HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠοιοι και πού αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες – η Λευκάδα στη πρώτη δεκάδα

Ποιοι και πού αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες – η Λευκάδα στη πρώτη δεκάδα

Σταθερά υψηλό αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για πολυτελή ακίνητα στη χώρα μας. Στην κορυφή των προτιμήσεων η Κέρκυρα. Χάνει πόντους η Μύκονος.

Στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών που αναζητούν πολυτελείς κατοικίες παρέμεινε σταθερά το α’ εξάμηνο του έτους η Κέρκυρα, η οποία συγκέντρωσε το 18% της ζήτησης, με την αθηναϊκή Ριβιέρα (9%) να ενισχύει τη δυναμική της εκθρονίζοντας από τη δεύτερη θέση τη Μύκονο, η οποία σε επίπεδο ζήτησης κατέγραψε πτώση 17,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 και συγκέντρωσε μόλις το 7% του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αντίστοιχα, η αθηναϊκή Ριβιέρα βρέθηκε ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών, με τη ζήτηση για πολυτελή ακίνητα να ενισχύεται σε ποσοστό 25,8% έναντι του περσινού έτους.

Την πεντάδα των δημοφιλέστερων προορισμών για τα «Ατομα Υψηλής Καθαρής Θέσης» (High Net Worth Individuals – HNWI), όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών, συμπληρώνουν το κέντρο της Αθήνας (6%), που βρέθηκε στην 4η θέση, και η Πάρος (5%), ενώ ακολουθούν Λευκάδα, Κρήτη, Κέα, Τήνος και Ρόδος.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές από τις οποίες προήλθε η εντονότερη ζήτηση, σύμφωνα με το 2ο market report για την κτηματαγορά κατοικιών πολυτελείας που δημοσίευσε ο οίκος Greece Sotheby’s International Realty, στην κορυφή βρέθηκαν η αμερικανική (19%) και η βρετανική (14%), οι οποίες, μάλιστα, αντιπροσώπευσαν το 1/3 των επίδοξων επενδυτών.

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Ελληνες αγοραστές (11%), οι οποίοι επιδεικνύουν σταθερό ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά πολυτελών ακινήτων, με τους Γάλλους (10%) να ακολουθούν, τους Γερμανούς (6%) να συμπληρώνουν την πεντάδα και τους Ισραηλινούς, τους Αυστραλούς, τους Καναδούς, τους Ελβετούς και τους Βέλγους να έπονται.

Η έντονη ζήτηση για πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα αποτυπώνεται στα νούμερα, βάσει των οποίων καταγράφηκε αύξηση τόσο τα αιτήματα ζήτησης όσο και οι επιτόπιες υποδείξεις ακινήτων, με τον σχετικό δείκτη, πάντως, να διαμορφώνεται οριακά χαμηλότερα στο 12,2% έναντι 13% στο α’ εξάμηνο της περσινής χρήσης.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποδίδεται κατά κύριο λόγο, όπως αναφέρει ο οίκος Sotheby’s, αφενός στους απαιτητικούς αγοραστές, οι οποίοι μετά τις πιο ελαστικές αποφάσεις της περιόδου της πανδημίας εμφανίζονται πιο αυστηροί στα κριτήριά τους και αφετέρου στην υποχώρηση του αποθέματος σπιτιών «πρώτης γραμμής», ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων (beachfront) πολυτελών κατοικιών μετά από τρία χρόνια πολύ αυξημένων όγκων συναλλαγών.

Όπως επισημαίνεται, δε, οι πωλήσεις «κλείνουν» για εκείνα τα ακίνητα που πληρούν όλα τα κριτήρια που θέτει ένας απαιτητικός αγοραστής. «Ακίνητα μπροστά στη θάλασσα, ακίνητα στον -αυτόνομο πλέον- αθηναϊκό προορισμό, ακίνητα σε πραγματικά μοναδικές τοποθεσίες στη νησιωτική ή ηπειρωτική Ελλάδα».

Ως προς το ποσοστό της σύναψης συμφωνιών, αυτό βελτιώθηκε ελαφρά στο α’ εξάμηνο του 2023, με το 8,6% των υποδείξεων να καταλήγουν σε συμβόλαιο έναντι ποσοστού 7,2% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνεται, πάντως, πως ο αντίστοιχος δείκτης το α’ εξάμηνο του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 14,1%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η πανδημική κρίση επιτάχυνε αποφάσεις και αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2020-2022 και υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν την περίοδο 2023-2025. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των επιτοκίων και οι υψηλές ζητούμενες τιμές έχουν συμβάλει στην αλλαγή του τοπίου της αγοράς πολυτελών κατοικιών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των Ατόμων Υψηλής Καθαρής Θέσης για πολυτελείς κατοικίες στις περισσότερες αγορές της λεκάνης της Μεσογείου. Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη αγορά που παρατηρείται αύξηση, ενώ τα γραφεία σε Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Κροατία δεν αναφέρουν κάποια μεταβολή στο μοτίβο ζήτησης από το 2022 στο 2023. Στον αντίποδα, τα γραφεία Sotheby’s International Realty στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κυανή Ακτή αναφέρουν μείωση.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το εγγύς μέλλον, τα γραφεία της Sotheby’s σε Πορτογαλία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Κροατία αναμένουν αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ την ίδια στιγμή τα γραφεία της Κύπρου και της Κυανής Ακτής εκτιμούν ότι το μοτίβο ενδιαφέροντος θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2023.

Πηγή: https://www.euro2day.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστίες Αγιομαυρίτικης Παρέας
Επομενο αρθρο
Είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς συγκεντρώνει Πολιτιστικός Σύλλογος Σύβρου «Αντελικός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.