HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟ Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου για την προκήρυξη μιας θέσης γενικού γιατρού ή παθολόγου  στο κέντρο υγείας Βασιλικής

Ο Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου για την προκήρυξη μιας θέσης γενικού γιατρού ή παθολόγου  στο κέντρο υγείας Βασιλικής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 

Για την προκήρυξη μιας θέσης γενικού γιατρού ή παθολόγου  στο κέντρο υγείας Βασιλικής στη νότια Λευκάδα 

Πριν από λίγες μέρες στις 5/12 εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του υπουργείου  Υγείας για 246 θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ. Απ’ αυτές τις θέσεις στην περιοχή μας εγκρίθηκε  ΜΟΝΟ μία θέση γενικού γιατρού ή παθολόγου για το κέντρο υγείας Βασιλικής ! 

Για το νοσοκομείο η προκήρυξη ΔΕΝ προβλέπει ούτε μία θέση ! Όταν, σύμφωνα με το  πεπαλαιωμένο οργανόγραμμα του 2012 οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών είναι 16 από τις 45 που  προβλέπει. Στο δε, νέο οργανόγραμμα που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του νοσοκομείου τον Απρίλη του  2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίστηκε…να τροποποιείται… και να εγκρίνεται… (σύμφωνα και  με τις εντολές της 6ης ΥΠΕ και των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών) κι επί διακυβέρνησης ΝΔ, αλλά  στη συνέχεια «ξεχάστηκε»… στα συρτάρια των υπουργείων, οι κενές θέσεις είναι 40 !!! 

Στο κέντρο υγείας Βασιλικής αυτή τη στιγμή εργάζονται δύο μόνιμοι γενικοί γιατροί ενώ μία  ακόμη βρίσκεται σε άδεια μητρότητας . Οι γιατροί πραγματοποιούν επιπλέον εφημερίες προκειμένου  να καλυφθεί η δομή (οι οργανικές θέσεις τους βρίσκονται στα περιφερειακά ιατρεία του Βλυχού, των  Λαζαράτων και της Καρυάς). Στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ένας γενικός  γιατρός (ούτως ή άλλως τα έκλεισε το 2014 η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ , αφήνοντας τα χωριά και  τους κατοίκους τους, χωρίς ιατρική κάλυψη) ! Επαναλειτουργήσαν με αγροτικό γιατρό (κι όχι όλα, όπως  της Εξάνθειας) και μόνο για μια φορά την εβδομάδα, λίγες ώρες, κυρίως για συνταγογράφηση. ( Μας  θυμίζει το κλασικό ανέκδοτο του Χότζα αυτό …). 

H προκήρυξη αυτή, πολύ πιθανόν, να βγει άγονη, όπως κι άλλες κατά καιρούς και να μην  εκδηλώσει ενδιαφέρον κανένας γιατρός !  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι κάθε χρόνο επαναπροκηρύξεις για την κάλυψη των  κενών οργανικών θέσεων στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία χωριών της Λευκάδας όπως, της μιας  οργανικής θέσης του Σύβρου, μιας του Αγ. Πέτρου, μιας της Εξάνθειας, μιας της Νικιάνας, μιας του  Βλυχού, τριών του Κ.Υ. Βασιλικής, μιας του Καλάμου, και δύο του Μεγανησίου. Οι θέσεις αυτές  κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, μπορούν να καλυφθούν από γενικό γιατρό, αλλά  ΔΕΝ υπάρχει κανένα ενδιαφέρον και καλύπτονται μόνο με αγροτικούς ! 

Ο λόγος που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι οι άθλιες συνθήκες  εργασίας και εφημέρευσης των γιατρών, οι εξευτελιστικοί μισθοί κι οι αμοιβές των εφημεριών, οι  καθυστερήσεις των πληρωμών, η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και μία σειράς επιδομάτων,  οι συνεχείς μετακινήσεις από δομή σε δομή για να καλυφθούν με «μπαλώματα» οι τεράστιες ελλείψεις, το  πανάκριβο κόστος ζωής και τα ενοίκια… 

Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, αν πραγματικά ενδιαφέρεται να  στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας είναι να προκηρύξει όλες τις κενές  οργανικές θέσεις ταυτόχρονα, να μονιμοποιήσει τώρα όλους τους επικουρικούς και  συμβασιούχους (13 γιατροί επικουρικοί δουλεύουν στο νοσοκομείο), να επαναφέρει το ιατρικό 

μισθολόγιο και τα επιδόματα στα προ μνημονίων επίπεδα,το 13ο και 14ο μισθό, να αυξήσει γενναία  τους μισθούς, να πάρει μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και το πανάκριβο κόστος ζωής ! 

Φυσικά δεν μπορεί και δεν θέλει να το κάνει και συνειδητά αφήνει, σε συνέχεια των  προηγούμενων κυβερνήσεων, τις δημόσιες δομές Υγείας να ρημάξουν ! Γιατί έτσι ενισχύεται ο  ιδιωτικός τομέας Υγείας που κάνει χρυσές δουλειές και γιατί έτσι χτίζουν το «νέο ΕΣΥ», το ακόμα  πιο εμπορευματοποιημένο, όπου ο λαός κι οι ασθενείς θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο  βαθιά το χέρι στην τσέπη για παροχές υγείας που τις έχουν χρυσοπληρώσει μέσα από τη  δυσβάσταχτη φοροληστεία και τις ασφαλιστικές εισφορές τους ! 

Σ’ αυτόν τον κατήφορο ΜΟΝΟ το δυνάμωμα του αγώνα των υγειονομικών μαζί με το λαό μπορούν να τους βάλουν φρένο και να αντιστρέψουν την άθλια κατάσταση, σμπαραλιάζοντας  ταυτόχρονα την προπαγάνδα τους και τις χαμηλές απαιτήσεις που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν και να παγιώσουν στα μυαλά του κόσμου, με σκοπό να ξεχάσει τις τεράστιες πρωτοφανείς  επιστημονικές και τεχνικές δυνατότητες της εποχής μας που πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες των  πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων! 

 Το Δ.Σ. 

Προηγουμενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Βράβευση αθλητών Special Olympics
Επομενο αρθρο
Συμμετοχή Δ.Σ. Λευκάδας στην διαμαρτυρία για την επιχειρούμενη κατάργηση Εφετείου και Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.