HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔιαμαρτυρία κατοίκων Καστού προς το Υπουργείο για την έλλειψη γιατρού

Διαμαρτυρία κατοίκων Καστού προς το Υπουργείο για την έλλειψη γιατρού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργείο Υγείας 

2) Υγειονομική Περιφέρεια 

3) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 

4) Δήμο Λευκάδας 

Όπως σας είναι γνωστό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από 07 Μαρτίου 2023 μέχρι και σήμερα, οι κάτοικοι του Καστού έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. 

Όλο αυτό το διάστημα το νησί μας στερείται της ύπαρξης έστω και ενός ιατρού. Είναι ανήκουστο και απάνθρωπο, σήμερα το 2023 δεκάδες μόνιμοι κάτοικοι αλλά και εκατοντάδες τουρίστες να μην έχουν πρόσβαση έστω στις στοιχειώδεις ιατρικές φροντίδες και υπηρεσίες. 

Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού είναι χρόνιο και μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί κάποια οριστική λύση, παρά μόνο αποσπασματικές και εφήμερες «λύσεις». 

Ο Καστός, αυτό πανέμορφο νησί του Ιονίου, με τους περίπου 50 μόνιμους κατοίκους του για κάποιους αρμόδιους δεν υπάρχει στο χάρτη της χώρας. 

Αυτοί οι μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι μάλιστα μέσης ή μεγάλης ηλικίας στερούνται της πρόσβασης στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της υγείας. 

Στο τόπο όπου ζουν και εργάζονται απαγορεύεται να έχουν το παραμικρό πρόβλημα υγείας, καθώς αν για κακή τους τύχη αρρωστήσουν, ούτε τις πρώτες βοήθειες δε θα κατορθώσουν να λάβουν. 

Η τραγικότητα της κατάστασης παίρνει δραματικές διαστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν το νησί γεμίζει από τουρίστες, οι οποίοι έρχονται για να απολαύσουν τις ομορφιές του. 

Ωστόσο αγνοούν ότι σε περίπτωση που χρειαστούν την μικρότερη ιατρική βοήθεια αυτή θα είναι ανύπαρκτη. 

Να προσθέσουμε εδώ ότι από τούς 50 μόνιμους κατοίκους του νησιού οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και συμπαράσταση καθώς και δύο ΑΜΕΑ που επίσης στερούνται της βασικής ιατρικής βοήθειας. 

Η «λύση» που δίνεται στο πρόβλημα είναι ουσιαστικά μη λύση, αφού όποιος από τους κατοίκους του νησιού ή τους τουρίστες εμφανίσει πρόβλημα υγείας θα πρέπει να μεταβεί, με ίδια μέσα στις απέναντι ακτές της Λευκάδας ή του Μύτικα. 

Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο, επειδή ορισμένοι ανεπαρκείς υπεύθυνοι ανεύθυνοι παίζουν στα ζάρια την υγεία των κατοίκων του Καλάμου, αλλά και των επισκεπτών του. 

-Καλούμε άμεσα όλους του αρμόδιους να δώσουν επιτέλους οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτής της περιοχής. 

Είναι δε οξύμωρο να δηλώνουν υπερήφανοι για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη στιγμή, που οι εκατοντάδες επισκέπτες αυτού του νησιού αν από κακή τους τύχη χρειαστούν γιατρό, τότε συνειδητοποιούν ότι είναι εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους. 

Απαιτούμε την άμεση στελέχωση του κέντρου υγείας Καστού με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνεχώς και αδιαλείπτως

Το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους τους πολίτες αυτής τη χώρας, είτε βρίσκονται κοντά στα αστικά κέντρα είτε μακριά από αυτά. 

Δε θα σας αφήσουμε άλλο να παίζεται με τις ζωές μας.Ασχοληθείτε επιτέλους και με τις ανάγκες του δοκιμαζόμενου λαού, οποίος ζητάει να έχει πρόσβαση στα αυτονόητα, όπως είναι το δικαίωμα στην υγείας. 

Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες πριν αυτή σας η αδιαφορία καταστεί μοιραία και θρηνήσουμε θύματα. 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους του νησιού να μπουν εμπόδιο στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, για να επιβάλλουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης όπου το σύστημα Υγείας θα αντιστοιχίζεται με όλες τις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, οι οποίες θα παρέχονται καθολικά και δωρεάν με ευθύνη του κράτους. 

Καστός 02/08/2023 

ΟΙ ΥΠΟΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

( Κάτοικοι Νήσου Καστού) 

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: Υψηλής ποιότητας τουρισμός αλλά… χωρίς νερό;
Επομενο αρθρο
Λαϊκοδημοτική βραδιά στο Φρύνι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.