HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΗ Φιλαρμονική της Ζωής μας – Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Η Φιλαρμονική της Ζωής μας – Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Της   Ιουστίνης Φραγκούλη Αργύρη 

Μεγαλώσαμε στη Λευκάδα με τη Φιλαρμονική να γυρνάει στους δρόμους, στις πλατείες, έξω από τις εκκλησιές  αναπέμποντας τους ήχους των πνευστών και των κρουστών και σκορπίζοντας τη μουσική στην ψυχή μας.

Η Φιλαρμονική μπήκε στο μυαλό και στο πετσί μας με τις δεκάδες εμφανίσεις της από τις παιδικές μας αναμνήσεις μέχρι σήμερα. Παίζοντας κλασικά κομμάτια, εμβατήρια, πένθιμα πρελούδια, χαρούμενα μοτίβα, η Φιλαρμονική της Λευκάδας εγκαταστάθηκε μέσα μας, αποτελώντας συστατικό της ύπαρξής μας.

Η Πρωτοχρονιά άρχιζε με τις βόλτες της Φιλαρμονικής στις γειτονιές… Πάει ο Παλιός ο Χρόνος, είναι σα να ακούω την τρομπέτα του Καμινάρη να χορεύει σόλο στα αυτιά μου και τα παιδιά γύρω του να συνοδεύουν τη μοναδική του ερμηνεία των χαρούμενων σκοπών του Νέου Έτους. Εκεί, πιτσιρίκα, αντιλήφθηκα τον έρωτα της μουσικής.

Και στις εθνικές παρελάσεις η Φιλαρμονική οδηγούσε το βηματισμό και τον εθνικό ενθουσιασμό μας προπορευόμενη. Κι ύστερα στεκόταν σε ένα σημείο πλάι στην εξέδρα των επισήμων και έπαιζε τα εμβατήρια εμβάλλοντάς μας μια εθνική υπερηφάνεια, που δεν ήξερες αν προερχόταν από τους ήχους της ή από αυτά που μόλις είχαμε διδαχθεί στο σχολείο. Τώρα που το σκέφτομαι ήταν ένα πάντρεμα της ιστορικής αναφοράς που παίρναμε από τους δασκάλους μας  με εκείνο τον απόλυτα ξεσηκωτικό ήχο των εμβατηρίων.

Και το Πάσχα πώς περιμέναμε τη Μεγάλη Εβδομάδα να συνοδεύσει η Φιλαρμονική τον Επιτάφιο γιά να ακούσουμε τα πένθιμα κομμάτια του διεθνούς ρεπερτορίου να νιώσουμε τη μελαγχολία της ημέρας. Τότε η μουσική έμπαινε στα κατάβαθά μας και πότιζε τις λεπτομέρειες του Αγίου Πάθους προσφέροντας παρηγοριά στους δικούς μας πόνους.

Και μετά το Μεγάλο Σάββατο πρωί η Φιλαρμονική έδινε το σύνθημα να σπάσουν οι νοικοκυρές το κομμάτι και έβγαινε έξω παίζοντας χαρούμενα μουσικά μοτίβα και αναγγέλοντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Το ξέραμε πως η χαρά θα ερχόταν και η Φιλαρμονική ήταν εκεί να προαναγγείλει  τα γεγονότα.

Η Φιλαρμονική συνόδευε και συνοδεύει τις παρελάσεις των φολκλορικών φεστιβάλ, τις παρελάσεις των Αποκριάτικων αρμάτων και κάθε γεγονός που ήταν και αποτελεί μέρος του συλλογικού εορτασμού. Η Φιλαρμονική έδινε και δίνει τη σφραγίδα της στα κοινωνικά γεγονότα της πόλης, οργανώνοντας τελευταία εξαιρετικές συναυλίες αλλά και μικρές επιτόπιες συναυλίες.

Η Φιλαρμονική που την είχαν διευθύνει ιστορικά της Λευκάδας πρόσωπα, ο Μορίνας, ο Μουτσούκος και πολλοί άλλοι εξαίρετοι μουσικοί διευθυντές μέσα στα χρόνια, μα εγώ θυμάμαι και πάντα θα θυμάμαι το μελαγχολικό πρόσωπο του Μουτσούκου που είχε πάντα τη μπαγκέτα στα σταυρωμένα στο πίσω μέρος του κορμιού του χέρια. Και μου φαινόταν παράξενο που δεν πλημμύριζε το πρόσωπό του από τις μουσικές που διεύθυνε …Μου φαινόταν παράξενο…

Η Φιλαρμονική συνόδευε τους ανθρώπους στην τελευταία τους κατοικία με πένθιμα εμβατήρια. Κι έτσι δέθηκα περισσότερο μαζί της γιατί οι ήχοι της τρυπούσαν εκείνες τις τραγικές μέρες της λύπης μου, απορροφώντας τα καυτά μου δάκρυα για τις απανωτές απώλειες της ζωής μου, αρχής γενομένης από την Πεταλούδα μου. Οι λυπημένοι ήχοι της με την κορνέτα να πρωταγωνιστεί ήταν η μόνη μου επαφή με την αφόρητη πραγματικότητα!

Το πέρασμα  της Φιλαρμονικής ήταν ένα κοινωνικό γεγονός από μόνο του. Η θειά Παρασκευή και όλες οι γειτόνισσες όταν άκουγαν απο μακριά τη Φιλαρμονική, παρατούσαν το φαί στο τσουκάλι, τα ρούχα στη λεκάνη, τον αργαλειό ακίνητο… κι έπαιρναν τα παιδιά τους από το χέρι και έτρεχαν στην αγορά μη χάσουν το θέαμα. Γιατί η Φιλαρμονική δεν ήταν μόνο ήχοι πνευστών με λίγα κρουστά αλλά ήταν θέαμα, υπερθέαμα. Διότι οι μουσικοί φορούσαν εκείνες τις υπέροχες στολές και αν ήταν σε επίσημη μέρα φορούσαν και κράνος γυαλιστερό στο κεφάλι με πολύχρωμη φούντα… Και γέμιζε η αγορά λεβεντιά και ήχους και φώς.

Η Φιλαρμονική έδωσε την ίδια ευκαιρία σε αγόρια και κορίτσια να μάθουν και να παίξουν μουσικές, προβάλλοντας το στίγμα της ισότητας σε μια μεταπολεμική κοινωνία που άρχισε να ωριμάζει αργά και σταθερά… Η Φιλαρμονική ένωσε δεξιούς και αριστερούς κάτω από τους ήχους των οργάνων της.

Σήμερα αγόρια και κορίτσια, άντρες και γυναίκες ζητούν καινούριες στολές για να φορούν στις εμφανίσεις τους. Ζητούν να ξαναέρθουν μέρες λαμπρές και μουσικά εύφορες στη Φιλαρμονική της Ζωής μας!

Σήμερα η  Φιλαρμονική  Εταιρία Λευκάδας χρειάζεται τη στήριξή μας. Υιοθετείστε μια στολή με 250 ευρώ τώρα υιοθετώντας ένα κορίτσι ή ένα αγόρι!

Κατάθεση σε αυτό το λογαριασμό της ΦΕΛ:

GR5670 1000 0000 0440 5672 47780

BIC :VPAYGRAA

Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Όλοι οι καλοί χωράνε!
Επομενο αρθρο
Συνάντηση στον Δήμο Λευκάδας για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.