HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι άνθρωποι και η προσπάθεια πίσω από ένα βραβείο

Οι άνθρωποι και η προσπάθεια πίσω από ένα βραβείο

Όσοι είδαμε το φως στα χωριά του νησιού έχουμε μεγάλο σεβασμό στην ελιά και στο λάδι. Θυμόμαστε τον κόπο και την προσπάθεια των γονιών μας να καλλιεργήσουν τις ελιές, να τις μαζέψουν, για να έχουμε το λάδι της χρονιάς άλλα και το αποκούμπι για κάθε ανάγκη.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η συγκομιδή της ελιάς έγινε πιο εύκολη άλλα δεν υπάρχουν ανάμεσα στους νεότερους ανθρώπους αρκετοί πρόθυμοι να ασχοληθούν με τις ελιές.

Η βράβευση πριν από λίγες μέρες του ζεύγους Μαργέλη για το εξαιρετικό λάδι που παράγουν δεν ήταν μόνο μια ευχάριστη είδηση. Ήταν κι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα.

Ο Λάμπρος Μαργέλης από τον Άγιο Πέτρο και η Παρασκευή Σβάρνα (νύφη Λευκαδίτισσα), δεν είναι αγρότες όπως τους ήξεραν οι παλαιότεροι. Έχουν και οι δυο Πανεπιστημιακή μόρφωση. Ο πατέρας του Λάμπρου, Σπύρος, παλιός αγρότης εμφύσησε στο νεαρό γιο του την αγάπη για το λάδι και την ελιά, τον υγρό χρυσό, όπως ονόμαζε ο Όμηρος, το λάδι.

Το ζευγάρι, σαν έτοιμο από καιρό, ξεκίνησε την δική του προσπάθεια. με αγάπη για την ελιά αλλά και γνώση. Η φύση μπορεί να κάνει τη δουλειά της αλλά στις μέρες μας αυτό δεν αρκεί… Για να πάει καλά ένα προϊόν -ένα καλό προϊόν της ελληνικής γης- χρειάζεται καλή συσκευασία και αναγνώριση. Γνωρίζοντας ότι παράγουν ένα εξαιρετικό προϊόν, τόλμησαν για δεύτερη χρονιά να συναγωνιστούν με κολοσσούς του είδους και να κερδίσουν και βραβείο.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Olive Garden της οικογένειας Μαργέλη παράγεται από ελαιόδεντρα που βρίσκονται στις πλαγιές της Βασιλικής Λευκάδας. Έλαβε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Athena International Olive Oil Competition για δεύτερη χρονιά και κέρδισε αργυρό μετάλλιο, μεταξύ 430 ελαιόλαδων, από 17 διαφορετικές ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως: η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Κροατία, η Αυστραλία, η Τουρκία, η Πορτογαλία, κ.α και 20 κριτές που αξιολόγησαν τα ελαιόλαδα.

Το Olive garden διατίθεται σε συσκευασία 5 λίτρων,1 λίτρου και μισού λίτρου, επίσης διατίθεται σε γυάλινη συσκευασία με γεύση σκόρδου για να δώσει γεύση και άρωμα στο κρέας και με γεύση πορτοκάλι για να δώσει τη φρουτένια γεύση του εσπεριδοειδούς στις πράσινες σαλάτες. Επιπλέον διατίθεται σε γυάλινη συσκευασία των 50 ml ως επιτραπέζιο σε επιλεγμένα εστιατόρια της Λευκάδας.

Θα το βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων στη Λευκάδα, στο Νυδρί, στα Σύβοτα και στη Βασιλική.

Επίσης διατίθεται μαζί με το μέλι παραγωγής μας στη λαϊκή αγορά της Λευκάδας κάθε Σάββατο από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

Στην λαϊκή αγορά συναντήσαμε την Παρασκευή Σβάρνα, το Σάββατο το πρωί, μαζί με τον γιο της και τους φωτογραφήσαμε. Ο μικρός Σπύρος βαδίζει στα βήματα του πατέρα του, αφού από μικρός είναι κοινωνός και συμμέτοχος σε όλες τις αγροτικές ασχολίες της οικογένειας.

Η Παρασκευή είναι μια πανέξυπνη και δραστήρια γυναίκα που βάζει πάντα υψηλούς στόχους. Όπως μας είπε, σχεδιάζουν να πάρουν μέρος με το Olive garden στο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδων στο Λονδίνο. Και συνέχισε: «Όπως έλεγε ο πολύ σπουδαίος Μανώλης Γλέζος, ο αγώνας και η προσπάθεια δεν είναι κάτι ευκαιριακό αλλά στάση ζωής. Η Λευκάδα μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, οφείλουμε να αναδείξουμε το λευκαδίτικο λάδι διεθνώς.»

Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και προκοπή. Στα δικά μας μάτια άνθρωποι σαν αυτούς, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα για τη συνέχεια του νησιού μας στο χρόνο.

Προηγουμενο αρθρο
Ο Μικρός Γιαλός Λευκάδας από ψηλά -video
Επομενο αρθρο
Όταν πέρασαν τα σύννεφα...