HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΠαραλία Κάστρου Λευκάδας. Με κτίρια ή χωρίς κτίρια; (video)

Παραλία Κάστρου Λευκάδας. Με κτίρια ή χωρίς κτίρια; (video)

Ένα ενδιαφέρον βίντεο του Μάρκου Σφέτσα

Το θέμα της παραλίας του κάστρου έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη Λευκάδα τον τελευταίο χρόνο αρκετά έντονα. Θα ήθελα πρωτίστως να ξεκαθαρίσω ότι η συγκεκριμένη δουλειά δεν αποτελεί επίσημη θέση της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής του κάστρου στην οποία συμμετέχω. Αντιθέτως αποτελεί καθαρά προσωπική θέση και παρουσιάζεται στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας να γίνουν προτάσεις για το μέλλον της περιοχής προκειμένου να γίνει κατανοητό σε όλους ότι δεν είμαστε μία μάζωξη γραφικών που λέμε απλά όχι σε όλα.

Ως άτομο έχω δηλώσει δημοσίως ότι η σωτηρία των κτιρίων (οινοποιείο, τουριστικό περίπτερο, καμπίνες) με βρίσκει αντίθετο καθώς τα θεωρώ άσχημα κι αταίριαστα στην αρχαιολογική ζώνη του κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Η άποψη αυτή βεβαίως είναι καθαρά υποκειμενική και δεν θέλω να σταθώ εκεί. Ως λάτρης ωστόσο του κάστρου όσο και παραλίας θεωρώ ότι όσο τα κτίρια στέκουν όρθια, έστω και σε αυτήν την κατάσταση αποτελούν πόλο έλξης για «επενδυτές» οι οποίοι αν τα αποκτήσουν θα ιδιωτικοποιήσουν έμμεσα την παραλία και η πόλη της Λευκάδας θα χάσει έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους που διαθέτει. Η κατεδάφισή τους λοιπόν, που αποτελεί σκέψη μου από το 2013 όταν και ξεκίνησα να μελετάω το κάστρο, θεωρώ ότι θα παραδώσει μία παραλία ελεύθερη από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση και αδόμητη στην πράξη (έτσι χαρακτηρίζεται: αδόμητη περιοχή α ζώνης αρχαιολογικής προστασίας) που άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που το νησί μας γνώρισε κάποτε τουριστική άνθηση και που σήμερα ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό (πάρα πολύ κακώς αλλά δεν είναι της παρούσης).

Τα συγκεκριμένα κτίρια για να επανέλθω στο θέμα μας έχουν ολοκληρώσει το ρόλο τους. Το μεν τουριστικό περίπτερο χτισμένο από τη Χούντα εγκαταλείφθηκε το 2004 ή το 2005 χωρίς κανένας να δείξει ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια και γνώρισε τη φθορά του χρόνου και το βανδαλισμό. Το οινοποιείο απ’την άλλη, χτισμένο πάνω στην άμμο σε χώρο που δόθηκε κάποτε για κοινωνικούς σκοπούς και ανάγκες είναι αφημένο στην τύχη του εδώ και χρόνια. Οι σκοποί αυτοί έχουν εκλείψει πλέον κι ο ίδιος ο συνεταιρισμός δεν κατάφερε να το συντηρήσει σε αξιοπρεπή κατάσταση ενώ έχει πάψει να παράγει το οτιδήποτε εδώ και πολλά χρόνια.

Σαφώς και αναγνωρίζω την ιστορικότητα του κτιρίου και του συναιτερισμού αλλά όταν πρόκειται να χαθεί ο δημόσιος χώρος για να γίνουν τέτοιου τύπου «επενδύσεις» είναι προτιμότερο το κτίριο να φύγει.

Στο παρόν βίντεο δίνεται η δυνατότητα να δείτε σε τρισδιάστατη αναπαράσταση την κατάσταση της παραλίας σήμερα και μερικές περιπτώσεις για το πως θα είναι η παραλία με τα κτίρια ή χωρίς τα κτίρια.

Προηγουμενο αρθρο
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνοι από τη Νέα Χορωδία Λευκάδας στην κεντρική αγορά
Επομενο αρθρο
Μουσικό Σχολείο Λευκάδας: Χριστουγέννων μέθεξις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.