HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚυκλοφορεί το βιβλίο του π. Πάνου Γαζή: «Οι Προστάτες Άγιοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Ελλάδας και Κύπρου»

Κυκλοφορεί το βιβλίο του π. Πάνου Γαζή: «Οι Προστάτες Άγιοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Ελλάδας και Κύπρου»

Κυκλοφορεί, τον επόμενο μήνα, το  βιβλίο του Ιερέα – Δάσκαλου Πάνου Γαζή: «Οι Προστάτες Άγιοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Ελλάδας και Κύπρου». Το βιβλίο προλογίζουν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρος Β’ και ο  αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Κύπρου) αντιστράτηγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης.

Πρόκειται για το 2ο βιβλίο του συγγραφέα. Το πρώτο βιβλίο με τίτλο: «Ηγεσία και Διοίκηση στη Θρησκευτική Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων», κυκλοφόρησε το 2020 από από το Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού και προσφέρθηκε στις ένοπλες δυνάμεις.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 Σε περιόδους κρίσιμες για την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, η Εκκλησία και η Ηγετική Διοίκηση του Στρατού, οδήγησαν και ενέπνευσαν τον Έλληνα μαχητή να πορευτεί με αυτοθυσία, ηρωισμό και αγωνιστικότητα στους ένδοξους δρόμους της θυσίας για την Πατρίδα.

Η χρήση στρατιωτικών όρων από την Εκκλησία, ως βασικό σημείο σύνδεσης μεταξύ Στρατού και Κλήρου, απαντάται για πρώτη φορά στον Απόστολο Παύλο, ενώ επεκτείνεται σε όλη τη μετέπειτα χριστιανική πορεία. Επιπλέον, ο θεσμός των Αγίων Προστατών για τις Ένοπλες Δυνάμεις και η καθιέρωση θρησκευτικών εορτών στο στράτευμα αποτελεί ένα ακόμη σημείο σύνδεσης των δύο θεσμών, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια ισχυρών δεσμών ανάμεσα στο Στρατό και στον εκκλησιαστικό χώρο.

Η δημιουργία και λειτουργία του Σώματος των Στρατιωτικών Ιερέων, αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο σύνδεσμο Στρατού και Εκκλησίας, έχοντας ως ρόλο του τη χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Εκκλησία στο απαιτητικό και ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας δε θα πορεύεται στην τύχη της, αφού οι κληρικοί της θα βρίσκονται κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα του «ιδιαίτερου» αυτού ποιμνίου τους (Γαζής, 2020)

Όλα τα παραπάνω αναγράφονται στον πρόλογο του πρώτου μας βιβλίου που εκδόθηκε το 2020 από το Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού και είχε τίτλο: «Ηγεσία και Διοίκηση στη Θρησκευτική Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – Ο Ηγέτης Στρατιωτικός Ιερέας και η Διοίκηση του Ποιμαντικού Έργου στις Ένοπλες Δυνάμεις». Το βιβλίο αυτό σκοπό είχε να βοηθήσει και να προβληματίσει τους Στρατιωτικούς Ιερείς και τους Συνεργάτες Ιερείς των Θρησκευτικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου στο ποιμαντικό τους έργο.

Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι η αναφορά και η επικέντρωση στο κυριότερο σημείο σύνδεσης των θεσμών Εκκλησίας – Ενόπλων Δυνάμεων και Εκκλησίας – Σωμάτων Ασφαλείας που δεν είναι άλλο από την καθιέρωση των Προστατών Αγίων τους. Η Εκκλησία μας τιμά με ευλάβεια όλους τους Προστάτες Αγίους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ελληνική πολιτεία μάλιστα έχει καθιερώσει με νόμο του Κράτους τους περισσότερους Προστάτες Αγίους των θεσμών αυτών και έχει ανακηρύξει ως ημέρα αργίας τις ημέρες της μνήμης τους.

Αλεξάνδρεια Αιγύπτου, 9 Μαρτίου 2022

Ιερέας π. Πάνος Γαζής – Δάσκαλος

Πρωτοπρεσβύτερος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Ελληνικής Δύναμης Κύπρου

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ιερέας και Δάσκαλος π. Πάνος Αιμ. Γαζής γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1976. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και κάτοχος διπλώματος Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές για μια πενταετία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΕΚΠΑ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών απ’ όπου έλαβε τα διπλώματα MΑ στις Επιστήμες της Αγωγής – Εκπαιδευτική Ηγεσία και Πολιτική και MSc στις Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων με ειδίκευση στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων στη Διοίκηση των Σχολικών Μονάδων. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία από το Μάρτιο του 1998 έως το Φεβρουάριο του 2000 ως Έφεδρος Αξιωματικός – Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου και από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Αύγουστο του 2003 ως Ειδικός Φρουρός στην Ελληνική Αστυνομία. Το 2002 επιτυγχάνει στο Γραπτό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και διορίζεται το Σεπτέμβριο του 2003 Δάσκαλος στο ακριτικό Καστελλόριζο για μια τριετία. Από τότε έως και σήμερα έχει διδάξει σε Δημοτικά Σχολεία της Δωδεκανήσου, της Λευκάδας και της Αιγύπτου. Από το 2015 και για μια πενταετία υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής και ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Λευκάδας. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Λευκάδας το Σεπτέμβριο του 2014.Το 2020 εκδόθηκε από το Τυπογραφείο του Ελληνικού Στρατού το πρώτο του Βιβλίο με τίτλο: «Ηγεσία και Διοίκηση στη Θρησκευτική Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – Ο Ηγέτης Στρατιωτικός Ιερέας και η Διοίκηση του Ποιμαντικού Έργου στις Ένοπλες Δυνάμεις». Τον Οκτώβριο του 2020 αποσπάται στο εξωτερικό στο Τοσίτσαιο – Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και στην Πατριαρχική Σχολή «Αθανάσιος ο Μέγας» για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στους αφρικανούς φοιτητές. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 χειροτονείται Διάκονος και στις 26 Σεπτεμβρίου 2021 χειροτονείται Πρεσβύτερος από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρο Β΄ στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Την ίδια ημέρα του απονέμεται από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Είναι έγγαμος με τη δασκάλα Ελένη Παναρέτου Γαζή και έχει 5 παιδιά. 

Προηγουμενο αρθρο
Βουτιές στο Πόρτο Κατσίκι
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: Η επιδημιολογική κατάσταση την Τρίτη 26 Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.