HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΓια το έργο της μονάδας Βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής ενότητας Λευκάδας

Για το έργο της μονάδας Βιολογικού καθαρισμού της Δημοτικής ενότητας Λευκάδας

Άρωμα Λευκάδας: διαβάστε με προσοχή το άρθρο, είναι απόλυτα τεκμηριωμένο, αντιμετωπίζει το πρόβλημα σφαιρικά και με ψυχραιμία, μετά από σοβαρή μελέτη όλων των δεδομένων. Παρά τον ενθουσιασμό του Δημάρχου στη συνέντευξη τύπου τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα παρουσίασε.

ΚΚΕ: ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 

Τη Δευτέρα 24 Απρίλη δόθηκε συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Λευκάδας Χ. Καλού για το ζήτημα του αποχετευτικού και του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων του δήμου Λευκάδας, παρουσία και των ενδιαφερόμενων Προέδρων – Τοπικών Συμβουλίων που καλέστηκαν (των χωριών Νικιάνας, Λυγιάς, Καρυώτες, Καλλιγώνι και Τσουκαλάδων). 

Ο κ. Καλός στη συνέντευξή του, καθώς και σε ερώτηση που του τέθηκε τόνισε, ότι «το έργο τώρα ωρίμασε». Επί της ουσίας, αυτή η απάντηση όπως και όλο το πνεύμα της συνέντευξης πρόκειται για δικαιολόγηση της πολιτικής που καθυστερεί την υλοποίηση έργων που αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Έργα που όταν αφορούν το λαό και τις ανάγκες του, μένουν στα συρτάρια για χρόνια και όταν αφορούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων «τρέχουν» και «ωριμάζουν». Για αυτό και η καθυστέρηση τόσων χρόνων για ένα ζήτημα με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και στο περιβάλλον των κατοίκων της Λευκάδας, και έπρεπε να φτάσουμε στο 2023, «για να μπει το νερό στ’ αυλάκι» από μέρους της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Θα ήταν πιο «τίμιο» ο κ. Καλός να αναφερθεί αποκλειστικά στη δική του θητεία, χωρίς να εξωραΐσει όλες τις προηγούμενες θητείες των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων, μαζί και της τωρινής που έχουν ευθύνη για την κατάσταση που υπήρχε τόσα χρόνια. 

Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, δηλαδή το να λυθεί αυτό το χρόνιο πρόβλημα έπρεπε να εξυπηρετήσει τη στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης, να σταματήσουν τα προβλήματα στην αποχέτευση, σε αυτές τις περιοχές, να αποτελούν δυσφήμηση για το τουριστικό προϊόν. Η ανάγκη ύπαρξης υποδομών για το λευκαδίτικο λαό είναι δευτερεύον ζήτημα για τις κυβερνήσεις και όλους τους δημάρχους που υπηρέτησαν και υπηρετούν αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ θεωρεί απαραίτητο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το νέο έργο της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, πριν προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σε οποιαδήποτε ενέργεια για την υλοποίηση του έργου. Παρόλο που υπάρχει παλαιότερη απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όμως προκύπτουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις προδιαγραφές του έργου και της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, που όπως φάνηκε και από την συνέντευξη του κ. Καλού ή τα αγνοεί ή μπροστά στην χρονική πίεση που αφορά τις προθεσμίες ένταξης και χρηματοδότησης του έργου, πάει με το σκεπτικό «πάμε να το κάνουμε για να πούμε ότι το κάναμε και όπως βγει».

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η δημιουργία σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, τριτοβάθμιου επιπέδου, στη δημοτική ενότητα Λευκάδας είναι ένα έργο απαραίτητο για τη διασφάλιση, σύγχρονου και περιβαλλοντικά αποτελεσματικού βιολογικού καθαρισμού για τα λύματα της Δημοτικής Ενότητας Λευκάδας.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται εδώ και χρόνια στην περιοχή του διαύλου – ανατολικού παραλιακού μετώπου, με σημαντική μόλυνση του θαλάσσιου χώρου σε Καρυώτες- Λυγιά- Νικιάνα, με τη συνέχιση της λειτουργίας του απαρχαιωμένου βιολογικού που βρίσκεται σε λειτουργία! Από την άλλη, δεν είναι λύση η μεταφορά του προβλήματος στη «Γυράπετρα».

Στις 6/12/2022 εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτή η μελέτη κατασκευής νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του αγωγού λυμάτων από τον βιολογικό στη «Γυράπετρα», παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις για την ορθή κατασκευή του έργου ώστε να διασφαλίζει αποτελεσματική επεξεργασία και την ασφαλή διάθεση των προϊόντων της.

Πρώτον και πιο σημαντικό, είναι ότι στη μελέτη γίνεται γενική αναφορά, χωρίς τεκμηρίωση για την επιλογή της εκβολής του νέου αγωγού στη θέση ακρωτήρι «Γυράπετρα». Αυτό προκύπτει από τη γενικόλογη αναφορά της ίδιας της ΜΠΕ σύμφωνα με την οποία : «Ως τελικός αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων χρησιμοποιείται το Ιόνιο Πέλαγος προς τα βόρεια και ειδικά η θαλάσσια περιοχή στο ακρωτήριο Γυράπετρας σύμφωνα με τις εντολές της Ε.Υ.ΠΕ. του ΥΠΕΧΩΔΕ, τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας και τις εντολές της Υπηρεσίας Επίβλεψης (Τ.Υ.Δ.Κ. Ν. Λευκάδας)» (σελ. 22 της ΜΠΕ), ενώ απουσιάζει εντελώς, η ωκεανογραφική μελέτη που θα έπρεπε να προηγηθεί για την επιλογή της περιοχής. 

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι το σημείο εκβολής, δεν θα επιφέρει προβλήματα στον θαλάσσιο χώρο, θα βοηθάει στη διάχυση του «προϊόντος» κλπ. Με την ωκεανογραφική μελέτη θα διαπιστωθεί πως κινούνται τα ρεύματα και τα νερά, αν η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι περιβαλλοντικά ορθή ή πρέπει να επιλεγεί κάποια άλλη. Έστω και τώρα, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την πραγματοποίηση ωκεανογραφικής μελέτης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα λύματα δεν θα συνεχίσουν να δημιουργούν πρόβλημα προς την κατεύθυνση του διαύλου της Λευκάδας και της γύρω περιοχής, στο Κάστρο, τη Γύρα κλπ.

Δεύτερον, στη μελέτη αναφέρεται η κατασκευή νέας εγκατάσταση στην περιοχή του βιολογικού, που όπως εξηγείται θα λειτουργεί με τριτοβάθμιο αναβαθμισμένο χαρακτήρα, όμως πρόκειται για δεύτερη μονάδα παράλληλα στην υφιστάμενη για την επεξεργασία των λυμάτων. Κοινή επεξεργασία θα γίνεται μόνο στη φάση του μεταερισμού της εκροής της υφιστάμενης και της νέας μονάδας σε κοινή,  νέα δεξαμενή όπου θα οδεύουν τα λύματα. 

Επίσης, η πάχυνση, αφύγρανση της συνολικά παραγόμενης ιλύος και από την νέα εγκατάσταση και από την παλιά (χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία που γίνεται σε αυτήν) θα «αδειάζει» σε ΧΥΤΑ. 

Δεν τεκμηριώνεται ο τρόπος, με τον οποίο η υφιστάμενη εγκατάσταση θα επιτυγχάνει την ποιότητα που δηλώνεται, της επεξεργασμένης εκροής, σε αντίθεση με την νέα αναβαθμισμένη επέκταση, για την οποία γίνεται αναλυτική περιγραφή. Με βάση αυτό, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η σωστή επεξεργασία των λυμάτων, αφού δεν περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας. 

Πριν προχωρήσει, λοιπόν το έργο θα πρέπει να προβλεφθεί η αναβάθμιση σε τριτοβάθμιο επίπεδο και για την παλιά εγκατάσταση, προχωρώντας πρώτα σε αντίστοιχη μελέτη, συμπληρώνοντας την ήδη υπάρχουσα.

Τρίτον τα περί δυνατότητας άρδευσης δεν τεκμηριώνονται. Η σχετική ΚΥΑ θέτει πλήθος όρων και για την «περιορισμένη άρδευση» (και όχι μόνο ως προς τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών και των μικροβιολογικών παραμέτρων), τους οποίους η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αντιπαρέρχεται και δεν ασχολείται. 

Το ΚΚΕ, είναι υπέρμαχο μιας σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού, τέτοιας ώστε να σταματήσει η μόλυνση που υπάρχει σήμερα στο βορειανατολικό μέτωπο του νησιού! Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει εξασφαλίζοντας όλους τους σύγχρονους όρους των προδιαγραφών που πρέπει να έχει το έργο, με βάση της δυνατότητες της τεχνολογίας και της επιστήμης, για την υγεία των κατοίκων και του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Δηλαδή, της λεγόμενης τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων όπου θα «παράγει» τους λιγότερους δυνατούς χημικούς και βιολογικούς παράγοντες ώστε με ασφάλεια να διατίθεται το «προϊόν» σε κατάλληλη θέση στην ανοιχτή θάλασσα.

Συνήθως, η κατασκευή τέτοιων έργων, με σύγχρονες προδιαγραφές, σκοντάφτει στην χρηματοδότηση  τους, λόγω του μεγάλου κόστους, σε σχέση με την ιεράρχηση που κάνουν οι κυβερνήσεις και αποδέχεται η Τοπική Διοίκηση. Τελικά, φτάνουμε στο σημείο να παραδίδονται έργα που δημιουργούν άλλα προβλήματα και επιπτώσεις, ενώ η λειτουργία τους να μην καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Δηλαδή, να μπαλώνεται όπως όπως το πρόβλημα ή να μεταφέρεται παραδίπλα. 

Μπορεί το νούμερο της χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκε και ανακοινώθηκε από την δημοτική αρχή να είναι σχετικά μεγάλο όμως επαρκεί, για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου; Από όλα αυτά τα εκατομμύρια τι πραγματικά θα πάει στο έργο; Με δεδομένη τη γνωστή κατάσταση της ανταποδοτικότητας σε ύδρευση-αποχέτευση τα αυξημένα κόστη ποιον θα επιβαρύνουν;

Τα τμήματα των δικτύων σε Καρυώτες, Λυγιά, Νικιάνα κλπ που βρίσκονται χρόνια θαμμένα από προηγούμενες απόπειρες για αποχετευτικά δίκτυα θα είναι σε καλή κατάσταση ή προκειμένου να προχωρήσει το έργο, οι παλιοί σωλήνες θα συνδεθούν με τους καινούργιους και «πάμε κι όπου βγει;»

Είναι απαραίτητο έστω και τώρα:

 – Να πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τον Δήμο σύμφωνα με τα παραπάνω για την δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου και αποτελεσματικού βιολογικού καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των λυμάτων του δήμου Λευκάδας.

– Να εξασφαλιστεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις ανάγκες μιας σύγχρονης μονάδας βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα το έργο.

– Να υλοποιηθεί το έργο της δημιουργίας-επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης σε όλους τους οικισμούς που πρόκειται να συνδεθούν με το βιολογικό καθαρισμό, με σύγχρονες σωληνώσεις.

27-4-23

Προηγουμενο αρθρο
Συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του Καταφύγιου Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί
Επομενο αρθρο
Κατατέθηκε ο φάκελος για τη Μαρίνα Βλυχού στο Υπουργείο Τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.