HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑκρωτήριο Λευκάτας: Δυο μύθοι και μια πραγματικότητα

Ακρωτήριο Λευκάτας: Δυο μύθοι και μια πραγματικότητα

Στο ΑΘΑΝΙ ανήκει το ακρωτήριο Λευκάτας. Ο τόπος εδω είναι σκληρός, άνυδρος και πετροσπαρμένος. Το τοπίο άγριο. Το φως δυνατό. Η φύση ξεγυμνωμένη. Εδω ο χρόνος σταματά. Παγώνει. Ο επισκέπτης σιωπά και υποκλίνεται. Μύθοι και αλήθειες μπλέκονται σ´ ένα γοητευτικό γαϊτανάκι μυστηρίου. Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, σ´ αυτό το σημείο του χωροχρόνου άφησε την τελευταία της πνοή η μεγαλύτερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας: η Σαπφώ. Ο Ιουλιανός την ονομάζει «θηλυκό Όμηρο» και ο Πλάτωνας «σοφή» και «δέκατη μούσα». Κατά τον Οβίδιο η Σαπφώ φέρεται να αυτοκτόνησε πηδώντας από τα βράχια του ακρωτηρίου όταν ο έρωτάς της για τον Φάωνα έμεινε ανεκπλήρωτος. Τι ειρωνεία αλήθεια! Αυτοκτόνησε για ένα άνδρα όταν η ίδια κατηγορήθηκε και μετά έγινε σύμβολο του γυναικείου ομοφυλοφιλικού έρωτα.

Το ίδιο ακρωτήριο διάλεξαν και οι αρχαίοι Έλληνες για να λατρέψουν το θεό Απόλλωνα χτίζοντας τον ομώνυμο ναό του. Ο Απόλλωνας, ο αιώνιος έφηβος, ήταν ο θεός του φωτός, του ηλίου, της μουσικής, της αρμονίας, και της μαντικής. Το άπλετο φως που λούζει την περιοχή του ακρωτηρίου και την τελειότητα της φύσης την αισθάνονται και οι επισκέπτες. Όπως επίσης και τη μαγεία του τοπίου.

Αυτό το επιβλητικό μέρος το στοιχειώνει και ένας ακόμη μεταβυζαντινός μύθος, όχι και τόσο πολύ γνωστός. Ο μύθος του «ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ». Μια μικροσκοπική βραχονησίδα που συναντούν τα πλοία βγαίνοντας  από το ακρωτήριο με κατεύθυνση το λιμάνι της Βασιλικής ήταν κάποτε καράβι. Ο καπετάνιος του για να μπορέσει να περάσει τον φουρτουνιασμένο κάβο σώος και αβλαβής έκανε τάμα στον άγιο Νικόλαο. Το ξέχασε όμως μόλις  σώθηκε και πέρασε το ακρωτήριο. Έτσι οι υπέρτατες δυνάμεις το μετέτρεψαν σε βράχο. Για να τον βλέπουν τα πλοία και να μην ξεχνούν οι καπεταναίοι να εκπληρώνουν τα τάματα που κάνουν όταν κινδυνεύουν.

Σημείο αναφοράς του ακρωτηρίου είναι και ο φάρος που χτίστηκε από τους ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ το 1890. Ένα κτίσμα ύψους 14 μέτρων που «φωτίζει» τον θαλάσσιο δρόμο των πλοίων. Δυστυχώς οι ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ τον έχτισαν στη θέση του αρχαίου ναού. Δεν σεβάστηκαν το μνημείο. Συμπεριφορά «Ταλιμπάν». Κρίμα! Κομμάτια αρχαίων μαρμάρων που βρίσκονται σκορπισμένα γύρω από το φάρο μαρτυρούν το έγκλημα που έχει γίνει. Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. 

Σπυρίδων Σίδερης
Χημικός

Προηγουμενο αρθρο
Τιμητική έκθεση ζωγραφικής της Τέττας Κούρτη - Πελεκούδα
Επομενο αρθρο
Η γιορτή της λιγοστής φακής και του γκρεμισμένου τοιχείου

2 Σχόλια

  1. Γιάννης
    14 Αυγούστου 2022 at 12:48 — Απάντηση

    Σπύρο μπράβο !!
    πολύ καλό

  2. μακης μελας
    4 Αυγούστου 2022 at 23:05 — Απάντηση

    Ευτυχώς κ Σιδερη που γράφεις και τον παλιό μυθο του καραβιου…γιατί όταν τον είπα πριν χρόνια σε επισκέπτρια στη περιοχή και τον δημοσίευσε μεταξύ άλλων εικόνων πληροφοριών κλπ για την περιοχή της Νηρας , δέχτηκε γραπτή επίθεση από κάποιον ξερολα του Αθανιου , με επιχείρημα πως αυτόν τον μυθο …δεν τον άκουσε ποτέ από την γιαγιά του…Μάλλον η γιαγιά κράτουσε τα αρχεία η την προφορική παράδοση!!! Χαιρετισμους…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.