HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔραματική είναι η νύχτα για την Αττική

Δραματική είναι η νύχτα για την Αττική

Δραματικές ώρες με εξαιρετικά αβέβαιη εξέλιξη βιώνει ολόκληρη η χώρα με τουλάχιστον τρία μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Στην Αττική από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας πέρασε, στο ύψος των Αφιδνών, η φωτιά η οποία μαίνεται. Πυροσβέστες καταβάλλουν τιτάνια μάχη να τη θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά καθώς κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Ούτε δύο μέρες δεν διήρκησε η ανάπαυλα από τον πύρινο εφιάλτη στην Αττική. Οι καμένες εκτάσεις στη Βαρυμπόμπη, γέννησαν μια νέα τρομακτική -ίσως πιο τρομακτική- πυρκαγιά το απόγευμα της Πέμπτης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών η φωτιά ήταν αδύνατο να ελεγχθεί, πέρασε από σπίτια στη Δροσοπηγή, ανάγκασε τους κατοίκους αυτής, όπως και του Κρυονερίου και της Ιπποκράτειου Πολιτείας να φύγουν από τις εστίες τους και το βράδυ πέρασε την Εθνική Οδό, το απόλυτο σύνορο πυρασφάλειας.

Η κατάσταση ήταν εφιαλτική. Η χώρα κόπηκε στα δύο, με τη διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό και την κατάργηση πολλών δρομολογίων τρένων. Την ίδια ώρα, καθώς οι φλόγες έγλειφαν τους πυλώνες υψηλής τάσης, η Αττική ερχόταν ξανά αντιμέτωπη με το φάσμα του μπλακ άουτ, εν μέσω ενός ακραίου καύσωνα που έφτανε στην 11η ημέρα του —ο ΑΔΜΗΕ προειδοποίησε για κίνδυνο διακοπών ρεύματος. Ο αττικός ουρανός καλυπτόταν και πάλι από ένα νέφος. Τα νοσοκομεία άρχισαν να γεμίζουν με ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ δύο εθελοντές πυροσβέστες διασωληνώθηκαν.

Και καθώς η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με ασύμμετρη απειλή πολλών ενεργών μετώπων —σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία τα μεγαλύτερα, αλλά δυστυχώς όχι τα μόνα— και με τους ανέμους να αρχίζουν να πνέουν ισχυροί και απειλητικοί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκαζόταν να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, αυτή τη φορά όχι για τη διαχείριση της πανδημίας που τον είχαμε συνηθίσει αλλά για έναν ακόμα πιο ορατό κίνδυνο: τη φωτιά.

Έκανε λόγο για «συνθήκες πρωτόγνωρες», για «απειλητική νύχτα» και ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. «Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική, αλλά όχι τώρα», είπε μεταξύ άλλων, υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις προς όσους επλήγησαν. «Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε επίσης ο Πρωθυπουργός.

Το χρονικό της καταστροφής

Όλα ξεκίνησαν περίπου όπως και την Τρίτη. Μεσημέρι Πέμπτης καταγράφηκε αναζωπύρωση των υφιστάμενων εστιών σε τρία σημεία και άρχισε η ξέφρενη πορεία της πυρκαγιάς, προς Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ ακολούθησε το Κρυονέρι. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ1 που είχε ρεπόρτερ στο πεδίο, οι φλόγες πέρασαν μέσα από την Δροσοπηγή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Κρυονέρι. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα μεταδόθηκε ότι οι φλόγες είχαν φτάσει στα πρώτα σπίτια του οικισμού ενώ λίγο πριν τις 8 το βράδυ η φωτιά έφτασε στα διόδια των Αφιδνών, στην Εθνική Οδό.

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πιο σημαντική αναζωπύρωση ήταν αρχικά αυτή προς το Ολυμπιακό χωριό. Η δεύτερη αναζωπύρωση σημειώθηκε μέσα στα πρώην βασιλικά κτήματα και η τρίτη στο ρέμα της Χελιδονούς κοντά στις Αδάμες.

Προηγουμενο αρθρο
10 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Εξιχνίαση κλοπής στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.