HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ Μαδουρή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη το 1906 και το νεόχτιστο αρχοντικό

Η Μαδουρή του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη το 1906 και το νεόχτιστο αρχοντικό

Η Μαδουρή το 1906, είχε ήδη πεθάνει ο ποιητής, το 1879.

 

 Το αρχοντικό του ποιητή στη Μαδουρη  νεόκτιστο. Ανεγέρθηκε  κατά την περίοδο 1859-1864.

Το αρχοντικό της Μαδούρης όπως ήταν στη πρώτη του μορφή, μόλις καινουργιοχτισμένο. Ο ποιητής διακρίνεται αριστερά, καθισμένος στο πεζούλι ενώ στα πόδια του είναι ξαπλωμένος ο σκύλος του, ο μολοσσός. Η εικόνα είναι λιθογραφικό αντίγραφο ελαιογραφίας.

… Η Μαδουρή αγοράστηκε από τον Ιωάννη Βαλαωρίτη, τολμηρό και επιτυχημένο επιχειρηματία, πατέρα του ποιητή. Τότε ήταν άγονη, ένα ξερονήσι με άγριους θάμνους και δέντρα. Το 1859, μετά τη μοιρασιά της πατρικής περιουσίας, περιήλθε στους αδερφούς Αριστοτέλη και Ξενοφώντα Βαλαωρίτη. Ο ποιητής κάλεσε τότε το Στυλιανό Βερύκιο, που ήταν έμπιστος συνεργάτης του, να τον βοηθήσει στην αναμόρφωση του νησιού. Αυτός, μαζί με τα αδέρφια του, αλλά και πολλούς Δρυμωνιώτες και Ξαθείτες, εργάστηκαν σκληρά, κουβάλησαν καινούριο χώμα από τον κάμπο του Νυδριού, έφτιαξαν ξερολιθιές για να το συγκρατήσουν, φύτεψαν αμπέλια, ελιές, αμυγδαλιές και κέντρωσαν τις αγριλίδες που ήδη υπήρχαν. Βοήθησαν και στις εργασίες για την οικοδόμηση του αρχοντικού που βλέπουμε σήμερα, που ανεγέρθηκε κατά την περίοδο 1859-1864. Τα πεύκα φυτεύτηκαν αργότερα, από το γιο του ποιητή, Ιωάννη (Νάνο) Βαλαωρίτη. Όταν το 1869 ο ποιητής αποσύρεται οριστικά από τον κοινοβουλευτικό στίβο, εγκαθίσταται μόνιμα στη Μαδουρή, όπου φροντίζει τα κτήματά του, βασική πηγή εισοδήματος της οικογένειας…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τη Μαδουρή: ΕΔΩ

Προηγουμενο αρθρο
Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Λυκείου Λευκάδας στο CERN
Επομενο αρθρο
Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στην Λευκάδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.