HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΕπισκεφτήκαμε το Υδρογραφικό (Υ/Γ) ΣΤΡΑΒΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού

Επισκεφτήκαμε το Υδρογραφικό (Υ/Γ) ΣΤΡΑΒΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού

Τις τελευταίες 10 μέρες το Υδρογραφικό (Υ/Γ) ΣΤΡΑΒΩΝ του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα της Λευκάδας. Σκοπός της επίσκεψης και παραμονής του στο νησί μας είναι οι εργασίες βυθομέτρησης, χαρτογράφησης και αποτύπωσης του διαύλου. Οι εργασίες αυτές εκτελούνται στα πλαίσια ολοκλήρωσης των εργασιών εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης του διαύλου της Λευκάδας.

Το πλοίο έχει εκτελέσει πρόσφατα παρόμοιες εργασίες στην Ηγουμενίτσα και στο Κατάκολο. Πρόκειται για ένα χαλύβδινο σκάφος με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Εκτόπισμα 250 Τ, Μήκος 33 m, Πλάτος 6 m, Βύθισμα 2.5 m
Ταχύτητα 9.5/12.5 knots, Ακτίνα ενέργειας 2000 ν.μίλια
Πλήρωμα 4 Αξιωματικοί, 14 Υπαξιωματικοί και 14 ΕΠΟΠ
Έτος κατασκευής 1989

Υ/Γ συστήματα:
Ηχοβολιστικό μονής δέσμης E-Sea Sound 206 (Marimatech), δέκτης GPS/LRK/EGNOS (Aquarius 5002), ηχοβολιστικό μονής δέσμης Laz Elac 721, Hypack 8.9 Max (λογισμικό συλλογής και επεξεργασίας υδρογραφικών στοιχείων).

Το πλοίο υπάγεται στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Μια υπηρεσία που ο σκοπός της είναι επιστημονικός και ειρηνικός. Το συγκεκριμένο πλοίο σε περίπτωση πολέμου χρησιμοποιείται μόνο για μεταφορά τραυματιών.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία είναι ο επίσημος υδρογραφικός φορέας της Ελλάδας. Αποτελεί ανεξάρτητη Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Σκοπός της είναι η σπουδή των Ελληνικών και ξένων θαλασσών και ακτών, η μελέτη των συνθηκών της ναυσιπλοΐας, η συμβολή στην ανάπτυξη και προαγωγή επιστημών και τεχνών που συνδέονται με τη ναυσιπλοΐα, τη ναυτιλία και τη ναυτική μετεωρολογία.

Συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιοποιεί πληροφορίες και δεδομένα για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τους τομείς της Υδρογραφίας, της Ναυτικής Χαρτογραφίας, της Ναυτιλίας και της Στρατιωτικής Ωκεανογραφίας, με σκοπό την υποστήριξη της Εθνικής Άμυνας.

Συμβάλλει στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Συνδράμει και υποστηρίζει έργα δημοσίων υπηρεσιών, νομικών ή φυσικών προσώπων και ιδιωτικών φορέων εφόσον απαιτηθεί.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία επίσης είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας που έχει την αποκλειστική δικαιοδοσία και πιστοποίηση για την σύνταξη, έκδοση, συμπλήρωση και διόρθωση των επίσημων ναυτικών χαρτών της Ελλάδας.

Σήμερα με αφορμή την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το πλοίο ήταν ανοιχτό για το κοινό. Το πλήρωμα δεχόταν και ξεναγούσε τους επισκέπτες σε φιλικό κλίμα απαντώντας σε κάθε ερώτηση.

Προηγουμενο αρθρο
Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Ξημερώματα Κυριακής αλλάζει η ώρα -Θα νυχτώνει νωρίτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.