HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα: Τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα

Λευκάδα: Τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα

Είτε θέλετε να μείνετε στην παραλία έως το βράδυ είτε να κάνετε βόλτα πριν από το δείπνο είτε να εξερευνήσετε το νησί, στη Λευκάδα θα απολαύσετε τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα.

Όλγα Χαραμή

1. Στην πόλη: Κοσμοπολίτικος περίπατος

Στον δυτικό μόλο της πόλης της Λευκάδας, η απογευματινή βόλτα είναι κάτι σαν… υποχρέωση. Παρότι ο πιο δημοφιλής δρόμος είναι η πλακόστρωτη Μελά και η συνέχειά της Νταίρπφελ (Αγορά), όταν ο ήλιος αρχίσει να γέρνει, όλοι κατευθύνονται σαν υπνωτισμένοι στη δυτική παραλία, στον πεζόδρομο Άγγελου Σικελιανού και στο δυτικό κανάλι με τα πριάρια και το χαρακτηριστικό πολυφωτογραφημένο γεφυράκι. Ο περίπατος πλάι στη λιμνοθάλασσα της Γύρας και τις αντανακλάσεις του καναλιού μέσα στα χρώματα της δύσης είναι μαγικός. 

2. Στις δυτικές παραλίες: Βουτιά στο κόκκινο

Στη δυτική ακτογραμμή της Λευκάδας βρίσκονται οι διασημότερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού, μεταξύ των οποίων το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί άλλα και το Κάθισμα, τα Πευκούλια, ο Μύλος, κ.ά. Στη ρίζα εντυπωσιακών κατάλευκων γκρεμών ή και όχι, έχουν σχεδόν αδιαφανή τιρκουάζ, μπλε, γαλάζια νερά και θεωρούνται κάτι παραπάνω από παραλίες για κολύμπι -είναι αληθινά αξιοθέατα. Υπολογίστε τώρα και την ώρα της δύσης, όταν ο ήλιος βουτάει κατακόκκινος στο Ιόνιο, και έχετε το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό. Μια που είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες, κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται το αδιαχώρητο, οπότε έχετε έναν επιπλέον λόγο να τις επισκεφτείτε το απόγευμα -θα απολαύσετε βουτιές και ηλιοβασίλεμα σχεδόν μόνοι σας. 

3. Στον Κάβο Κυράς: Ζωντανοί θρύλοι  

Όταν ο ήλιος δύει στο Ιόνιο, «ματώνοντας» τα κοφτερά βράχια, οι θρύλοι ζωντανεύουν στο νοτιότερο σημείο της Λευκάδας, στο άγριο ακρωτήρι Λευκάτα ή Κάβο Κυράς ή Δουκάτο. Εδώ λέγεται ότι βρισκόταν η «Λευκάς Πέτρη», ένα θρυλικό πέρασμα που αναφέρει ο Όμηρος, εδώ γίνονταν στην αρχαιότητα ανθρωποθυσίες για εξευμενισμό των θεών και αργότερα ιδρύθηκε ιερό του Απόλλωνα. Από εδώ κατακρημνίζονταν πιστοί για εξαγνισμό και εγκληματίες (αναφέρεται ότι εάν ο κατάδικος επιζούσε της πτώσης του χαριζόταν η ζωή). Το σημείο όμως έγινε τελικά συνώνυμο του απελπισμένου έρωτα, καθώς ο ισχυρότερος θρύλος που αναπτύχθηκε τον 6ο π.Χ αιώνα θέλει από τον Κάβο της Κυράς να γκρεμίζονται όσοι υπέφεραν από έρωτα χωρίς ανταπόκριση, με πρώτη αυτόχειρα τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ. Στη θέση του ιερού κτίστηκε το 1890 ο όμορφος φάρος από όπου σήμερα οι επισκέπτες αγναντεύουν με δέος το ηλιοβασίλεμα. Και φωτογραφίζονται, βέβαια, δήθεν έτοιμοι να πέσουν στο κενό!

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Έκθεση ζωγραφικής Ευαγγελίας Γουρζή
Επομενο αρθρο
Πραγματοποιήθηκε η βραδιά ποίησης με τίτλο «Έννεπε Μούσα» στον Κάβαλο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.