HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟι Φακές Εγκλουβής στο μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)

Οι Φακές Εγκλουβής στο μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)

Θανάσης Καββαδάς: «Οι Φακές Εγκλουβής στο μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)»

Οι φακές Εγκλουβής βρίσκονται από σήμερα στο Μητρώο προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), έπειτα από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλέον, ο σπόρος που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή της Εγκλουβής, αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται ως μοναδικό προϊόν της Λευκάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε: 

«Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που είχαμε με την καταχώρηση των φακών Εγκλουβής στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, σήμερα κερδίσαμε έναν πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο αγώνα. Η αναγνώριση των φακών Εγκλουβής ως προϊόντος ΠΟΠ θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην αξία τους, αφού η μοναδικότητά τους αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο. 

Υπενθυμίζω ότι το αίτημα για κατοχύρωση της ονομασίας, κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2020 και εγκρίθηκε σε εθνικό επίπεδο με την αριθ. 2437/308225/04-11-2020 Απόφαση. Στις 11-11-2020, το αίτημα διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, στις 31-5-2021, απέστειλε παρατηρήσεις στο υποβληθέν αίτημα καταχώρισης. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 είχα συναντήσει για το θέμα τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, και του είχα μεταφέρει τις εκκλήσεις των παραγωγών για στήριξη του αιτήματός τους, ενώ είχα ζητήσει επίσπευση και από τις επόμενες ηγεσίες του Υπουργείου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε τις ζητούμενες διευκρινίσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σήμερα, 22 Δεκεμβρίου 2023, οι φακές Εγκλουβής εντάχθηκαν στο Μητρώο ΠΟΠ. 

Θέλω να τονίσω ότι πλέον θεωρώ δεδομένο ότι οι πρωτοβουλίες μας που σχετίζονται με τις φακές Εγκλουβής, όπως η πληρωμή των αποζημιώσεων για καταστροφές και η λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής, θα έχουν θετική εξέλιξη. 

Η Λευκάδα πετυχαίνει ένα ακόμα πολύ θετικό αποτέλεσμα και μάλιστα σε έναν παραγωγικό τομέα, τον αγροδιατροφικό, τον οποίο έχουμε στρατηγικό στόχο να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό και με τον τουρισμό, για την ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας, κυρίως όμως για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας.»

Προηγουμενο αρθρο
Νέα ξενοδοχεία σε Ρόδο και Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Κάλαντα Χριστουγέννων στην Μαρίνα Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Χ.Μ
    23 Δεκεμβρίου 2023 at 09:55 — Απάντηση

    ΠΟΠ η φακή Εγκλουβής Λευκάδας – “Οι πιο νόστιμες φακές στον κόσμο”
    Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η φακή Εγκλουβής αναφέρεται στους σπόρους του φυτού μιας τοπικής ποικιλίας φακής που καλλιεργείται στην Εγκλουβή της Λευκάδας. Οι φακές έχουν λεία επιφάνεια και είναι λιγότερο επίπεδες από τους σπόρους άλλων ποικιλιών. Είναι ιδιαίτερα μικρές και πολλές έχουν μαύρα ή σκούρα στίγματα ή κηλίδες. Κατά το μαγείρεμα, η φακή Εγκλουβής θερμαίνεται πιο γρήγορα από τις μεσαίες έως μεγάλες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται λιγότερο τα θρεπτικά συστατικά του.
    Διατροφικά χαρακτηριστικά: όσον αφορά τη χημική σύνθεση, οι φακές «Φακή Εγκλουβής» είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που τους προσδίδει θρεπτική αξία. Όσον αφορά αυτό το τελευταίο σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες της «Φακή Εγκλουβής» (1,8 % κατά μέσο όρο) είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη άλλων φακών στην ελληνική αγορά (άνω του 0,9 %) και υψηλότερη από τα τεκμηριωμένα επίπεδα (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – USDA 1,1 %).
    Η γεωγραφική περιοχή παραγωγής της φακή Εγκλουβής περιλαμβάνει το χωριό Εγκλουβή του Δήμου Λευκάδας. Από την άποψη κλιματικών συνθηκών, οι μήνες που αφορούν την καλλιέργεια φακής είναι μεταξύ Ιανουαρίου (σπορά) και Ιουνίου (συγκομιδή). Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις και οι άνεμοι που πνέουν από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του συγκομιζόμενου προϊόντος. Την περίοδο αυτή ο βροχερός καιρός και οι δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν από το Ιόνιο πέλαγος οδηγούν σε εξαιρετική λίπανση και επομένως πολύ καλή παραγωγή. Η φακή Εγκλουβής καλλιεργείται στην περιοχή τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και δεν έχει αναμειχθεί με άλλες ποικιλίες φακής.
    Όταν μαγειρεύονται, οι φακές αναπτύσσουν συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα: Μαλακώνουν γρήγορα όταν βράσουν και σπάσουν, με αποτέλεσμα το μαγειρεμένο προϊόν να πήζει σε μια ομαλή, σαν σούπα συνοχή. Γίνονται μια γυαλιστερή, παχιά σούπα με ιδιαίτερα κρεμώδη εμφάνιση.
    Η «Φακή Εγκλουβής» πήρε το όνομά της από το οροπέδιο της Εγκλουβής όπου καλλιεργείται το προϊόν, το οποίο ονομάζεται επίσης Βουνί. Το οροπέδιο περικλείεται από τις πλαγιές του όρους Ελάτη και αποτελείται από μια πεδιάδα που καλύπτει συνολική έκταση περίπου 300 εκταρίων, εκ των οποίων περίπου 100 εκτάρια καλλιεργούνται, χρησιμοποιώντας αμειψισπορά και αφήνοντας τη γη σε αγρανάπαυση. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 750 μ. έως 950 μ. και οι φακές καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές του οροπεδίου. Τα κοινά χαρακτηριστικά των περιοχών όπου καλλιεργούνται οι φακές «Φακή Εγκλουβής» είναι το μικροκλίμα και το έδαφος του οροπεδίου.(Πηγή:CIBUM)

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.