HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΗ τράτα, το λιανομάριδο και η ψαρόπιτα της Νικολίτσας

Η τράτα, το λιανομάριδο και η ψαρόπιτα της Νικολίτσας

Ψαρόπιτα με λιανομάριδο… Μα τη πεθυμιά της θα λέτε σίγουρα. Ο νόμος φαίνεται ότι μας στέρησε δυστυχώς το μαριδάκι που κάποτε τάιζε ολόκληρες οικογένειες και έφερνε πλούτο στο νησί. Κάθε χρόνο σαν τέτοια μέρα οι τράτες είχαν προμηθευτεί πάγο και τελάρα , είχαν μπαρκάρει και το πλήρωμα και εκεί κατά τις 3 το χάραμα έκαναν τη πρώτη άλμπα. Κι ύστερα γέμιζαν τα δίχτυα ψιλό μαριδάκι . Μια καλή ψαριά ήταν 500-600 κιλά για το κάθε καΐκι που απασχολούσε 8 άτομα προσωπικό πριν πάρουν το βίντσι και 4-5 άτομα αργότερα.

Στο νησί υπήρχαν περίπου 15 τράτες. Οι περισσότερες Κατωμερίτικες. Σκεφτείτε πόσες οικογένειες απασχολούσαν και τι εισόδημα έμπαινε , και το κυριότερο , έμενε και διοχετεύονταν στο Μεγανήσι. Και αφού η ψαριά πήγαινε στον Βελέντζα και στο Ντούζο, έπεφτε το πρώτο μεροκάματο και έπαιρνε ο καθένας την «κότα » του και επέστρεφαν στο σπίτι αργά το απόγευμα.

Σήμερα 1η Οκτώβρη όλο το νησί θα μύριζε τηγανιτό μαριδάκι και ψαρόπιτα. Ο πρωτολάτης που λένε κι οι παλιές… Θυμάμαι ακόμα το μπάρμπα -Νικολό να μοιράζει χούφτες τη «κότα» (μερίδιο σε ψάρια) του στη γειτονιά.

Τίποτα δεν είναι ίδιο σήμερα. Αν και ακόμα η τράτα και η λειτουργία της βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον νέο νόμο, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα… έτσι λένε οι αρμόδιοι.

Εμείς βρήκαμε ένα βίντεο που είχαμε φυλάξει από την παρασκευή της παραδοσιακής μας ψαρόπιτας από τα χέρια της Νικολίτσας που με μαεστρία ανοίγει φύλλο σε πλαστήρα όπως παλιά… Με τα φύλλα που περίσσεψαν έφτιαξε κουλούρα.

ΨΑΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ

2 φύλλα ζυμωτά

1 κιλό μαριδάκι ψιλό αλατισμένο με χοντρό αλάτι.

¾ φλιτζανιού λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 ώριμες ντομάτες

αλάτι, πιπέρι

2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι καρολίνα το οποίο μουσκεύουμε σε νερό.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετούμε τα δύο φύλλα φροντίζοντας να περισσεύουν αρκετά γύρω από το ταψί. Ρίχνουμε ψιλοκομμένη τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το ρύζι.

Στη συνέχεια τοποθετούμε το αλατισμένο μαριδάκι με σειρά.Στη συνέχεια γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα και τα πιέζουμε ώστε να κολλήσουν στο εσωτερικό του τοίχωμα έτσι που να προστατεύουν τα υλικά της πίτας .

Ρίχνω το πιπέρι και το λάδι.Ψήνω για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Καλή επιτυχία !

Πηγή: https://meganisilife.wordpress.com/

Προηγουμενο αρθρο
Αστυνομικοί έλεγχοι για την πρόληψη της παραβατικότητας στα Ιόνια Νησιά
Επομενο αρθρο
Σέρρες: Τραγικός θάνατος 26χρονου φοιτητή μέσα σε ανελκυστήρα -Καταπλακώθηκε από ψυγείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.