HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠέμπτη εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο νησί

Πέμπτη εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο νησί

Παίρνοντας ώθηση από ανέμους έντασης 7 μποφόρ, οι φλόγες σάρωσαν σήμερα τις νότιες περιοχές του νησιού φτάνοντας ως τη θάλασσα. Πάνω από 2.500 άτομα απεγκλωβίστηκαν ενώ χωριά και ξενοδοχεία εκκενώθηκαν. Εξακολουθούν να μαίνονται τα πύρινα μέτωπα.

Με τις φλόγες να «σαρώνουν» τεράστιες εκτάσεις γης, παίρνοντας «ώθηση» από ανέμους έντασης 7 μποφόρ, και τους κατοίκους να τρέχουν να διαφύγουν με κάθε μέσο εκκενώνοντας χωριά και ξενοδοχεία… Έτσι εξελίχθηκε η σημερινή μέρα στο Νησί των Ιπποτών, μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα η οποία πλέον δίνει τη θέση της σε μια εξίσου δύσκολη, εάν όχι δυσκολότερη, νύχτα.

Φωτιές «παντού»

Ο Ρόδος καίγεται ήδη από την περασμένη Τετάρτη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις.

Μέσα σε αυτό το διάστημα των πέντε ημερών μάλιστα, οι φωτιές έχουν πλήξει διαφορετικές περιοχές του νησιού, στα βόρεια (Κάμειρος), στα δυτικά (Ατάβυρος), στα κεντρικά (Λάερμα) στα ανατολικά (ΛίνδοςΛάρδος) και στα νότια/νοτιοανατολικά (Κιοτάρι).

Η άπνοια που έγινε 7 μποφόρ

Σήμερα το μεσημέρι, πυρκαγιά έκαιγε νότια από το χωριό Λάερμα όπου επιχειρούσαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της με αποτέλεσμα οι φλόγες να κινηθούν νοτιότερα προς τα χωριά Λάρδος και Πυλώνα οι κάτοικοι των οποίων έλαβαν μηνύματα από το 112 για να απομακρυνθούν.

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρουν κάτοικοι της Ρόδου, η ημέρα σήμερα ξεκίνησε με «άπνοια» ενώ και τις περασμένες ημέρες, παρά τις αναζωπυρώσεις, υπήρχε εικόνα… ύφεσης.  

Πέμπτη εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο νησί-1
(INTIME NEWS)

Ωστόσο σήμερα, από το μεσημέρι και μετά, άνεμοι άρχισαν να πνέουν με ένταση 7 μποφόρ «ταξιδεύοντας» τις φλόγες, ενώ εντολή εκκένωσης μέσω του 112 έλαβαν και όσοι διέμεναν σε ξενοδοχειακές μονάδες στις περιοχές Ασκληπιείο, Κιοτάρι, Γεννάδι και Κάλαθος. Μάλιστα, εντολές για εκκενώσεις θα ακολουθούσαν και αργά το βράδυ. 

Σπίτια στις φλόγες στο χωριό Λάερμα

Όπως θα γινόταν γνωστό αργά το βράδυ, η φωτιά «μπήκε» στο χωριό Λάερμα όπου θα άρχιζαν μάλιστα να τυλίγονται στις φλόγες και κάποια σπίτια, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές καθώς οι κάτοικοι είχαν αποχωρήσει βρίσκοντας καταφύγιο σε γειτονικά χωριά.

Ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή Κιοτάρι της νότιας Ρόδου υπέστησαν σήμερα νωρίτερα φθορές από τη φωτιά (περιφερειακά, όχι στις κεντρικές τους εγκαταστάσεις) και εκκενώθηκαν από τους τουρίστες που διέμεναν σε αυτές, ενώ κάηκε και γνωστό beach bar στην παραλία Γλύστρα. 

Φυγή με κάθε μέσο  

Αυτήν την περίοδο υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη Ρόδο περίπου 200.000 τουρίστες, οι περίπου 8.000 από τους οποίους ήταν στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές.

Πέμπτη εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο: Εικόνες «Αποκάλυψης» στο νησί-2
(INTIME NEWS)

Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν προληπτικά από το πύρινο μέτωπο, τουρίστες και κάτοικοι έφυγαν με κάθε μέσο: με αγροτικά φορτηγά, δημοτικά λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού αλλά και πεζή, ενώ υπήρξαν και πολλοί πολίτες που κατέληξαν σε παραλίες της νότιας Ρόδου από τις οποίες απεγκλωβίστηκαν με σκάφη, διά θαλάσσης. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πήραν μέρος όχι μόνο πλωτά του λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη που είχαν επιταχθεί για αυτόν τον σκοπό.  

Όπως προκύπτει πάντως μέσα από αναρτήσεις τουριστών στα social media, αν και η νύχτα έχει πια πέσει για τα καλά υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες εγκλωβισμένοι σε παραλίες του νησιού όπως για παράδειγμα στο Γεννάδι.

Τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 2.500, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.

Δύσκολη νύχτα για όσους εκτοπίστηκαν – Πού θα μείνουν

Ένα πολύ πρακτικό ζήτημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι εκείνο της φιλοξενίας των ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατοικίες και ξενοδοχεία.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία (μεταξύ αυτών τα Blue Star Χίος, Δωδεκανησος Εξπρές, Παναγία Σκιαδενη) δεσμεύτηκαν προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί απεγκλωβισθέντες, ενώ παράλληλα πολλά άτομα πρόκειται να περάσουν τη σημερινή νύχτα και σε αθλητικές εγκαταστάσεις, σε στρατόπεδα και σε ξενοδοχεία του νησιού που άνοιξαν τις πύλες τους για ακριβώς αυτόν τον σκοπό. 

Meteo για Ρόδο: Οι λόγοι πίσω από την «έκρηξη» της πυρκαγιάς

Οι ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναλύουν τους λόγους που οδήγησαν στην «έκρηξη» της πυρκαγιάς σήμερα στη Ρόδο και στη δημιουργία πυροστροβίλων.

δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη για 5η συνεχή ημέρα στο νησί της Ρόδου σήμερα εξερράγη, εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στον ιστοχώρο Meteo.gr του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι κ.κ. Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Γ. Κύρος και Κ. Λαγουβάρδος.

Αναφερόμενοι στους «λόγους της σημερινής της έκρηξης», οι ειδικοί του Αστεροσκοπείου υποστηρίζουν ότι «η εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, η ταχύτητα εξάπλωσης, η θερμική ένταση και η δυσκολία ελέγχου ήταν σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας». 

Ο πυκνός καπνός που φαίνεται, σε δορυφορικές εικόνες, να μεταφέρεται από Β/ΒΔ ανέμους φανερώνει την έντονη καύση που προηγήθηκε λόγω των πολύ ξηρών και θερμών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. 

Meteo για Ρόδο: Οι λόγοι πίσω από την «έκρηξη» της πυρκαγιάς-2
Πηγή: Meteo.gr

Οι ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου επικαλούνται, παράλληλα, και ένα βίντεο στο οποίο «φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου» μέσα από τον «στροβιλισμό του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στον λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου».

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Συναυλία Θανάση Πολυκανδριώτη στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Αλθαία (δεντρομολόχα)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.