HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΗ πανέμορφη και σπάνια χουλιαρομύτα στο Ιβάρι της Λευκάδας

Η πανέμορφη και σπάνια χουλιαρομύτα στο Ιβάρι της Λευκάδας

Ήταν το 2016 όταν πρώτοι «ανακαλύψαμε», ταυτοποιήσαμε και δημοσιεύσαμε την χουλιαρομύτα σε μια μεγάλη παρέα. Αυτό το πανέμορφο και σπάνιο πτηνό ομορφαίνει και πλουτίζει το ιβάρι μας. Δες ΕΔΩ.

Η χουλιαρομύτα είναι είδος Πελαργόμορφου πτηνού της οικογένειας των Θρησκειορνιθιδών (Threskiornithidae) που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Platalea leucorodia και περιλαμβάνει 3 υποείδη.

Είναι ψηλά πουλιά που φτάνουν τα 86 εκ. Έχουν λευκό χρώμα ενώ τα ενήλικα έχουν κιτρινωπό φτέρωμα στη βάση του λαιμού τους. Το ράμφος είναι μακρύ, σκούρο σταχτί ενώ η άκρη του είναι πλατιά σαν κουτάλι (χουλιάρη, εξ ου και το όνομα Χουλιαρομύτα) και κιτρινωπή. Τα πόδια του έχουν κι αυτά την σταχτί απόχρωση. Την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν ένα λοφίο κιτρινωπού χρώματος.

Ζει και φωλιάζει σε υγροβιότοπους με πλούσιους καλαμιώνες όπου και φωλιάζει σε αποικίες.

Η χουλιαρομύτα είναι πολύ σπάνιο πτηνό σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα όπου ο πληθυσμός του τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα λίγα άτομα που έρχονται τα βρίσκουμε στους περισσότερους μεγάλους υγροβιότοπους που έχουν απομείνει στη χώρα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το βρίσκουμε κυρίως στις νότιες περιοχές

Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες και είναι του Ηλία Καββαδά.

Προηγουμενο αρθρο
Το ναυάγιο της Λευκάδας πόλος έλξης επισκεπτών - video
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: 18.592 νέα κρούσματα, 66 θάνατοι -τα κρούσματα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.