HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜωβ μέδουσες ξέβρασε η θάλασσα στο Δεσίμι!

Μωβ μέδουσες ξέβρασε η θάλασσα στο Δεσίμι!

Μας παραξένεψε είναι αλήθεια η φωτογραφία που μας έστειλε αναγνώστρια με μωβ μέδουσες στην ακτή στο Δεσίμι.

Παρότι το περασμένο καλοκαίρι είχαμε επισκέψεις από μωβ μέδουσες στις ακτές μας, από όσο τουλάχιστον έπεσε στην αντίληψη μας, δεν δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα. Επίσης δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο η επίσκεψη της μωβ μέδουσας μέσα στο χειμώνα.

(Όπως πληροφορηθήκαμε μετά την δημοσίευση του άρθρου, λόγω του νοτιά, μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνιση τους στο Κάστρο και στο πόρτο Κατσίκι.)

Μετά από επίσκεψη μας στο διαδίκτυο μάθαμε ότι δεν απίθανο. Αντιγράφουμε από σχετικό άρθρο της καθημερινής με τίτλο: Ποιος χειμώνας; Οι μέδουσες πλέουν ακόμα σε πελάγη ευτυχίας στο Αιγαίο!

Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Σύρος και η Τήνος, έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της εμφάνισης ολόκληρων κοπαδιών από μέδουσες, οι οποίες συχνά ξεβράζονται κατά χιλιάδες στην ακτή.  Οσο κι αν από κοντά το θέαμα ξενίζει –και ίσως κάποιους να τρομάζει–, από ψηλά η θέα είναι μαγευτική. Οι μέδουσες λες και σχηματίζουν στην άμμο τεράστιους πίνακες αφηρημένης τέχνης, με κυρίαρχο το μωβ χρώμα. Η γοητεία τους πάντως είναι παραπλανητική και καλό είναι να τις αποφεύγουμε όταν τις συναντάμε.

Η μέδουσα «Pelagia nostiluca» είναι ένα πελαγικό είδος που ζει κυρίως σε τροπικά νερά. Εξαιτίας μιας νευροτοξίνης στον οργανισμό τους, οι μωβ μέδουσες καταφέρνουν τσιμπήματα πολύ επώδυνα για τον άνθρωπο.

   Γιατί όμως παρατηρούμε φέτος το φαινόμενο των μαζικών εκβρασμών του είδους στις Κυκλάδες; «Τη χρονιά που διανύουμε υπήρχε μεγάλος πληθυσμός της μωβ μέδουσας στα ανοιχτά του Αιγαίου και προφανώς γι’ αυτό ξεβράζονται στα νησιά των Κυκλάδων». Πριν από λίγα χρόνια είχε παρατηρηθεί έντονο το φαινόμενο στον Κορινθιακό, καθώς οι μέδουσες του πελάγους είχαν εγκλωβιστεί στον κόλπο, λόγω ρευμάτων ή ανέμων. Εκτιμάται ότι νότιοι άνεμοι ήταν αυτοί που ευθύνονται για την «απόβαση» των κοπαδιών της μέδουσας στη Μύκονο και στα άλλα νησιά.

Κλιματική αλλαγή

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, το φαινόμενο κάνει υπερδεκαετείς κύκλους. «Το παρατηρούμε περίπου κάθε 12 χρόνια, αν και τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά πυκνών εμφανίσεων της μωβ μέδουσας έχουν αυξηθεί». Ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή, που με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού αυξάνεται και η περίοδος αναπαραγωγής της μέδουσας, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να εκτινάσσεται. «Η κλιματική αλλαγή προκαλεί διάφορες ανακατατάξεις στα οικοσυστήματα, όμως δεν ευθύνεται μόνο αυτή», συνεχίζει ο κ. Χρήστου. «Η υπεραλίευση έχει σαν αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι θηρευτές του είδους, με αποτέλεσμα και αυτό να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού τους… Μεταξύ άλλων, οι μέδουσες αποτελούν εκλεκτό μεζέ για τις θαλάσσιες χελώνες, τους τόνους και άλλα μεγάλα ψάρια.

Προηγουμενο αρθρο
Δημοσιογράφοι που «παίζουν εν ου παικτοίς»
Επομενο αρθρο
ΚΚΕ Λευκάδας: Ανακοίνωση για τις λιμνοδεξαμενές Βασιλικής και Εγκλουβής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.