εικόνες.

Η Ρομίνα  αγαπάει τούτο το νησί περισσότερο από μας τους ντόπιους, όπως όλα δείχνουν. Το Κάστρο είναι γι’ αυτή ένας «ανοιχτός» χώρος.  Είναι ο ιδανικός τόπος ώστε τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να μάθουν να αγαπούν το νησί, να μάθουν την ιστορία του, να σέβονται το χώρο.

 Σήμερα  τα περισσότερα παιδιά πριν ακόμα πάνε στο  Δημοτικό,  σπαταλούν ώρες μπροστά στην τηλεόραση, στον υπολογιστή,  μένουν κλεισμένα στο σπίτι.  Αυτή η απλή, αλλά πανάρχαια, παιδαγωγική μέθοδος που εφαρμόζει η Ρομινα  για την ανατροφή των παιδιών της, περιλαμβάνει  αυτό που εννοούμε λέγοντας «παιδεία».

Άφησα τη φαντασία μου να καλπάσει… Στη θέση της Γεωργίας, της Μάρθας και του μικρού αγοριού έβαλα μια ολόκληρη τάξη του Δημοτικού. Και στην θέση της Ρομίνας μια δασκάλα, που μέσα στο Κάστρο θα έκανε κάτι πολύ απλό: θα έδινε απλώς αφορμές στα παιδιά, και θα τα άφηνε ελεύθερα  να δημιουργήσουν, να παίξουν, να ξεδιπλώσουν μέσα από το παιχνίδι τη φαντασία τους…. Ο καλύτερος τρόπος μάθησης!

Έφυγα από το Κάστρο χαρούμενη. Μετά από πολύ καιρό συνάντησα μια γυναίκα που με γέμισε αισιοδοξία.  Τελικά δεν χάθηκαν όλα…»

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Με το Πέτρο, γιο του υποψηφίου ευρωβουλευτή Φρέντυ Μπελέρη ο Θανάσης Καββαδάς στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Όταν σoυρουπώνει στη Λευκάδα IV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.