HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕπιστολή διαμαρτυρίας και προειδοποίησης κατοίκων Τσουκαλάδων για το Κτηματολόγιο

Επιστολή διαμαρτυρίας και προειδοποίησης κατοίκων Τσουκαλάδων για το Κτηματολόγιο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ  ΚΑΙ  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΩΝ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΡΟΣ: 1. Κον  Πρωθυπουργό και αρμόδιους  Υπουργούς
2. Πολιτικά κόμματα της Βουλής, τον Βουλευτή Λευκάδας και όλους τους βουλευτές
3. Κα Περιφερειάρχη  Ιονίων Νήσων, αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας και όλους τους 
περιφερειακούς συμβούλους
4. Κον Δήμαρχο, δημοτικές παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους
5. Μ.Μ.Ε

Κυρίες και κύριοι

Έφτασε η ώρα μηδέν με το κτηματολόγιο.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για μας, με άλλες υποσχέσεις και  κοροϊδίες.

Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ  ΛΥΣΗ – ΟΡΙΣΤΙΚΗ  ΛΥΤΡΩΣΗ  

Τα 25 χρόνια ομηρίας δεν μπορεί να γίνουν 26 για τους κατοίκους των Τσουκαλάδων 

Η πιλοτική εφαρμογή του κτηματολογίου πριν από 25 χρόνια αντί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς και σαφούς καταγραφής   για τις μικροϊδιοκτησίες,  οδήγησε σε δημιουργία σοβαρότατων λαθών που άγγιζαν το 70% για τους Τσουκαλάδες.  

Σ’ αυτά τα 25 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται υπό την ομηρία του κτηματολογίου. Μετά από σειρά κινητοποιήσεων και αγώνων πέτυχαν να αποδεχτεί το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ τα λάθη του στην πλειοψηφία των καταγραφών και να προκηρυχθεί ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΙΩΝ – ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ των ιδιοκτησιών.

Στις 7 Φλεβάρη 2018 η Επιτροπή Αγώνα Τσουκαλάδων, συνοδευόμενη από αιρετούς (Αντιπεριφερειαρχη – Δήμαρχο – Βουλευτή) επισκέφτηκε τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, παρουσία και της υπεύθυνης του Κτηματολογίου και τους έθεσαν τα αιτήματα της γενικής συνέλευσης (που είχαν γίνει και ομόφωνα ψηφίσματα της Περιφέρειας Ι.Ν. και του Δ. Λευκάδας). Ο Υφυπουργός και η υπεύθυνη του Κτηματολογίου αποδέχτηκαν προφορικά τα αιτήματα και υποσχέθηκαν το πολύ σε 20 μέρες να απαντήσουν και γραπτά. 

Μετά από 14 μήνες στις 28-3-2019 με το αρ.πρ. 376/1908030 το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ μας πληροφορεί ότι άρχισε ο επαναπροσδιορισμός ορίων τον Αύγουστο του 2018 !!!!!!  Τελικά αυτός ξεκίνησε στα μέσα Απρίλη 2019, χωρίς το κτηματολόγιο να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, ότι θα επαναπροσδιοριστούν τα όρια ΟΛΩΝ των ιδιοκτησιών του χωριού μας.

Οι κάτοικοι από όλα τα σημεία της χώρας με τεράστια κινητοποίηση καθ’ όλη τη διάρκεια της επανακαταμέτρησης, παραβρέθηκαν  στην καταγραφή επί του εδάφους των ιδιοκτησιών. Οι καταγραφές αυτές αφορούσαν περίπου τις μισές των ιδιοκτησιών.

Με βάση αυτές τις καταγραφές στις αυτοψίες και τις διορθώσεις που έγιναν μετά από δικαστικές αποφάσεις (με προσωπικά έξοδα) ,  τα προβλήματα που δημιούργησε το κτηματολόγιο στην πλειοψηφία των 4000 περίπου ιδιοκτησιών μπορεί να διορθωθούν.

Αντί λοιπόν οι ιδιοκτησίες που επί του εδάφους υποδείχθηκαν, να χρησιμοποιηθούν σαν βάση για τη διαδικασία της ανάρτησης που ακολουθεί ώστε  να εκφραστούν οι όποιες αντιρήσεις  και να προχωρήσει ο επαναπροσδιορισμός, το κτηματολόγιο θεωρεί ως βάση τις πιλοτικές καταγραφές που έγιναν πριν 25 χρόνια και που ήταν ΛΑΘΕΜΕΝΕΣ σύμφωνα και με το ίδιο το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ!!!!!

Είναι σοβαρότατες όμως και πρωταρχικής σημασίας οι ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των  κυβερνήσεων σ’ αυτό το διάστημα των 25 χρόνων, για την πλήρη αδιαφορία και το εμπαιγμό προς τους κατοίκους. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις και  οι πολιτικοί προϊστάμενοι του κτηματολογίου ανέχονταν αυτή την κατάσταση,  και δεν φρόντισαν για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο χωριό μας.

Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό που έχει την ευθύνη της κυβέρνησης να παρέμβει για να λυθεί το πρόβλημα που και η δική του κυβέρνηση επιτρέπει να σέρνεται χωρίς να λύνεται. Θυμίζουμε σε όλους ότι στη συνάντηση που είχαμε με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή κο Σκρέκα, όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση, δεσμεύτηκε ο τωρινός υπουργός, ότι για την Νέα Δημοκρατία είναι πολύ εύκολο να λύσει αυτό το πρόβλημα με νομοθετική διάταξη και θα το κάνει όταν θα βρεθεί στην κυβέρνηση.  

Γνωστοποιούμε επίσης σε όλους,  ότι στην τελευταία μας συνάντηση στις 23/2/2022, μεταξύ αντιπροσωπείας των κατοίκων του Δήμαρχου και του Βουλευτή Λευκάδας με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Λιβάνιο, της συμβούλου του και τον εκπρόσωπο του κτηματολογίου, η νομική σύμβουλος  πρότεινε: « να αναρτηθούν όσα έχουν υποδειχτεί στις αυτοψίες από τους ιδιοκτήτες και να σταλεί εξώδικο στους όμορους που δεν ήταν παρόντες  για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους. Η μη έκφραση αντιρρήσεων να συνεπάγεται σιωπηρή αποδοχή». Εμείς συμφωνήσαμε με την πρόταση, μιας και ήταν αυτό που θέλαμε να προτείνουμε. 

Ο εκπρόσωπος του κτηματολογίου είπε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και δεν προλαβαίνουμε…….και μας ανέφερε ότι θα γίνει ανάρτηση μόνο του 4%  των ιδιοκτησιών που επαναπροσδιορίστηκαν τα όρια. Αυτό λέγεται εμπαιγμός και θα είναι ο τελευταίος.  

Κε πρωθυπουργέ εσείς και η κυβέρνηση σας, εδώ και τώρα να δώσετε λύση στο πρόβλημα που το κτηματολόγιο μας δημιούργησε με τεράστιο κόστος. Δεν μπορεί το κτηματολόγιο που δημιούργησε το πρόβλημα να προφασίζεται  «τεχνικές δυσκολίες» και έλλειψη χρόνου αντί της πρότασης που προαναφέραμε που δίνει λύση, που βγάζει τους κατοίκους από την ΟΜΗΡΙΑ και από τον οικονομικό στραγγαλισμό. 

Απευθυνόμαστε στον υφυπουργό κ. Λιβάνιο για να υλοποιήσει την πρότασή που τέθηκε στο τραπέζι από την νομική του σύμβουλο, κάνοντας την Νόμο, που θα ξεπερνά τις όποιες τεχνικές δυσκολίες.
Απευθυνόμαστε στο σύνολο των  κομμάτων της Βουλής και τους ζητάμε να προτείνουν  ή να στηρίξουν νομοθετική ρύθμιση  που να δίνει λύση στο πρόβλημα μας. 

Ζητάμε:   

  • Την ανάρτηση του συνόλου των ιδιοκτησιών ώστε όλοι οι χωριανοί ακόμα και αν δεν μπόρεσαν να παρευρίσκονται στην καταμέτρηση να μπορούν να εκφράσουν τις τυχόν αντιρρήσεις τους, αποφεύγοντας όπου είναι εφικτό τα δικαστικά έξοδα. Αυτό προϋποθέτει εύλογο χρόνο για ενημέρωση και υποβολή αντιρρήσεων. 
  • Οι ιδιοκτησίες που υποδείχθηκαν στη διαδικασία επανακαταμέτρησης με παρουσία και όμορων (περισσότερες από 2000) να αναρτηθούν όπως υποδείχθηκαν από τους ιδιοκτήτες. Η έκφραση μη αντιρρήσεων σε εύλογο χρόνο από  τους απόντες να συνεπάγεται τη σιωπηρή  αποδοχή αυτών που υποδείχθηκαν.
  • Να αναρτηθεί επίσης το σύνολο των «αγνώστου ιδιοκτησίας» δέσμευση που είχε αναλάβει το κτηματολόγιο.

ΟΙ  ΚΑΤΟΙΚΟΙ  ΤΩΝ  ΤΣΟΥΚΑΛΑΩΝ ΔΕΝ  ΔΕΧΟΝΤΑΙ   ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗΕΙΝΑΙ  ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ   ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ  ΛΥΣΗ  ΕΔΩ ΚΑΙ  ΤΩΡΑ

Προηγουμενο αρθρο
Η ψαροταβέρνα «Σπυριδούλα» στα Σύβοτα ανοίγει...
Επομενο αρθρο
Ομολόγησε ο 60χρονος για το τετραπλό φονικό στην Ανδραβίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.