HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΔιαβατάρικα πουλιά οι Τσαλαπετεινοί

Διαβατάρικα πουλιά οι Τσαλαπετεινοί

Φωτογραφίες Γιάννης Μεσσήνης

Ο τσαλαπετεινός μαζί με τα χελιδόνια, συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης. Εχει δύο βασικές απαιτήσεις από τα ενδιαιτήματά του: γυμνά ή με αραιή βλάστηση εδάφη για την αναζήτηση της τροφής του και κάθετες επιφάνειες με σχισμές ή κοιλότητες, όπως δένδρα, βράχια, ή ακόμη και τοίχους, για να φωλιάζει.

Ο τσαλαπετεινός είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες «φιγούρες» της ελληνικής και, όχι μόνον, ορνιθοπανίδας, με τα χαρακτηριστικά χρώματα και το λοφίο του, που όταν το ανορθώνει, ξεχωρίζει από μακρινή απόσταση. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους πτηνό πού, όπως όλα τα Κορακιόμορφα, έχει ιδιαίτερο ράμφος και χαρακτηριστικά χρώματα.

Το, επίσης, χαρακτηριστικό λοφίο που αποτελείται από μακριά κανελί φτερά προς το χρώμα της σκουριάς με ασπρόμαυρες άκρες, είναι πολύ εντυπωσιακό όταν είναι ανασηκωμένο σε σχήμα βεντάλιας,  κάτι που συμβαίνει συνήθως, όταν το πουλί αναζητά την τροφή του ή βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης, ή προσγειώνεται.

Προηγουμενο αρθρο
Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε ότι άλλο δρόμος κι άλλο πλατεία;
Επομενο αρθρο
Η ταβέρνα «Σπυριδούλα», στα Σύβοτα, θα είναι ανοιχτή την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.