HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚίνηση πολιτών για μια αξιοβίωτη  Λευκάδα

Κίνηση πολιτών για μια αξιοβίωτη  Λευκάδα

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ  ΛΕΥΚΑΔΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η Κίνηση  Πολιτών για μια Αξιοβίωτη Λευκάδα (ΚΙ.Π.Α.Λ) ιδρύεται μέσα από τους αγώνες και τις εκδηλώσεις για την προστασία του δημόσιου χώρου από την εμπορευματοποίηση και συμπίπτει χρονικά με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών μετά την τραγωδία- έγκλημα των Τεμπών.

Σκοπός της Κίνησης είναι η ολόπλευρη προσπάθεια για μια Λευκάδα άξια για να  ζεις σε αυτή ,για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, θεωρώντας ότι  οι κοινωνικές ανάγκες είναι πάνω από τα κέρδη.

Η θέση της ,το  πράσινο ,το γεωγραφικό ανάγλυφο, τα μικρά νησιά που περιβάλλουν τη Λευκάδα, προέρχονται από την εξέλιξη μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια  γεωλογικών διεργασιών ,όπως και για τα άλλα νησιά των Ιονίων.

Το φυσικό μας κεφάλαιο που δημιούργησε η φύση είναι πόρος πολύτιμος, πεπερασμένος, που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενεές.

Η Λευκάδα  μια περιοχή  κατά βάση  αγροτική μέχρι και τη δεκαετία του ΄60 με μικρό και κατατεμαχισμένο κλήρο ,είχε μια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη μετά τη μεταπολίτευση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και η οποία μονοπωλεί πια την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη.

Τη  Λευκάδα πρέπει να την  υπερασπίσουμε , απέναντι στις ορέξεις με μοναδικό σκοπό το γρήγορο με κάθε μέσον κέρδος, από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δρουν ασύδοτα για το περιβάλλον, στον τομέα του παραλιακού μετώπου και του θαλάσσιου τουρισμού.

Ήδη αυτό είναι ορατό με τη μαζική εξάπλωση πλωτών εξεδρών για την εξυπηρέτηση του ναυτιλιακού κεφαλαίου, χωρίς κανένα έλεγχο για την ποιότητα των υδάτων , στα λιμάνια,  στον δίαυλο και την ευρύτερη περιοχή.

Ενώ καθυστερούν τα σχέδια πόλης, δίνονται άδειες για επενδύσεις που αλλάζουν το τοπίο.

Η τουριστική ανάπτυξη τις προηγούμενες δεκαετίες επικεντρώθηκε στα παράλια με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και ερήμωση της ορεινής Λευκάδας.

Πρέπει να  προστατεύσουμε τα παράλια και να σώσουμε τα ορεινά του τόπου μας.

Στην κοινωνική και πολιτική ατζέντα είναι ανάγκη  να εισέλθει  ο ορισμός της χωρητικότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. Η ανάπτυξη, δηλαδή ,πρέπει να είναι ανάλογη των υποδομών που υπάρχουν και να έχει όρια.

Σε κάθε άλλη περίπτωση υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών, η ανάπτυξη είναι πρόσκαιρη, επισφαλής, υπονομεύεται και υποβαθμίζει συνολικά τον τόπο και την τοπική οικονομία.

Μέχρι στιγμής και για δεκάδες χρόνια  οι υποδομές δεν είναι επαρκείς για την τουριστική ανάπτυξη που έγινε άναρχα, στρεβλά, με σκοπό το εύκολο και γρήγορο κέρδος, με μεγάλα προβλήματα να εμφανίζονται τους θερινούς μήνες με πρώτο από όλα την ύδρευση.

Η ύδρευση, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, οι αποχετεύσεις, οι βιολογικοί καθαρισμοί, ο έλεγχος των υδάτων, του αέρα, η προστασία του πράσινου, των ελεύθερων Δημοτικών χώρων, των ακτών, η χωροταξία, οι οδικές παρακάμψεις, η ελεύθερη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, το κυκλοφοριακό, η στάθμευση και η οδική ασφάλεια είναι τομείς που θα ασχοληθεί η κίνησή μας με γνώμονα πάντα την  προστασία των πολιτών, ντόπιων και των επισκεπτών.

Θα δραστηριοποιηθούμε για την υπεράσπιση των Δημοσίων χώρων ,του περιβάλλοντος,  των κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας από την εμπορευματοποίηση, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, ώστε να λειτουργεί μακριά από μια επιχειρηματική λογική. Για την αξιοπρέπεια της λαϊκής οικογένειας, για την κοινωνική μέριμνα ,για δημόσια, ποιοτική, δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, σε συνθήκες που γίνονται όλο και δυσκολότερες για τον εργαζόμενο λαό.

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Για τη  διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, των  βουνών μας, των Σκάρων, των Σταυρωτών,  της ορεινής Λευκάδας, των παραδοσιακών οικισμών.
  • Για τους κατοίκους της Λευκάδας και της ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετεί καθώς και για τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας πρέπει να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοπλιστεί ανάλογα.
  • Για τη διεκδίκηση των καλύτερων συνθηκών  όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονα κτίρια και διδακτικά μέσα.
  • Για την υπεράσπιση όλων όσων  βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας και παράλληλα αποτελούν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ιστορική μνήμη όλων αυτών που συγκροτούν την ιδιαίτερη ταυτότητά μας.

Διεκδικούμε μία Λευκάδα που συνεισφέρουν και οι άλλοι τομείς ,πέραν του τουρισμού,  στην κοινωνική  και οικονομική της ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό, και που από τα αποτελέσματα της να ωφελούνται πριν από όλα αυτοί-ές που μοχθούν και παράγουν.

Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε και να κινητοποιήσουμε κάθε   συντοπίτη/σα μας που αγαπά τον τόπο μας και βλέπει με απορία και απόγνωση  μια Λευκάδα να αλλάζει, χωρίς ο ίδιος-α να συμμετέχει αποφασιστικά σε αυτές τις αλλαγές ,χωρίς να βελτιώνεται η ζωή των πολλών.

Oι πολίτες πρέπει να δραστηριοποιούνται για τη δημιουργική χρήση και την απόλαυση του δημόσιου χώρου, να έχουν γνώση για τα δικαιώματά τους, να αγωνίζονται ενάντια στην αυθαιρεσία για τα μικρά αλλά και για τα μεγάλα.

Διαπιστώνουμε ότι η ανοχή και απάθεια φέρνουν αποτελέσματα που θίγουν τα δικαιώματα των πολιτών και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και το μέλλον του τόπου, με άμεσες επιπτώσεις στις ζωές του κοινωνικού συνόλου. Αυτό θέλουμε να αλλάξει με την Κίνηση αυτή, με το να υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση με τον πολίτη για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας.

Η Κίνηση που συγκροτούμε θα συνεργαστεί με ανάλογες κινήσεις με παρόμοιους σκοπούς  στα Ιόνια και σε όλη την Ελλάδα.

Θα συνεργαστούμε με όλους τους μαζικούς φορείς του τόπου μας και τους συντοπίτες μας της Αθήνας και του εξωτερικού.

Πριν από όλα πιστεύουμε πως οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα της δράσης και της κινητοποίησης των πολιτών μέσα από τα κινήματα που αναπτύσσονται για την υπεράσπιση όλων των κοινωνικών αγαθών.

ΟΙ  ΑΡΧΕΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ   ΚΙ.Π.Α.Λ.

  • Η Κίνηση Πολιτών για μία Αξιοβίωτη Λευκάδα λειτουργεί με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Σε αυτή μπορεί να συμμετέχει κάθε Λευκαδίτης που συμφωνεί με τους σκοπούς της.
  • Το όργανο που αποφασίζει για όλα τα θέματα είναι η Γενική Συνέλευση της κίνησης που συγκροτείται ανοιχτά μετά από ανοιχτή πρόσκληση.
  • Όλες οι  αποφάσεις λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση με την αρχή της  μέγιστης δυνατής συναίνεσης.
  • Υπάρχει οριζόντια επικοινωνία και ενημέρωση ,όλων των μελών της ,για όλα τα ζητήματα που συζητούνται και τις δράσεις που αναπτύσσονται.
  • Την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, την κινητοποίηση των μελών της και την επίλυση πρακτικών προβλημάτων ,επιμελείται  συντονιστική  Γραμματεία που ορίζεται με συναίνεση από  τη συνέλευση  ανοιχτή σε κάθε μέλος της.
  • Οι συνεδριάσεις και η θεματολογία της Γραμματείας είναι ανοιχτές ,ενημερώνονται όλα τα μέλη της κίνησης που μπορεί να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και να παρέμβουν.
  • Στη Γραμματεία, που έχει ετήσια θητεία, συμμετέχουν  τα μέλη της συνέλευσης που επιθυμούν, με εναλλαγή συντονιστή κάθε χρόνο.
  • Στις συνελεύσεις ,οι εισηγήσεις και τα κείμενα που συζητούνται στέλνονται από πριν στα μέλη της κίνησης για προβληματισμό και παρατηρήσεις.
  • Από τη Συνέλευση μπορεί να δημιουργούνται θεματικές ομάδες για επεξεργασίες θεμάτων  που απασχολούν την Κίνηση.
  • Ο τρόπος λειτουργίας και συνεργασίας με άλλες κινήσεις ή μαζικούς φορείς αποφασίζονται από τη Συνέλευση.
Προηγουμενο αρθρο
Equal Society: ευκαιρίες απασχόλησης στη Λευκάδα από 02/10 έως 08/10
Επομενο αρθρο
Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Λευκάδας: Ευχαριστίες για την διεξαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.