HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΔημοσιογράφοι που «παίζουν εν ου παικτοίς»

Δημοσιογράφοι που «παίζουν εν ου παικτοίς»

Νίκος Ασπρογέρακας, Φιλόλογος

Πριν  από τρεις ημέρες (συγκεκριμένα την τρίτη 17/7) διάβασα στο διαδίκτυο μια ανάρτηση του δημοσιογράφου Στ. Ζαχαρού, μέσω της κοινοποίησης ενός φίλου, που αναφερόταν στο γεγονός της κηδείας του (τέως Βασιλιά) Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ. 

    Ο εν λόγω δημοσιογράφος, συντάκτης στο Dailypost.gr (εγώ τον γνώριζα ως συντάκτη και σχολιαστή στο action24 και μάλιστα τον εκτιμούσα ιδιαίτερα) για να γελοιοποιήσει (δικαίωμά του) και να ειρωνευτεί (κι αυτό αναφαίρετο δικαίωμά του), το όλο γεγονός χρησιμοποίησε σολοικισμούς στη γλώσσα μας. Με την άδειά του παραθέτω αυτούσιο το κείμενο για να το σχολιάσω, σημειώνοντας με κεφαλαία τις σκόπιμες ασυνταξίες.

    “Στην ιστορία πέρασε η κηδεία ΤΟΥ ΑΝΑΞ και όλοι θα θυμόμαστε στη μνήμη μας την εικόνα ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΩΡ να σφαδάζει από τα κλάματα, όπως και τους συγγενείς που κατέκλυσαν στα ξενοδοχεία του Συντάγματος για να συγχωρέσουν τα πεθαμένα ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΩΝ ΤΕΟΥ”.

    Παρακινούμενος από αυτή τη δημοσίευση ας μου επιτραπεί να κάνω τα παρακάτω σχόλια: 

    1. Διευκρινίζω ότι δεν υπεισέρχομαι  στο νόημα και στην ουσία του περιεχομένου.  

     2.  Η χρησιμοποίηση των βαρβαρισμών και των σολοικισμών (ασυνταξιών) για να δοθεί νοηματική χροιά είναι παρακινδυνευμένη γιατί:

     α.  Πολύ πιθανό πολλοί αναγνώστες να μην τους αντιληφθούν και να θεωρήσουν ορθές τις εκφράσεις.

     β.  Προσβάλλει την ίδια τη γλώσσα, πεδίο εθνικό και πνευματικό, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως χώρος “εν ου παικτοίς”.  

    γ. Τους σολοικισμούς αυτούς τους ακούσαμε κυρίως από πολλούς δημοσιογράφους, οι οποίοι από διάφορους τηλεοπτικούς ή ραδιοφωνικούς σταθμούς μετέδιδαν τα γεγονότα της Δευτέρας 16-1-2023.  Δεν είναι και ο καθένας μας άξιος να μιμηθεί το Μέντη Μποστατζόγλου (Μπόστ), που με την ευφυή σάτιρά του και τη δημιουργική αφομοίωση της Ελληνικής παράδοσης μάς ψυχαγώγησε με τα θεατρικά του κείμενα, τα ευθυμογραφήματα, τα σκίτσα, τις γελοιογραφίες και τη ζωγραφική.  

     3.  Διορθώνω και δύο μη σκοπούμενα, θεωρώ, παροράματα:  Πού αλλού μπορούμε να θυμόμαστε παρά στη μνήμη;  Κατακλύζω τα ξενοδοχεία ή καταλύω στα ξενοδοχεία. Τίποτε άλλο. Ας είναι περισσότερο προσεκτικοί  στη γλώσσα μας εκείνοι που τα γραπτά (κυρίως) και τα λόγια τους καταλήγουν στα όμματα και τα ώτα του κόσμου.

Προηγουμενο αρθρο
Ο ήχος που μπορεί να «θεραπεύσει» τoν καρκίνο, την κατάθλιψη και το τρέμουλο
Επομενο αρθρο
Μωβ μέδουσες ξέβρασε η θάλασσα στο Δεσίμι!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.