HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ«Ελλήνων Δρώμενα»: Το Καρσάνικο Κέντημα – το βίντεο της εκπομπής

«Ελλήνων Δρώμενα»: Το Καρσάνικο Κέντημα – το βίντεο της εκπομπής

Οι κάτοικοι της Καρυάς Λευκάδας έχουν να επιδείξουν έναν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί παρακαταθήκη για όλο το νησί. Η μοναδική και απαράμιλλη έκφανση του «Καρσάνικου» πολιτισμού, η οποία ενσωματώθηκε ολοκληρωτικά στον πολιτισμό του νησιού, είναι το Καρσάνικο Κέντημα.

Έτσι η Λευκάδα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή εξαιτίας των μονα-δικών “καρσάνικων” κεντημάτων της που αποτελούν κομψοτεχνήματα κεντητικής τέχνης. Πριν από ένα αιώνα περίπου εισβάλει αποφασιστικά στο χώρο των κεντηστριών της Καρυάς η γυναίκα που έμελλε να αναδείξει και να επιβάλει μια νέα τεχνική. Μια γυναίκα η οποία έχασε τα χέρια της από διαδοχικά ατυχήματα (η Μαρία Σταύρακα ή «Κουτσοχέρω») και ένας άνδρας χωρίς πόδι, ανάπηρος του πολέμου το 1912 (ο Αργύρης Σταύρακας), δημιούργησαν εξ’ ανάγκης στην ήδη ανεπτυγμένη κεντητική τέχνη της Καρυάς, ένα πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο κεντήματος, την ονομαζόμενη «Καρσάνικη βελονιά»!

Η συνθήκη της ζωής αυτών των ανθρώπων, οδήγησε την τέχνη του χωριού να κατακτήσει ολόκληρο το νησί και να γίνει παγκοσμίως γνωστή, αφού δημιουργήθηκε ολόκληρη σχολή μαθητείας στο νησί, για μια τέχνη που στην πορεία κέρδισε τη θέση της στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco. Ο φακός της εκπομπής προσεγγίζει την ανθρωπολογική όψη της ιστορίας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την εξαιρετική κεντητική τέχνη και τα διαχρονικά μοντέρνα μοτίβα της, εμπνευσμένα και αντλημένα από τη ζωή των δημιουργών τους και τα στοιχεία της Λευκαδίτικης φύσης.

Παρακολουθείστε την εκπομπή στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ertflix.gr/vod/vod.372015-ellenon-dromena-13

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Μεγανησίου: καταγγελία για  παράνομη ρίψη μπάζων προερχόμενων από κάποια ανακαίνιση
Επομενο αρθρο
Το Πάσχα στη Λευκάδα είναι μια μοναδική εμπειρία της άνοιξης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.