HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στη Λευκάδα

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στη Λευκάδα

Είναι μεγάλη, είναι φωτεινή, είναι γοητευτική, είναι ήρεμη και αγριεμένη ταυτόχρονα,  είναι πλανεύτρα, ξελογιάστρα , είναι μάγισσα αλλά και θεά, είναι χιλιοτραγουδισμένη από ποιητές, μουσικούς και τραγουδιστές, είναι άπειρες φορές φωτογραφημένη από επαγγελματίες φωτογράφους και μη είναι η ίδια η ζωή. Παράλληλα επειδή η μια της πλευρά δεν φωτίζεται, αντιπροσωπεύει τον μυστικισμό αλλά και την πληρότητα και την ολότητα. Είναι όλα αυτά μαζί. Είναι η πανσέληνος του Αύγουστου.

Στη Λευκάδα το μεγάλο αυτό φεγγάρι επειδή ανατέλλει από τα βουνά τις Ακαρνανίας που βρίσκονται πολύ κοντά στο νησί φαίνεται ακόμη μεγαλύτερο και φωτεινότερο. Όλο το βράδυ ταξιδεύει διαγράφοντας μια μεγάλη καμπύλη τροχιά στον ουρανό και το λυκαυγές το βρίσκεις στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στον ορίζοντα, ενώ ο φίλος του ο Αυγερινός βρίσκεται στην Ανατολή. Σε όλη αυτή τη διαδρομή αλλάζει χρωματισμούς δίνοντας στη νύχτα απαράμιλλη ομορφιά. Το δυνατό φως που εκπέμπει η βασίλισσα της νύχτας παίζει παιγνίδια με το νερό της θάλασσας με αποτέλεσμα να της βάζει «φωτιά». Εκτός από τη θάλασσα, φωτιά παίρνουν και οι καρδιές των ανθρώπων που λούζονται από το φως της.

Σ´ αυτό το μαγικό σκηνικό οι λαϊκές δοξασίες και οι θρύλοι θέλουν να κατεβαίνουν στη γη νεράιδες και ξωτικά, που θα μυήσουν τους ανθρώπους στον αχαλίνωτο έρωτα και μάγισσες οι οποίες θα προσπαθήσουν να αιχμαλωτίσουν το φεγγάρι και να κλέψουν λίγη φεγγαρόσκονη για τα ξόρκια τους.

Επειδή ποτέ μια φεγγαράδα δεν είναι ίδια με μια άλλη, για αυτό η σημερινή μεγάλη αυγουστιάτικη παρέλαση της Σελήνης  που είναι και η φωτεινότερη του έτους  θα είναι ξεχωριστή και μοναδική. Θα είναι και πολύ γκλαμουράτη επειδή θα συνοδεύεται από τις περσίδες , την πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από  «πεφταστέρια». Ξεχυθείτε λοιπόν στους δρόμους, τις πλατείες, στα βουνά, στις πεδιάδες, στις παράλιες, στις θάλασσες, βγείτε στους δρόμους,  στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και απολαύστε την. Με ξάστερο η συννεφιασμένο ουρανό δεν έχει καμιά σημασία.

Έκτος από ονειρεμένα ηλιοβασιλέματα το στεριανό νησί προσφέρει και ωραίες φεγγαράδες.

Το λέει εξάλλου τραγουδώντας το και η στιχουργός Ευανθία Ρεμπούτσικα χρησιμοποιώντας τη φωνή της Άλκηστης Πρωτοψάλτη για το σκοπό αυτό.

…Αχ, έλα στη Λευκάδα που έχει ωραία φεγγαράδα…

Υ.Σ. Φεγγαράδα έχουμε όταν το φως του φεγγαριού είναι αρκετά δυνατό. Μ´ αυτό λούζετε η στεριά και η θάλασσα άνθρωποι λούζονται και μαγεύονται ταυτόχρονα.

Σπυρίδων Σίδερης
Χημικός 

Προηγουμενο αρθρο
Επιτέλους βροχή
Επομενο αρθρο
Διεπιστημονικές Αναλογίες στη Μελέτη της Οικονομίας – Μερικές Παρατηρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.