HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈχουμε ξεφύγει! Είμαστε για τα «πανηγύρια»;

Έχουμε ξεφύγει! Είμαστε για τα «πανηγύρια»;

Η αρχή έγινε με τον βουλευτή, κύριο Καββαδά. Πρώτος και καλύτερος σε λειτουργίες, γιορτές και πανηγύρια συνηθίζει να ψέλνει. Όσοι τον γνωρίζουν, αναφέρουν, πως ο βουλευτής έψελνε από νέος και πολύ πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Την «δόξα» του βουλευτή πρέπει να ζήλεψαν και οι άλλοι αιρετοί άρχοντες του νησιού. Αυτοί όμως, μην έχοντας ταλέντο  στην ψαλμωδία, προχώρησαν παραπέρα,  διάβηκαν τον «Ρουβίκωνα». Δεν έχουν αφήσει επιτάφιο και λιτανεία, συλλείτουργο, αγρυπνία και αγιασμό, πομπή και ταρατατζούμ. Και δεν αναφέρομαι στην συμμετοχή τους, που είναι ας πούμε, κάποιες φορές «υποχρεωτική». Διαγκωνίζονται ποιος θα μεταφέρει τους επιτάφιους, τις εικόνες,  πράγματα πρωτόγνωρα για τον τόπο μας. Αποκορύφωμα, να τους δούμε πριν λίγες μέρες καβαλάρηδες στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη στο Ροδάκι, με τον κόσμο να τους κάνει χάζι.

Μια στάλα τόπος είμαστε. Πριν εκλεγούν,  δεν  τους είχαμε συναντήσει ποτέ, σε χορούς, πανηγύρια, κοινωνικές εκδηλώσεις, ούτε σε λιτανείες, ούτε καν σε εκκλησιασμό.  Δεν ήξεραν ούτε που πέφτουν τα μοναστήρια. Μετά την εκλογή τους  τα πήραν όλα  σβάρνα ακόμα και τα ξωκλήσια, που λειτουργούνται μια φορά το χρόνο. Κι όλα αυτά για να βρεθούν στο επίκεντρο των φωτογραφιών είτε να κολακέψουν το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών.

Ποιος σοφός νους  συμβούλεψε τους αιρετούς μας, πως αυτή η τακτική  ενισχύει την εικόνα τους; Μόνο γέλιο μας προκαλούν. Εκλέχτηκαν για άλλη δουλειά και αυτά τα τελετουργικά προς χάριν της φωτογραφίας, είναι ξένα με τα καθήκοντα και  τους ρόλους τους. Ακόμα και οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους. Οι άνθρωποι είναι ξένοι σε αυτούς τους ρόλους. «Δεν το… έχουν» και φαίνεται καθαρά πόσο ψεύτικο και προσποιητό είναι αυτό που κάνουν.

Μήπως θα ήταν καλύτερα το όποιο ενδιαφέρον των αιρετών προς τους πολίτες , να εκδηλώνεται κάπως αλλιώς, δηλαδή πιο ουσιαστικά, με έργα και σεμνότητα.

Μήπως έχουμε  καταντήσει μπανιστιρτζήδες φωτογραφιών με τους αιρετούς να περιφέρονται εδώ κι εκεί… Τόσο «ευκολάκια» μας υπολογίζουν; Πώς τους δώσαμε τέτοιο δικαίωμα; Πως μας μεταχειρίζονται σαν παιδάκια που τα ξεγελάς με μια καραμέλα.

Τι είναι αυτό που ζούμε;  Πόσος λαϊκισμός, πόση πνευματική φτώχεια! Η θεοποίηση της ασημαντότητας. Η χαρά της μετριότητας.

Και καλά οι  αιρετοί, τόσα ξέρουν τέτοια κάνουν. Ο κόσμος όμως, τόσο νωθροί, τόσο αδιάφοροι, τόσο ολιγαρκείς έχουμε γίνει; Μέχρι εκεί φτάνουν οι απαιτήσεις μας;

 Μήπως έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται πως αντιλαμβανόμαστε τα όσα συμβαίνουν όχι με τη λογική μας, την κριτική λειτουργία του νου μας, αλλά με την παθητική κατανάλωση εντυπώσεων; Γιατί αν συμβαίνει αυτό, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

(Διευκρίνηση: όσα παραπάνω σχολιάζονται δεν έχουν σχέση ούτε με την θρησκεία και τα τελετουργικά της, ούτε με την πίστη ενός εκάστου. Έχουν να κάνουν με την λαιμαργία για προβολή με κάθε μέσον, την δημιουργία εντυπώσεων και την εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος του κόσμου, από τα δημόσια πρόσωπα.)

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Τον ψάχνει κάποιος; Σκυλάκος περιπλανιέται στην παραλία του Άϊ Γιάννη
Επομενο αρθρο
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λευκάδας: Πρόκληση η απόφαση κήρυξης ως έκπτωτου του εργολάβου του σχολείου της Βασιλικής

2 Σχόλια

  1. Μιχάλης
    18 Μαΐου 2022 at 08:37 — Απάντηση

    Προσωπικα δεν εχω προβλημα μ αυτους τους πολιτικους που αρπαζουν τον επιταφιο ή καβαλανε τα καλαμια(συγγνωμη, τα αλογα) . Μου κανει εντυπωση οτι καποιος τους κανει τσαφ κι ειναι κορδωμενοι για την φωτο. Καταντια.Μεγαλη καταντια. Το ξεκινησαν σαν επικοινωνιακο τεχνασμα¨ειμαστε παντου¨και εγινε χιονοστιβαδα ντροπης..Συνεχιστε….

  2. Coco
    16 Μαΐου 2022 at 13:05 — Απάντηση

    Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό, βόλτες από κει και από δω
    μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,
    θα σας γλιτώσουμε από τη δυστυχία,
    νερό θα φέρουμε θα φτιάξουμε σχολεία
    κι όσο για τα φτωχά κορίτσια σας γαμπρούς εμείς θα βρούμε.

    Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
    και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας.

    Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό βόλτες από κει και από δω
    μοιράζει υποσχέσεις στους αγρότες,
    θα γίνει αύξηση τιμής των προϊόντων,
    θα αυξηθούν και οι συντάξεις των γερόντων,
    νοσοκομεία θα σας χτίσουμε οι εκλογές ζυγώνουν.

    Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
    και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας.

    Μπήκε ο βουλευτής στη βουλή βόλτες από δω και από κει
    θρονιάστηκε σαν διάνος στην Αθήνα
    και μην τον είδατε το φίλο τον λεβέντη
    απ’ το χωριό μας δεν περνάει ούτε για γλέντι
    και όσα μας είχε τάξει ήταν λαγοί με πετραχήλια.

    Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες
    και εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες γεια σας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.