HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜια χαρούμενη παρέα νέων τα περασμένα χρόνια

Μια χαρούμενη παρέα νέων τα περασμένα χρόνια

Γράφει ο Παναγιώτης Σκληρός

Σύμφωνα με την αναγνώριση προσώπων από τον φίλο μου (Π.Δ.), στη φωτογραφία εικονίζονται: Νίκος Παξινός, Γ. Κουτρόπουλος, Άγγελος Σουλαϊδόπουλος, Νικήτας Βερύκιος, Πάνος Θεριανός, Θωμάς Κατωπόδης, Βασίλης Καλυβιώτης, Γιώργος Μαλακάσης (Μπαλωμένος), Αχιλλέας Κοροβέσης, Γιώργος Κατωπόδης .

Δρώμενα στις γνωστές ταβέρνες της εποχής, ίσως στου Μπελεμέ ίσως στου Καπογιωργάκη… Ο καθένας από τους εικονιζόμενους έχει την δική του ιστορία, την δική του πορεία ζωής και κάποιοι μας άφησαν-άδικα- δυστυχώς νωρίς.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω ότι σ’ αυτή την φωτογραφία που πρέπει να΄ναι στην δεκαετία του΄60, εικονίζεται μια παρέα συμμαθητών με «καθώς πρέπει»  ντύσιμο, κουστούμι, γραβάτα και καπαρντίνα (στην κρεμάστρα), καλογυαλισμένο παπούτσι. Πιθανόν να΄ναι κάποια γιορτή, όχι όμως απόκριες γιατί δεν υπάρχει ο ανάλογος διάκοσμος ούτε σερπαντίνες ούτε μάσκες.

 Είναι κάποια γιορτή κι η παρέα «βγήκε» και… «πίνει μπύρες». Κάπου εκεί έσκασε μύτη κι ο Νίτσης (πιθανόν) και να η φωτογραφία. Μπορεί κι ο Δαμαντής ή ο Μόσχος δεν ξέρει κανείς.. Είναι όμως μαζί τους κι ο Αχιλλέας ο Κοροβέσης ο οποίος υπήρξε μια ξεχωριστή νότα στην κοινωνία της Λευκάδας. Προσωπικά τον θυμάμαι όταν πήγαινα στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου εκεί δίπλα, στο ξύλινο καφενείο στην πλατεία Ζαμπελίων πού’χε τους τεράστιους ευκάλυπτους με κάτι πολύ γουρλωμένα μάτια, πάντα σχεδόν ξυπόλυτος ή με κάτι πολύ φθαρμένα θεόρατα παπούτσια κι όλο να πίνει.

 Σ εμάς τα χωριατόπαιδα που σπάνια ζούσαμε τέτοιες εικόνες στα χωριά μας έκανε εντύπωση αλλά τον φοβόμαστε κιόλας όταν αντικρίζαμε τα γουρλωμένα και κατακόκκινα απ το κρασί μάτια του. Ο Αχιλλέας ήταν-όπως έμαθα- πρόσφυγας κι έμενε στα προσφυγικά στη Νεάπολη. Έκανε τον αχθοφόρο με δικό του κάρο με τρείς ρόδες αλλά ό,τι έπιανε τά΄πινε. Δεν ενοχλούσε κανένα, αντίθετα αυτοσαρκαζόταν όταν έβλεπε εμάς να τον κοιτάζουμε παράξενα κι έκανε καμιά γκριμάτσα να μας σκιάξει…

Άλλος κόσμος τότε…

Παναγιώτης  Σκληρός

Προηγουμενο αρθρο
Κορωνοϊός: Έκρηξη με 1.797 κρούσματα -ένα νέο στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ζητείται υπάλληλος Καταστήματος Λιανικής στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.