HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚρασάς ή Λαγός της θάλασσας- Aplysia fasciata-video

Κρασάς ή Λαγός της θάλασσας- Aplysia fasciata-video

Φωτογραφίες -βίντεο: Ηλίας Καββαδάς

 Οι μεγαλύτεροι θυμούνται τους κρασάδες να γεμίζουν την παραλία της πόλης -σημερινό λιμάνι. Ξετρελαίνονταν με τις χορευτικές φιγούρες τους μικροί και μεγάλοι. Τα μικρά παιδιά (ως δαιμονάκια)  αρέσκονταν να τους βγάζουν από τη θάλασσα με καλάμια ή απόχες και να τους… πατούν μέχρι θανάτου. Και ξέρετε τον λόγο; Ένα παράξενο κόκκινο, σαν κρασί, ζουμί που έβγαινε από το σώμα τους . Από εκεί πήραν και το όνομα τους. Κρασάδες.  

Για πολλά χρόνια οι κρασάδες είχαν χαθεί από το λιμάνι. Σήμερα ο Ηλίας Καββαδάς βρήκε έναν κρασά το ιβάρι, δίπλα στην μπαράκα. Τον φωτογράφισε και το βιντεοσκόπησε.

Η  κίνηση του  θυμίζει πεταλούδα ή χορεύτρια. Αυτό το υπέροχα περίεργο οπισθοβράγχιο μαλάκιο, γαστερόποδο, βρίσκετε συνήθως μέσα στην βλάστηση του ρηχού νερού και τρέφεται  με φυτικές ουσίες. Το σώμα του είναι μαλακό σαν σαλιγκάρι μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 70 με 75 εκ. και περίπου τα 2 κιλά βάρος.  Το χρώμα τους μπορεί να είναι σκούρο καφέ, μαύρο, πράσινο, κόκκινο.  Όταν απειλούνται κάποια είδη εκκρίνουν μελάνι.  Η ονομασία τους λαγός οφείλεται στις σαρκώδεις προεξοχές του σώματος του.  Είναι ερμαφρόδιτα ζώα και γεννούν αβγά.

Με πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Διαμαρτυρία κατοίκων Περιγιαλίου
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός-Ελλάδα: 2.512 νέα κρούσματα - κανένα κρούσμα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.