HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠαιδικές Αναμνήσεις – Στην Αγία Σωτήρα

Παιδικές Αναμνήσεις – Στην Αγία Σωτήρα

Του Γιώργου Μπελεσιώτη

Η γιορτή της Σωτήρας στις 6 Αυγούστου, ήταν κάτι το ξεχωριστό για όλους μας, γιατί το εκκλησάκι αυτό, ήταν το πιο μακρινό.

Αν μας έπαιρνε ο παπάς στη βάρκα που τον πήγαινε, γλιτώναμε τον ποδαρόδρομο των τριών χιλιομέτρων για το πάει, και άλλα τόσα, για το έλα. Ανήμερα της Σωτήρας, έφτανε στο εξωκλήσι πολύς κόσμος από κάθε γωνιά της Βόνιτσας, άλλοι με τα πόδια και άλλοι με τις βάρκες, φορώντας τα καλά τους.

Δεν ξέρω γιατί αυτή τη γιορτή, την τιμούσαν περισσότεροι. Ήταν βέβαια καλοκαίρι και το τοπίο πανέμορφο.

Μετά τη λειτουργία άρχιζαν τα παιχνίδια, το μπάνιο, τα ψαρέματα και το φαγοπότι κάτω απ τα δέντρα.
Μετά είχαν σειρά, οι χοροί και οι κούνιες. Αν και νηστεύαμε μέχρι της Παναγιάς, τη μέρα αυτή και μόνο, επιτρεπόταν να φάμε ψάρια.

Ήταν παράδοση φτωχοί και πλούσιοι τη μέρα αυτή, να έχουν στο σπιτικό τους οπωσδήποτε, τα ψάρια της Σωτήρας. Έτσι, πολύ απ τους προσκυνητές, προτιμούσαν για το καλό της μέρας να ρίξουν τις πετονιές στη θάλασσα, για κάνα ψάρι, παρά να ασχοληθούν με τις κούνιες, που ήταν σε κάθε δέντρο κρεμασμένες και ήταν μια απ τις πολλές χαρές της ημέρας.

150

153

Τη μέρα αυτή εμείς οι Μπουχαλιώτες, γνωρίζαμε και άλλες παρέες απ το Παζάρι και τον Κόκκινο και τα παιχνίδια που παίζαμε, γίνονταν πιο μαζικά. Ο μπίκος, η αμπάρτζα, οι καβάλες στο περίβολο της εκκλησιάς, και στην αμμουδιά, ήταν ατέλειωτα. Τις περισσότερες φορές όμως τα παιχνίδια αυτά, ήταν αιτία παρεξηγήσεων, που μας φέρνανε στα χέρια με βλαστήμια στην αρχή, με κεφαλο-κλειδώματα και κατρακύλες στο χώμα, και στο τέλος ξέσπαγε ο πετροπόλεμος.

154-horz

Ο ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ

Ο πετροπόλεμος δεν τέλειωνε εδώ, αλλά συνεχίζονταν για πολλές μέρες ακόμα, στις γειτονιές και στα σοκάκια της Βόνιτσας. Τα σπασμένα κεραμίδια και τα τζάμια, ήταν αυτά που πλήρωναν συνήθως, τις δικές μας διαφορές.
Σε μια από αυτές τις μάχες, έφαγε μια στουμπιά ο Παντελής ο Κατσάπης στο κεφάλι και τον φέραν με αίματα, στο φαρμακείο για περίθαλψη. Το φαρμακείο τότε, ήταν και ιατρείο και νοσοκομείο με δύο Γιατρούς που
αν λείπανε αυτοί, χρέη γιατρού, αναλάμβανε και ο φαρμακοποιός.Tου ράψανε το τραύμα με βελόνα και κλωστή, απ αυτές που ράβαμε και τα ρούχα, γιατί οι καλές δεν είχαν κυκλοφορήσει ακόμη,,, και έφυγε με ζαλάδες και μπανταρισμένος, για το σπίτι του.

Ο πατέρας του Παντελή -ο μπάρμπα Μενέλαος ο Κατσάπης- σαν είδε το παιδί του σ αυτά τα χάλια, μάζεψε καμιά δεκάρια μικρά και τα πήγε στα δικαστήρια, της Λευκάδας.Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Γιάννης ο Βασιλάκος, ο Ηλίας ο Λεμωνής, ο Τάκης ο Μασούρας και άλλα μικρά, που το μεγαλύτερο δεν θα ξεπερνούσε τότε, τα δέκα με έντεκα χρόνια.

Ο δικαστής, σαν τα είδε καθώς ήταν στο ντύσιμο, στα χρόνια και το μπόι, τόριξε στην πλάκα και ο απλός πετροπόλεμος, έγινε μέσα στο δικαστήριο Τρωικός Πόλεμος. Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι εκείνη τη μέρα, με τα καμώματα δικαστή και τα λεγόμενα των κατηγορουμένων. Ο Παντελής, του είπε πως έφαγα μια στουμπιά που τούρθε απ τα ψηλά, χωρίς βέβαια να ξέρει ποιος του την πέταξε και ότι ο δικαστής, έπρεπε να βρει το δράστη και να αποδώσει δικαιοσύνη.

O δικαστής που είχε τα κέφια του εκείνη τη μέρα, ρώταγε τα μικρά για τα αίτια της μάχης, για τις επιθέσεις τους, για το πως αμύνονταν και τα έβαζε να παριστάνουν, πως πετούσαν τις πέτρες. Τέτοιο καλαμπούρι, δεν τούχε ματατύχη ποτές, στα δικαστικά χρονικά. Τα παρακινούσε να του πουν με κάθε λεπτομέρεια και με περισσότερα λόγια, για το τι ακριβώς έγινε, εκείνη τη μέρα.

Τα είχε όλα όρθια μπροστά του και απολάμβανε τις αφηγήσεις των μικρών, καθώς του τα λέγανε, ανάκατα,,, και τσάτρα – πάτρα. Μέχρι να απολογηθούν, το καθένα χωριστά κι όλα μαζί, έφτασε το γιόμα. Στο τέλος, τα αθώωσε όλα…

Κέρασε το καθένα και με ένα Λευκαδίτικο μαντολάτο, και με δική του εντολή, τα φόρτωσαν σε ένα κάρο και τάστειλε για τη Βόνιτσα.

Έτσι χωρίς απώλειες, τέλειωσε μια απ τις σπουδαιότερες δίκες που είχαν γίνει ποτέ, στα χρόνια του δικού μου παιδόκοσμου.

www.giorgosbelesiotis.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Δίνει…. πόνο στο Μεγανήσι ο Αλιάγας!
Επομενο αρθρο
Μπράβο παιδιά, μπράβο σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.