HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜνήμη Αικατερίνης (Καίτης) Λάζαρη – Κουτσογιάννη (1929-2020)

Μνήμη Αικατερίνης (Καίτης) Λάζαρη – Κουτσογιάννη (1929-2020)

Πριν λίγες ημέρες έφυγε από κοντά μας η Καίτη Λάζαρη- Κουτσογιάννη, δραστήρια και γνωστή παρουσία του Ελληνικού Γυναικείου Κινήματος, σύζυγος του αποθανόντα Απόστολου Λάζαρη του γνωστού Λευκάδιου οικονομολόγου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Υπουργού.

Στις 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κηφισιάς στην εξόδιο ακολουθία συγγενείς και φίλοι την αποχαιρέτησαν με συγκίνηση.

Η Καίτη Λάζαρη άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα και πολυτάλαντη στα χαρίσματά της, πολύγλωσση, εικαστικός με ενδιαφέρουσα παρουσία στη ζωγραφική και τα χειροτεχνήματα ήταν άτομο με πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση σε πολλαπλά επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας.

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1929 στο Καστρί Κυνουρίας στην Αρκαδία και ήταν ένα από τα πέντε παιδιά της Γεωργίας και του Παναγιώτη Κουτσογιάννη. Από τ’ αδέλφια της διακρίθηκε η Άννα Κουτσογιάννη γνωστή οικονομολόγος στην Αγγλία και τον Καναδά, γνωστή και για τις πολιτικές της απόψεις την περίοδο της Επταετίας, οι οποίες και τις στοίχησαν την πανεπιστημιακή της έδρα στην Ελλάδα.

Η Καίτη Λάζαρη-Κουτσογιάννη τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της τόσο στην Γαλλική Ακαδημία Αθηνών όσο και στην Ανωτέρα Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ στην Αθήνα. Φιλομαθής και με ανοικτούς ορίζοντες επαγγελματικά από νεαρή ηλικία συνέδεσε την ζωή της με τον φερέλπιδα τότε νέο επιστήμονα Απόστολο Λάζαρη. Ακολούθησαν την διαδρομή της κοινής τους ζωής παρόντες συνεχώς στην επιστήμη, στην πρόοδο, στην κοινωνικοπολιτική δράση πάντοτε μέσα σε ένα πλαίσιο αξιακών δεσμεύσεων. Αυτή την διαδρομή ζωής ο καθένας την σφράγισε με την διαφορετική του προσωπικότητα είτε στην επιστήμη είτε στην εκπαιδευτική λειτουργία είτε στην κοινωνική και πολιτική δράση είτε στην εικαστική έκφραση.

Την περίοδο της πανεπιστημιακής του ζωής ο καθηγητής Απόστολος Λάζαρης υποχρεώθηκε σε μία «τιμωρητική» απουσία από την Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας του 1967. Οικονομολόγος διεθνούς εμβέλειας αυτό το διάστημα πρόσφερε τις γνώσεις του με το Πρόγραμμα Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Ζάμβια της Αφρικής. Η έντονη αυτή εμπειρία δεν έφυγε ποτέ από την ζωή τους και διατηρήθηκε ιδιαίτερα παρούσα στα χειροτεχνήματα της Καίτης Λάζαρη. Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα η Καίτη συνέδεσε την ζωή της ενεργά με το γυναικείο κίνημα. Γενική γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, δραστήριο μέλος της οργάνωσης γυναικών του ΠΑΣΟΚ και τέλος Πρόεδρος και ουσιαστικός στυλοβάτης του Κέντρου Ερευνών Γυναικών Μεσογείου (ΚΕΓΜΕ) που είχε σαν κύριο στόχο την προαγωγή των γυναικών ζητημάτων στις χώρες της Μεσογείου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΚΕΓΜΕ οργάνωσε και συμμετείχε σε διεθνής συνέδρια στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Στην Καίτη Λάζαρη- Κουτσογιάννη που έφυγε από το φιλόξενο και ανοιχτό πάντα σπιτικό τους με τους αγαπημένους της δίπλα, οι φίλοι της εναποθέτουν στις λίγες αυτές γραμμές την ευχαριστιακή τους ενθύμηση και την ευχή για ένα φωτεινό ταξίδι. Από καρδιάς ένα βαθύ χαιρετισμό στην τόσο αγαπημένη της Λιάνα.
Εκ μέρους των πολλών
Δια χειρός Λίντα και Θανάση Καλαφάτη.

Προηγουμενο αρθρο
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας ενημερώνει για τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων
Επομενο αρθρο
Εχασε τη δίκη του ενός δισ. ευρώ ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.