HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠου θα δημιουργηθούν οι… σουίτες στην παραλία του Κάστρου!

Που θα δημιουργηθούν οι… σουίτες στην παραλία του Κάστρου!

Μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου  Αρχιτεκτονικής σχετικά με την τύχη του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο και του συζητούμενου εκμοντερνισμού του ή αλλιώς αξιοποίησής του ή αλλιώς ανάπτυξης,  μπορούν να βγουν ορισμένα συμπεράσματα.

Είναι πράγματι αξιοπερίεργη η στάση  κάποιων, που  χωρίς να γνωρίζουν τι πρόκειται να γίνει στο τουριστικό περίπτερο, βιάστηκαν να υπερθεματίσουν υπέρ της καταστροφής της παραλίας -επένδυση την ονόμασαν.

Χωρίς δηλαδή να γνωρίζουν τι είδους παρεμβάσεις πρόκειται να γίνουν, τι πρόκειται να αλλάξει, πόσος  χώρος επί πλέον θα χτιστεί και τι είδους κατασκευές πρόκειται να γίνουν, το αποδέχτηκαν, εν λευκώ. Κάποιοι μάλιστα  έσπευσαν να κατηγορήσουν, όσους εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, ως οπισθοδρομικούς και αρνητές της εξέλιξης.
Είναι προς τιμήν της Αρχιτεκτονικής επιτροπής στην παρούσα φάση πως σύνδεσε την ζωή της πόλης μέσα στο χρόνο, με την παραλία.

 «Ως προς τη χρήση και λειτουργία του είναι συνυφασμένος [ ο χώρος] με τη νεώτερη ιστορία της Λευκάδας, καθώς διαχρονικά αναφέρεται στην πόλη και συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή των κατοίκων της. Τόσο το καλοκαίρι για μπάνιο, λόγω της αμεσότητας και της άριστης ποιότητας της παραλίας, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο ως απόληξη περιπάτου, αξιοποιείται αδιάλειπτα από ντόπιους και επισκέπτες. Η καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση ή βιωσιμότητα της όποιας επένδυσης αποτελούν αναγκαία ίσως μέσα και επιδίωξη, που όμως οφείλουν να προωθούν τον πρωτεύοντα στόχο, που δεν είναι άλλος από την απόδοση στους πολίτες, και κυρίως σ’ αυτούς, ενός αναβαθμισμένου και με συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα δημόσιου χώρου αναψυχής – κοινωνικής επαφής, όπως αυτός καταγράφεται στη συλλογική μνήμη και τη σύγχρονη καθημερινότητά τους.»

Είναι ακόμα επιεικώς  λανθασμένη και επιπόλαιη η βιασύνη του δημάρχου να μας διαβεβαιώσει πως μας εξασφάλισε αδιάκοπη πρόσβαση στην παραλία, αναγνωρίζοντας προφανώς αυτό ως το μόνο πρόβλημα του όλου έργου. Σημειώνω τις ημερομηνίες: η απόφαση της αρχιτεκτονικής επιτροπής έχει ημερομηνία 28 Ιανουαρίου και η διαβεβαίωση του δημάρχου, 30 Ιανουαρίου. Άρα είχε διαβάσει την απόφαση της επιτροπής και συμφωνούσε με το έργο;

Υπάρχει ακόμα και ένα μείζον ζήτημα ουσίας, επί της διαδικασίας: πως οι «λουτρικές εγκαταστάσεις» όπως αναφέρονταν στην προκήρυξη, (οι γνωστές μας  καμπίνες), έγιναν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην πράξη. Ποιος έδωσε την έγκριση, με ποια εξουσιοδότηση και με ποια νομιμοποίηση άλλαξε τους όρους της προκήρυξης προς το πλέον καταστροφικό για την παραλία σχέδιο. Επιτρέπεται να αλλάζουν οι όροι της προκήρυξης μετά την επιλογή του επενδυτή;

«Στο ορθογώνιο στέγαστρο (λουτρικές εγκαταστάσεις)… με νέα χρήση ξενοδοχειακής λειτουργίας, κατεδαφίζεται τμήμα σε όλο το μήκος, προστίθενται νέοι χώροι πέραν του υφιστάμενου περιγράμματος και δημιουργούνται κλειστοί – εσωτερικοί χώροι… Διαφωνούμε στην υποτίμηση και αντικατάσταση της υπάρχουσας ταυτότητας, αισθητικής και χαρακτήρα των κτισμάτων…  Επί της ουσίας… προβλεπόμενη χρήση του ορθογώνιου στεγάστρου [καμπίνες] περιορίζεται στη φράση «…νέους χώρους φιλοξενίας», ενώ στα σχέδια αυτή προκύπτει μόνο από την επισήμανση εσωτερικών χώρων, στη κάτοψη  του εν λόγω κτίσματος με τους όρους «ΣΟΥΙΤΑ 1- ΣΟΥΙΤΑ 7». Παρά την εμφανή αποσόβηση, είναι γεγονός η εισαγωγή σημαντικής νέας χρήσης καταλύματος – ξενοδοχείου επτά διαμερισμάτων και εκθεσιακού χώρου… Ουσιαστικά και σύμφωνα με τη μελέτη, δημόσιες, ήπιες και υπαίθριες λειτουργίες αντικαθίστανται από κλειστούς χώρους ιδιωτικής χρήσης με αυξημένες απαιτήσεις ιδιωτικότητας. Η ποιοτική και ποσοτική μεταβολή είναι ιδιαίτερα σημαντική και δυσμενής, καθώς η νέα χρήση είναι εμφανώς επιβαρυντική…Η νέα δόμηση των εξακοσίων ογδόντα (680) περίπου τετραγωνικών της νέας χρήσης καταλύματος – ξενοδοχείου, συνοδευόμενη από κατασκευές αποκλειστικής χρήσης, έκτασης τετρακοσίων (400) τετραγωνικών περίπου πάνω στην αμμουδιά, επιφορτίζουν και αλλάζουν άρδην τον ήπιο χαρακτήρα και φυσιογνωμία του χώρου, δημιουργώντας τομή στη μέχρι σήμερα ιστορική μνήμη και διαδρομή της περιοχής, σε ότι αφορά τη σχέση της με την πόλη.»

Καταλήγοντας να διευκρινίσουμε τα εξής: υπάρχουν πολλές κατηγορίες αρνητών όχι μόνο αυτής της επένδυσης αλλά και κάθε επένδυσης από θρησκευτικές-κομματικές προσηλώσεις. Δεν ανήκουμε σε αυτούς.

Υπάρχουν άλλοι, που πιστεύουν  πως θα ήταν καλύτερα να αναλάμβανε ο δήμος την  επισκευή  και την λειτουργία του Περιπτέρου.  Θα ήταν ευχής έργο ο Δήμος να μπορούσε να εντάξει την επισκευή του  τουριστικού Περίπτερου  σε κάποιο πρόγραμμα.   Όσον αφορά την λειτουργία του, ο Δήμος θα ήταν ο χειρότερος επιχειρηματίας. Μετά τις 2: 00 το καλοκαίρι θα έκλεινε, γιατί θα σχόλαγε ο υπάλληλος, αν δεν ήταν όλη μέρα κλειστό, επειδή ο αρμόδιος θα είχε το ρεπό του!

Η καλύτερη λύση θα ήταν η κατεδάφισή του… Στην παρούσα φάση όμως αυτό που προέχει είναι να γλιτώσουμε από τις σουίτες…

Προηγουμενο αρθρο
Φαιδρή διφθογγία
Επομενο αρθρο
Μελέτες για νέους κόμβους, σε Καλλιγώνι και σε άλλα τρία σημεία της Ε.Ο. Λευκάδας-Βασιλικής, ετοιμάζει η Π.Ε. Λευκάδας –

2 Σχόλια

  1. ΑΓΓΕΛΟΣ
    11 Φεβρουαρίου 2021 at 13:46 — Απάντηση

    Το ποιος έχει δίκιο, το ποιος είναι “οπισθοδρομικός”, ποιος “προοδευτικός”, ποιος “ανοιχτομάτης” και ποιος “ευκολόπιστος”, “ποιος ευαίσθητος” και ποιος “αναίσθητος” θα το δείξει η ίδια η ζωή! Σύντομα και φωναχτά. Το δείχνει και το φωνάζει βέβαια τόσες δεκαετίες τώρα αλλά ποιος την ακούει τη μαγκούφα!

  2. ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΘΩΜΑΣ
    11 Φεβρουαρίου 2021 at 12:33 — Απάντηση

    Δεν υπάρχει άλλη λύση από την κατεδάφιση .Έχουμε και την εμπειρία των 50 χρόνων.Ένα συνεχές φτύσιμο στα μούτρα μας.Ασφαλώς και είναι δύσκολο.Δεν πρέπει όμως συνειδητά να καταστρέφουμε αυτό που τόσο όμορφα μας έδωσε η φύση.Σε όλους μας…Δεν έχουμε το δικαίωμα και για τις επόμενες γενιές.Κατεδάφιση και ήπιες παρεμβάσεις από το Δήμο.Δεν είναι όλα για πούλημα……

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.