HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠροεκλογική δραστηριότητα Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων

Προεκλογική δραστηριότητα Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων

Η  κεντρική προεκλογική ομιλία του Ξενοφώντα Βεργίνη στη Πλατεία της Λευκάδας

ΑΞΟΝΑΣ 1

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Προτεραιότητα της παράταξης «ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» η πλήρης καταγραφή και διάγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμοκαι τα Νομικά Πρόσωπα  του Δήμου, με προφανή στόχο να καταργηθούν οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν την λειτουργία και την απόδοσή του ως Δήμος και να αποκατασταθεί ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ Πολιτών , Διοίκησης και Υπηρεσιακών Παραγόντων .

Στόχος Μας: Ένας Δήμος Οργανωτικά Σύγχρονος, Διοικητικά Αποτελεσματικός, Διαχειριστικά Αποδοτικός , Εποπτικά Ελεγκτικός και Συμβουλευτικός , ώστε να λύνει τα προβλήματα των Δημοτών – Πολιτών .Κέντρο πολιτικής μας η πλήρης διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του Δήμου με απολογισμό εξαμήνου και υποχρεωτικά ετήσιο .

Σκοπός μας: Χρηστή Διοίκηση , Ορθολογική Διαχείριση και Ελεγχόμενο Κόστος,σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Διοίκηση διασφαλίζει στο Πολίτη καθημερινά τα κοινωνικά αγαθά : καθαριότητα , νερό , τηλέφωνο , φωτισμό , ευταξία και ασφάλεια .

Για να πετύχουμε τους στόχους μας αυτούς:Εκπονείται και εφαρμόζεται, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους εργαζόμενους , Νέος Εσωτερικός  Κανονισμός και Οργανόγραμμα Διοίκησης και Λειτουργίας του Δήμου με σύγχρονες προδιαγραφές θέσεων ευθύνης και με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και αποτελεσματικότητας της προσφοράς των υπηρεσιών του Δήμου προς τους Δημότες – Πολίτες .

Το Οργανόγραμμα προβλέπει τη σύσταση Διεύθυνσης «Εσωτερικού Ελέγχου».

Η διεύθυνση υπάγεται απευθείας στο Δήμαρχο και έχει την αποκλειστική ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου των πεπραγμένων εκτέλεσης των έργων και τις οικονομικής διαχείρισης εσόδων – εξόδων.  Κύριο μέλημα το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης Διοίκησης και Εργαζομένων προς όφελος της Τοπικής Κοινωνίας και των ιδίων.

 Οι Αιρετοί δεν θα είναι υπηρεσιακοί υπάλληλοι . Ο ρόλος τους θα αφορά σχεδιασμό , συντονισμό , έλεγχο και αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό :

Δημιουργούνται διαδημοτικές και διαπεριφερειακές συνεργασίες με όμορους Δήμους και Περιφέρειες ,με στόχο να δώσουμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στη

Χωροταξική Ενότητα: Λευκάδα – Ακαρνανία – Πρέβεζα προς αμοιβαίο συμφέρον.

Ενεργοποιείται ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης , καθώς και η ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Δημιουργείται Γραφείο Προέδρων των Κοινοτήτων εξοπλισμένο και στελεχωμένο προς διεκπεραίωση και εξυπηρέτηση τους.

Δημιουργείται Γραφείο υποδοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών , εξοπλισμένο και ειδικά στελεχωμένο. Σκοπός η καταγραφή των προβλημάτων που θα αναφέρονται από τους Δημότες και διοχετεύονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για την επίλυσή τους.

Στη συνέχεια ο Δημότης ενημερώνεται για την εξέλιξη των προβλημάτων μέσω Ηλεκτρονικής Πύλης (Η/Π) σε εύλογο χρόνο . Παράλληλα παρέχονται πληροφορίες για άλλα θέματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου , π.χ. διαγωνισμοί , παροχές , κ.λ.π.

Επεκτείνονται οι ψηφιακές εφαρμογές συστημάτων ποιότητας για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και λειτουργεί γραμμή δημότη γιακάθε διεύθυνση του οργανισμού του Δήμου, ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του Δήμου .

Ενισχύεται η διασύνδεση των ΚΕΠ με τις υπηρεσίες του Δήμου για άμεση στήριξη των συναλλασσόμενων.

Γίνεται επέκταση και εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του Δήμουμε προφανή στόχο την εξυπηρέτηση των Δημοτών και Πολιτών .

(Αρχείο μελετών ανοιχτό για τους Δημότες,Ανοιχτά ΠολεοδομικάΔεδομένα,                Τεχνικό Πρόγραμμα και ΠρογράμματαΑυτεπιστασίας, , Εκτέλεση Προϋπολογισμού κ.λ.π)

Επαναφορά του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ στο θεσμικό του ρόλο, ώστε να καταστεί νομοθετικά και στη πράξη το Κυρίαρχο Όργανο του Δήμου.  Διαδικτυακή, Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου , ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η προβολή του Δήμου.

Καθιερώνεται  αρχικά άτυπα η ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ , στις συνεδριάσεις της οποίας συμμετέχουν όλοι οι αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, και εκ περιτροπής , ανάλογα με τα θέματα , πρόσωπα ,

που εκπροσωπούν θέσεις φορέων ευθύνης (Βουλευτής , Περιφέρεια , Επιμελητήριο ,Εμπορικός Σύλλογος , Δημόσιες Υπηρεσίες. Επίσης , κατόπιν πρόσκλησης , μπορεί να συμμετέχουν πρώην Βουλευτές και Δήμαρχοι).

Τελικός Στόχος μαςείναι να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός των υφισταμένων και συναρμόδιων Οργανισμών και Υπηρεσιών του ΝομούμεΕυνομία , Ευταξία καιΑποτελεσματικότητα λειτουργίας του Δήμου, ώστε με Όραμα και Συνέπεια να επιτευχθούν η Ανάπτυξη και η Ευημερία των Πολιτών , Νοικοκυριών , Επιχειρήσεων  του Νομού ως σύνολο.

ΑΞΟΝΑΣ 2

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Κυκλοφοριακό – Parking – Καθαριότητα -Φωτισμός – Περιβάλλον

ΆΜΕΣΟΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ -ΔΗΜΟΤΩΝ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ & ΧΩΡΙΑ

Αστική Κινητικότητα – Κυκλοφοριακό :

Αυτό σημαίνει ότι θέτουμε ως  προτεραιότητα την υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που αφορά την κινητικότητα των Πολιτών – Δημοτών  και την μεταφορά αγαθών στις αστικές και περιαστικές  περιοχές της πόλης της Λευκάδας . 

Ένα σχέδιο που υποδεικνύει μεταξύ άλλων την δημιουργία χώρων στάθμευσης μόνιμων κατοίκων σε περιοχές γενικής κατοικίας (Βαρδάνια , Περιβόλια , Νεάπολη , κλπ), ελεγχόμενης στάθμευσης σε δρόμους  με έντονη εμπορική χρήση , δημιουργία χώρων στάθμευσης αποκλειστικής χρήσης  δίκυκλων πέριξ του ιστορικού κέντρου της πόλης ,επαρκή σήμανση καθοδήγησης επισκεπτών στο κέντρο της παλαιάς πόλης και άλλα.

Ταυτόχρονα εκπονούνται μελέτες διάνοιξης βασικών οδών του Σχεδίου Πόλεως και τοποθέτηση σηματοδότησης , προκειμένου να λυθούν οξύτατα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα ανάπλασης , φωτισμού και πυροπροστασίας και ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της παλιάς πόλης χρηματοδοτούμενο από κοινοτικούς πόρους.

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την παλιά πόλη ως τόπο τουριστικού προορισμού για τον επισκέπτη προκαλώντας το ενδιαφέρον του και ικανοποιώντας την επιθυμία του να περιηγηθεί στα καντούνια και να απολαύσει την γαστρονομία αναδεικνύοντας τον πολιτισμό της πόλης μας.Παράλληλα , μελετάται να εφαρμοστεί σχεδιασμός χρήσης για διακίνηση μεμίνι λεωφορεία που θα  εξυπηρετούν τα περιφερειακά της πόλης ,ασφαλή παρκινγκ  για την προσέγγιση της πόλης και των παραλιών μας με την μορφή tour – ξενάγησης .

Parking

  • Σε συνεργασία με το Δημόσιο και την ΚΕΔ δημιουργούνται μεγάλα

parking στις περιοχές ΚΤΕΛ και στο δυτικό άκρο της Πόλης με πρόβλεψη

μεταφοράς των οδηγών και επιβατών στη πόλη με ηλεκτρικό λεωφορείο.

  • Δημιουργία πάρκινγκ στη θέση Φιλοσόφων & Τζεβελέκη για την στάθμευση βαρέων οχημάτων.
  • Εκμετάλλευση των πάρκινγκ μπροστά από το Διοικητήριο, με αντίτιμο και κάρτα για τους δημότες και τους ΑμεΑ.
  • Απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων στην οδό Γολέμη.
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , χώροι στάθμευσης , δίκτυο επέκτασης πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στη πόλη και ψηφιακή αναγνώριση παραβιάσεων.
  • Ελέγχεται η λειτουργεία των ποδηλατοδρόμων και των δημοτικών χώρων στον Άγιο Μηνά με ψηφιακή εφαρμογή αναγνώρισης παραβιάσεων σταθμευμένων αυτοκινήτων.
  • Υλοποιείται , ευρύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη πόλη και στα προάστια , Καλλιγόνι- Καρυώτες -Απόλπαινα και Φρύνι. 

Καθαριότητα

Βασικός  Άξονας του Προγράμματος μας είναι η ριζική βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής όλων μας με συνέπεια και συνέχεια.                                                                                                                                                        Αυτό επιτυγχάνεται με ενίσχυση της καθαριότητας σε κάθε γειτονιά , στις πόλεις και τα  χωριά.Βελτίωση του δημόσιου χώρου και ενίσχυση της κινητικότητας  και προσβασιμότητας .Αναβάθμιση υφιστάμενων ελεύθερων χώρων και δημιουργία νέων σε όλη την έκταση του Δήμου .

Στόχος μας είναι η φροντίδα  του αστικού πρασίνου και η συνολική βελτίωση της όψης και της λειτουργικότητας του Δήμου.

Στο έργο μας αυτό ζητάμε την συμπαράσταση , συνεργασία και συνέργεια των Δημοτών – Πολιτών .

Η Λευκάδα σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα με την καθαριότητα στις γειτονιές της , με τους υπερχειλισμένους κάδους , τα βρώμικα πεζοδρόμια  και τις αφίσες στους τοίχους , εικόνες που υποβαθμίζουν το δημόσιο χώρο και δεν είναι αντιπροσωπευτικές για την πόλη μας και αξίες των ανθρώπων της.  Η καθαριότητα υστερεί τόσο στο δίκτυο υποδομών και εξοπλισμού , όπως κάδοι απορριμμάτων και απορριμματοφόρα , όσο και στο επίπεδο των υπηρεσιών καθαριότητας.Την ίδια στιγμή η ανακύκλωση παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα .

Στοχεύουμε στην αναβάθμιση και ανανέωση του υφιστάμενου μοντέλου καθαριότητας και στην αξιοποίηση σύγχρονων πρακτικών και τεχνολογιών . Κυρίως ,όμως, στην υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας για μια πόλη «μηδενικών αποβλήτων» .

Εκπονούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου και

θέτουμε στόχους , καθορίζουμε δράσεις , ενημερώνουμε τους πολίτες, παρακολουθούμε και αξιολογούμε το σχέδιο μας ,δίνουμε έμφαση στη βελτίωση της υφιστάμενης εικόνας σε κάθε γειτονιά και γωνιά του Δήμου μας.

Η ανανέωση, η αναδιοργάνωση και η συστηματική συντήρηση του δικτύου των κάδων , ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων αποκομιδής , όπως , επίσης , ο καθαρισμός και το πλύσιμο του δημόσιου χώρου είναι στις προτεραιότητές μας.

Επενδύουμε στα άτομα του Τμήματος Καθαριότητας και  Ανακύκλωσης  που αποτελούν βασικό σύμμαχό μας στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου μας για έναν καθαρό Δήμο.

Εξετάζουμε την ενίσχυση του αριθμού των ατόμων που εργάζονται μάχιμα και αδιάλειπτα για έναν Δήμο καθαρό.

Σχεδιάζουμε Ειδικά Προγράμματα Αποκομιδής :

  • Για τα ογκώδηαπορρίμματα .
  • Τα Απορρίμματα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ).
  • Τα Απόβλητα Εκσκαφών , Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
  • Για τα πράσινα απόβλητα , από κήπους και πάρκα και λαϊκές αγορες.
  • Για τις εμπορικές περιοχές (δρόμους) – Διαλογή στην Πηγή Εμπορικών Συσκευασιών και άλλων υλικών που μπορούν να αξιοποιηθούν.
  • Για τις  περιοχές εστίασης – Διαλογή στην Πηγή Αποβλήτων Τροφίμων , γυάλινων συσκευασιών  κ.λ.π.
  • Για τα απόβλητα συσκευασιών φυτοφαρμάκων από τις αγροτικές περιοχές.

Διαχειριζόμαστε με σύγχρονες μεθόδους τα απορρίμματά μας,                                   

  • Ενισχύουμε τη διαλογή στην πηγή του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί , γυαλί, μέταλλα ,πλαστικό) και βιοαποβλήτων  (απόβλητα εστίασης , πρασίνων κ.λ.π), με σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων.
  • Συνεργαζόμαστε με τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής Διαχείρισης Απόβλητων και άλλων προϊόντων.Προχωράμε άμεσα:
  • Στην καθιέρωση του «καφέ» κάδου για τη χωριστή συλλογή του προδιαλεγμένου οργανικού , με έμφαση στους μεγάλους παραγωγούς  , όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, οι λαϊκές αγορές, κ.α.
  • Στην ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης.
  • Δημιουργούμε πράσινα σημεία  στο Δήμο και σχεδιάζουμε γωνίες ανακύκλωσης για την συλλογή των επιμέρους υλικών στη πηγή στον αστικό ιστό.
  • Εφαρμόζουμε πιλοτικά ένα πιο δίκαιο σύστημα δημοτικών τελών , με βάση τα τετραγωνικά μέτρα κατοικίας αλλά και τον όγκο των ποσοτήτων των απορριμμάτων.

Φωτισμός :

Προγραμματίζουμε πλήρη μετάβαση σε LED με κεντρική διαχείριση οδοφωτισμού και ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού .

Δημιουργία προγράμματος για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τα Δημοτικά Κτίρια και τις υποδομές μας.

Οδική Ασφάλεια και Σήμανση:

Προχωρούμε σε ψηφιακό έλεγχο  και απεικόνιση των κυρίων οδικών αξόνων καθώς και οδών με αυστηρά όρια ταχύτητας και οδών με σχετικά υψηλή συχνότητα ατυχημάτων.

Αξιολογούμε  το έργο της Αγροτικής οδοποιίας με έλεγχο και εντοπισμό πρόσθετων μέτρων, φωτεινών σηματοδοτών και πινακίδων σήμανσης. 

Οι οδηγοί ενημερώνονται την ίδια στιγμή για υπερβάσεις και παραβάσεις οι οποίες και  καταγράφονται.

Βελτιώσεις πρασίνου με την ενίσχυση φυτεύσεων σε αστικές περιοχές.

Δημιουργούμε σε σημεία – γειτονιές και σε πεζόδρομους της πόλεις και των χωριών  μικρούς πνεύμονες πρασίνου με νέες φυτεύσεις όπου αυτό μπορεί να γίνει .

Δημιουργία πάρκων,  με προτεραιότητα αναβίωσης του πάρκου Ανθώνα ,  καθώς και ευρεία ανάπλαση του ευρύτερου χώρου που περιλαμβάνει την πλατεία Μητροπόλεως και τον προαύλιου χώρο του παλαιού σχολείου με δυνατότητα δημιουργίας υπόγειο parking.

Αυτό προϋποθέτει την εύρεση κατάλληλου χώρου μεταστέγασης των ειδικών σχολείων .

Στόχο έχουμε την αύξηση του αστικού πρασίνου και τη διαμόρφωση οικολογικής κουλτούρας στην τοπική κοινωνία.

Η δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου σε σημεία και πεζόδρομους της πόλης είναι μια εξαιρετική ιδέα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και την προώθηση της πράσινης αισθητικής στην πόλη.

Για την επιτυχή ενίσχυση των φυτεύσεων λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των φυτών σε ό,τι αφορά την άρδευση, το ηλιακό φως και το έδαφος. Επίσης, η τακτική συντήρηση και φροντίδα των φυτεύσεων είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ομορφιά και η υγεία των φυτών. Για το λόγο αυτό απαιτείται η εμπλοκή των κατοίκων στη διαδικασία και η ενθάρρυνση τους για την φροντίδα των φυτών και του περιβάλλοντος .

Η ενίσχυση των φυτεύσεων και η δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου μπορεί να έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην πόλη. Είναι μια πρωτοβουλία που προάγει την αειφορία και την υγεία του περιβάλλοντος.

Αξιοποίηση Παραλιών Δήμου

Η χρήση των παραλιών ως δημόσιου χώρου και παράλληλα η λελογισμένη αξιοποίηση και η προστασία τους από την υπερεκμετάλευση και την αυθαίρετη χρήση . Η υποχρέωση της εφαρμογής των νόμων και η τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης , πρέπει να αποτελούν αυτονόητο στόχο κάθε Δημοτικής αρχής .

Σήμερα , στο Δήμο της Λευκάδας υπάρχει έλλειψη κάθε είδος σχεδιασμού,  προστασίας και ανάδειξης  της μοναδικότητας. Η κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες κάθε καλοκαίρι δεν περιγράφεται.

Η Δημοτική Αρχή εκπονεί ένα στρατηγικό σχέδιο ,  το οποίο προβλέπει και καθορίζει με τρόπο ξεκάθαρο την ισορροπία μεταξύ του ελεύθερου χώρου και των προ μίσθωση τμημάτων των παραλιών του Δήμου .

Είτε με την διαδικασία τις απευθείας παραχώρησης  είτε με την διαδικασία τις δημοπράτησης.

Ένα σχέδιο με δύο πυλώνες.

Τον αναπτυξιακό , που σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχει ανάγκη ο Δήμος μας και τον κοινωνικό , που σημαίνει τη σχέση των συνδημοτών και των επισκεπτών των νησιών μας με τις παράλιες τους.

Στα προς μίσθωση τμήματα των παραλιών επιβάλλεται και η θέσπιση κανόνων , όπως , ο τρόπος ανάπτυξης των ομπρελών -ξαπλωστρών , το είδος αυτών με σεβασμό στη κλίμακα του τοπίου, το μέτρο  και την αισθητική .

 Κατά την καταγραφή των παραλιών διακρίνονται εκείνες που μπορούν να μισθωθούν και εκείνες που πρέπει να εξαιρεθούν εξαιτίας της μικρής έκτασης,της επικινδυνότητας , της κακής οδικής πρόσβασης , η γιατί χρίζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και προστασίας,  καθώς αποτελούν μνημεία της φύσης.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει επακριβώς τις συγκεκριμένες παραλίες και την έκταση που πρόκειται να παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση.  Παράλληλα ,περιγράφεται η έκταση που  παραμένει ελεύθερη στην οποία  προσφέρονται παροχές νερού , ντους, και άλλες διευκολύνσεις. 

Θεωρούμε αναγκαίο την ύπαρξη διαθέσιμων χώρων στάθμευσης προς εξυπηρέτηση των λουόμενων  . Οι χώροι στάθμευσης πρέπει να πληρούν τις προβλεπόμενες και τις απαιτούμενες κατά τα εθνικά πρότυπα προδιαγραφές .

Οι έλεγχοι στις ξαπλώστρες , ομπρέλες θα είναι αυστηροί και θα συνδυάζονται με το κόστος επιβολής προστίμων .

Σε κάθε παραλία τοποθετείται  χάρτης σε εμφανές σημείο , με τις εκμισθωμένες  περιοχές, ώστε να γνωρίζει ο κάθε Δημότης , ο κάθε επισκέπτης και όσοι έχουν αρμοδιότητα ελέγχου  να μπορούν να συμβουλεύονται το χάρτη η την σχετική εφαρμογή.  

ΑΞΟΝΑΣ 3

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ&

ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ , ΙΕΡΑΡΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ.

Στόχος μας είναι ο Δήμος και συνεπώς ΟΛΕΣ οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες να είναι επαρκείς σε δίκτυα ύδρευσης , αποχέτευσης, ΟΤΕ, ΔΕΗ , νέων τεχνολογικών εφαρμογών και συγκοινωνιακών συνδέσεων .                   

Με τα έργα , δράσεις και παρεμβάσεις , παράγεται ανάπτυξη και ποιοτικός τουρισμός  που διαχέει εισοδηματική ενίσχυση  στο σύνολο των κατοίκων.

Αναπτυξιακά Έργα Υποδομής  :

  1. Επίσπευση διαδικασιών υλοποίησης της υποθαλάσσιας ζεύξης και οριστική επίλυση της προσβασιμότητας στο νησί.
  2. Διαπλάτυνση  Επαρχιακού Δικτύου (σε συνεργασία και συνέργεια με την Περιφέρεια) στο οποίο ήδη έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις και συγκεκριμένα :
    1. Λευκάδα – Νικιάνα – Περιγίαλι – Νυδρί – Βλυχό – Μαραντοχωρι -Βασιλική.
    1. Προοπτική κατασκευής δεύτερου επαρχιακού δρόμου (Λευκάδα – Νυδρί) , δυτικότερα των παραλιακών με δυνατότητα μονοδρόμησης των δύο κατευθύνσεων.
    1. Ενίσχυση υποδομών οικισμού Βλυχού σε συνδυασμό προβλεπόμενης κατασκευής μαρίνας Βλυχού.
    1. Λευκάδα – Τσουκαλάδες – Άγιος Νικήτας – Καλαμίτσι – Χορτάτα

με επέκταση σε Κομηλιό – Δράγανο – Αθάνι -Νηρά.

  • Σφακιώτες – Καρυά – Εγκλουβή με προέκταση Αγίου Ηλία (ολοκλήρωση)-  Βασιλική.
    • Κατασκευή περιφερειακού δρόμου από Βασιλική προς Αγιοφύλλι.
  • Διάνοιξη και κατασκευή οδών Σχεδίων Πόλεων : Λευκάδα – Νικιάνα – Νυδρί – Βασιλική προς επίλυση του οξύτατου κυκλοφοριακού προβλήματος.
  • Δημιουργία δρόμων σύνδεσης – πρόσβασης μεταξύ επαρχιακής παραλιακής οδού και επαρχιακού δικτύου Ορεινού Όγκου .
  • Παρεμβάσεις σε Κοινοτικούς Δρόμους όλων των Οικισμών Λευκάδος – Καλάμου – Καστού (διάνοιξη, ασφαλτόστρωση , διαγράμμιση , σημάνσεις κ.λ.π).
  • Διανοίξεις , βελτιώσεις και ασφαλτοστρώσεις Αγροτικών Οδών ( Όλοι οι δρόμοι οι εκτός Σχεδίων και Οικισμών) , με συγκεκριμένες παρεμβάσεις

για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων και πυρασφάλειας.Πρόσθετα , συνδρομή του Δήμου προς Δασική Υπηρεσία για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δρόμων  εντός δασικών εκτάσεων (δεξαμενές πυρόσβεσης κ.λ.π).

  • Αποκαταστάσεις ζημιών από σεισμούς , βροχοπτώσεις , κατολισθήσεις , διάβρωση εδαφών , ακτών και μετακινήσεις άμμου π.χ  Άγιος Ιωάννης ,Γύρα , Αμμόγλωσσα κλπ.
  • Δημιουργία κόμβων , σήμανση οριζόντια και κάθετη καθώς και αντανακλαστικά σήματα.
  • Εύρεση και καθορισμός χώρων στάθμευσης με ασφάλεια σε πόλεις και χωριά καθώς και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων.
  • Εκσυγχρονισμός λιμανιών και ολοκλήρωση αγγυροβολιών σε Βασιλική και καταφυγιών σε Νυδρί και Σύββοτα .
  • Κατασκευή προβλήτας στη περιοχή Αγίου Νικολάου Ίρας για την εξυπηρέτηση μεγάλων επιβατικών  και οχηματαγωγών πλοίων.
  • Παρέμβαση για ασφάλεια δρόμων και προσβασιμότητας προς το Πόρτο Κατσίκι και σε κάθε άλλη παραλία του Δήμου,(Εγκρεμνοί , Γιαλός , παραλία κομηλιούκ.λ.π)

Η ολοκλήρωση του επαρχιακού δικτύου με τους δρόμους πρόσβασης – σύνδεσης, αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας , προτεραιότητα για την επίλυση των επιμέρους  κυκλοφοριακών προβλημάτων. Ειδική μονάδα (Συνεργείο ) περιοδεύει καθημερινά  το Δημοτικό και σε συνεννόηση με τη Περιφέρεια , το Επαρχιακό δίκτυο  ,         προκειμένου να  διατηρεί τους δρόμους σε καλή κατάσταση.

ΚΑΛΑΜΟΣ

  • Ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο και κατασκευή πεζοδρομίων.
  • Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στη ζώνη περιοχής του Κάστρου και μια δεύτερη πριν το χωριό του Καλάμου.
  • Επίσπευση Σχεδίου Πόλεως.
  • Ανάδειξη λιμανιών Καλάμου και Επισκοπής ως τουριστικά και η ένταξή τους στο Λιμενικό Ταμείο.

ΚΑΣΤΟΣ

  • Ασφαλτοστρώσεις δρόμων εσωτερικού δικτύου και κατασκευή πεζοδρομίων .
  • Δημιουργία αντιπυρικών ζωνών .
  • Άμεσος εκσυγχρονισμός λιμανιού και υπαγωγή του στο Λιμενικό Ταμείο.
  • Επίλυση προβλήματος παρουσίας γιατρού.

Αντιπλημμυρικά έργα  :

Ελέγχουμε , Συντηρούμε και Επεκτείνουμε τα δίκτυα όμβριωνΠόλης και Οικισμών και εκπονούνται μελέτες για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων των εντός &εκτός Σχεδίων Περιοχών (π.χ σε Λυγιά , Νικιάνα , Περιγιαλι , Νυδρί , Μεγάλο Αυλάκι , Βλυχό , Μικρός Γυαλός , Σύββοτα , Βασιλική,Πόντι, Αγίος Πέτρος , Αθάνι , Εξάνθεια ,Καλαμίτσι , κ.λ.π).

ΑΞΟΝΑΣ 4

ΎΔΡΕΥΣΗ– ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ 

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Ύδρευση :ΝΕΡΟ ΠΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

  • Διασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερούγια όλους.
  • Αναγνώριση και χαρτογράφηση των νερών της Λευκάδας και της δυνατότητας ύδρομάστευσης και δημιουργίας λιμνοδεξαμενών.Αξιολόγηση της δυνατότητας η Λευκάδα να μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών της από αυτά.
  • Παρέμβαση για επιτάχυνση της  κατασκευής του Κεντρικού Αγωγού Ύδρευσης (Α. Γεωργίου).
  • Αυστηρός σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης με τηλεμετρία και άμεση επέμβαση , όπου αυτό απαιτείται , για την επισκευή – συντήρηση – αντικατάσταση τμημάτων δικτύων και ανίχνευση παράνομων συνδέσεων.
  • Επιτάχυνση κατασκευής των Λιμνοδεξαμενών σε Εγκλουβή και Άγιο Πέτρο για άρδευση και μετά από εγκατάσταση μηχανισμού επεξεργασίας μετατροπή του βρόχινου νερού σε πόσιμο , ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες .
  • Συντήρηση παλαιών και κατασκευή νέων γεωτρήσεων παροχής πόσιμου νερού.
  • Εγκατάσταση Συστήματος έξυπνων υδρομετρητών, ώστε να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο, η μέτρηση ποσοτικής κατανάλωσης  των ιδιωτικών παροχών και ο άμεσος εντοπισμός και ποσοτική εκτίμηση των  διαρροών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων καταμέτρησης και  συνεπώς μείωση οικονομικής επιβάρυνσης των  καταναλωτών.

Τελικός Στόχος μας είναι η διασφάλιση επάρκειας ποσοτήτων νερού στο Δήμο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , από εσωτερικές πηγές του Νομού , χωρίς να εξαιρείται ο Δήμος Μεγανησίου.

Αποχέτευση – Βιολογικοί Καθαρισμοί  :

  • Εντοπισμός και καταγραφή των σημείων υπερχείλισης ή διαρροής του δικτύου αποχέτευσης στη πόλη και κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, τα κανάλια και τα λιμάνια της πόλης. Συντάσσετε  σχέδιο παρεμβάσεων στα αντλιοστάσια και τους αγωγούς μεταφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Προτεραιότητά μας η εξάλειψη του προβλήματος δυσοσμίας στο λιμάνι και στις παραλίες της πόλης και στο σύνολο του νησιού.
  • Ολοκλήρωση των έργων επεκτάσεων αποχετευτικού δικτύου σε Νικιάνα, Επίσκοπο, Λυγιά, Καρυώτες, Τσουκαλάδες και Απόλπαινα.

Επισπεύδουμε την ολοκλήρωση των δρομολογημένων έργων αποχέτευσης  και εκπονούμε νέες μελέτες για επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε οικισμούς που σήμερα δεν διαθέτουν, δίνοντας προτεραιότητα σε παραλιακούς οικισμούς με συνεχώς αυξανόμενη ανοικοδόμηση και αύξηση πληθυσμού όπως : Μικρός Γυαλός , Σύββοτα , κ.αόπως επίσης και σε εκτός σχεδίου περιοχές με έντονο τουριστικό αποτύπωμα π.χ Άγιος Ιωάννης Λευκάδα.

Αναβαθμίζονταιοι υπάρχοντες βιολογικοί καθαρισμοί σε τριτοβάθμιους.

Δημιουργούνται νέοι Βιολογικοί Καθαρισμοί , όπου αυτό απαιτείται, με εκπόνηση νέων μελετών

Με τους τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς δίνεταιη δυνατότητα τα απόβλητα των αγωγών να χρησιμοποιούνται για εξειδικευμένες χρήσεις χωρίς επιφυλάξεις. Φροντίζουμε για τη συντήρηση των βιολογικών καθαρισμών και τον αποχετευτικών δικτύου  κατά τοπικά χρονικά διαστήματα , όπως η επιστήμη ορίζει και δεν αφήνεται το σύστημα στην τύχη του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Δήμος δεν βυθίζεται στην βρώμα και τη δυσωδία , ενώ δεν αχρηστεύεται το δίκτυο και δεν αυξάνεται το κόστος με την αντικατάσταση.

ΑΞΟΝΑΣ 5

ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Στόχος μας, να αναπτύξουμε ένα εσωτερικό δίκτυο παραγωγής τοπικών πολιτιστικών προϊόντων , ώστε να μπορούν να αναδειχτούν τα ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός.

Σύνθημά μας «Παντού Πολιτισμός » για τον άνθρωπο ,την ιστορία μας για ποιοτικό τουρισμό και ανάπτυξη.

  1. Πολιτισμός  :

Αναβαθμίζουμε , σύμφωνα με την νέα νομοθεσία , σε κεντρικό ρόλο το Πνευματικό Κέντρο σε Συνεργασία με Τοπικά Πολιτιστικά Σωματεία και Φορείς  (Πόλης & Χωριών ) με την συγκέντρωση των πολιτιστικών δράσεων – εκδηλώσεων του Δήμου (Λευκάδα- Κάλαμος – Καστός ) , με σκοπό τον συντονισμό και εμπλουτισμό  των αποκεντρωμένων εκδηλώσεων .

Με την αναβάθμιση των υπηρεσιών  ,την στελέχωση επαρκούς ικανού προσωπικού και τις καταλληλες μελέτες που θα εκπονηθούν ,αναδιοργανώνονται οι ετήσιες εκδηλώσεις,  με σκοπό την ανάδειξη όλων των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας  και με έμφαση :

  • Στις γιορτές Λόγου και Τέχνης, με απώτερο στόχο να εμπλουτιστούν οι εκδηλώσεις και να επιμηκυνθεί το χρονικό διάστημα.
  • Διοργανώνονται μουσικές συναντήσεις σε κλειστά σχολεία και παραδοσιακά καφενεία , που χαρακτηρίζονται πολιτιστικά κέντρα των χωριών , με στήριξη της μουσικής παρέας των κανταδόρων και άλλων μουσικών σχημάτων και επιδοτούμενου προγράμματος.
  • Στη θέσπιση μόνιμης διοργάνωσης ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί το παιχνίδι του (Κρυμμένου Θησαυρού), προσκαλώντας καρναβαλικά συγκροτήματα από όλη την Μεσόγειο.

Προς το σκοπό αυτό δημιουργείται κατάλληλο βίντεο το οποίο και αποστέλλεται  στα γραφεία τουρισμού σε όλες της Ελληνικές περιφέρειες, καθώς ,επίσης , και στις αντίστοιχες περιφέρειες  των κρατών – μελών  τις Ευρωπαϊκής Ένωσης , και όχι μόνο.

  • Στην ανάδειξη και προώθηση του ποιητικού πολιτισμού του νησιού με σκοπό να καταστεί  η Λευκάδα Διεθνές Κέντρο συνάντησης της Παγκόσμιας Ποίησης κάθε έτος την 21η Μαρτίου. Θεσμοθετείται διαγωνισμός παγκόσμιας ποίησης με έπαθλο βραβεία που θα φέρουν το όνομα των ποιητών της Λευκάδας με προώθηση λαογραφίας και ιστορίας .
  • (Βραβείο Α. Σικελιανού , Α. & Ν. Βαλαωρίτη , ΛευκάδιοςΧέρν , Σαπφώ ) με σκοπό η Λευκάδα δικαίως να ανακτήση το logo

«Λευκάς Η Νήσος Των Ποιητών»

  • Ενισχύονται οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες σε μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση ώστε να γίνουν λειτουργικά προσιτές στους Δημότες – Πολίτες.
  • Αναβαθμίζεται η κινηματογραφική λέσχη και καθιερώνεται ανά διετία διαγωνισμός κινηματογράφου και φωτογραφίας με συγκεκριμένη θεματολογία (π.χ μικρού μήκους).
  • Καθιερώνεται «Φεστιβάλ Τραγουδιού» ως δράση με δεδομένο ότι το θέατρο έχει τις προδιάγραφες.
  • Θεσμοθετούνται βραβεία και υποτροφίες σε παιδιά – ταλέντα στις τέχνες και τα γράμματα (Λαογραφίας , Ιστορίας με βραβεία : Ζαμπελίων ,Π.Ροντογιάννη , Π. Κοντομίχας , Ν.Σβορώνος και άλλων).
  • Προωθούμε την ίδρυση και λειτουργία του μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας.
  • Τοποθετούμε σε διάφορους χώρους προτομές και αγάλματα επιφανών Λευκαδίων.
  • Δημιουργούνται νέα μουσεία Εθνικών Ποιητών και καλλιτεχνών  όπως  Α. & Ν. Βαλαωρίτη , Ζαμπελίου και Στάμου καθώς επίσης και το Μουσείο του Αγρότη.
  • Οργάνωση  διαγωνισμού  φωτογραφίας με θεματικές :λιμνοθάλασσα , ηλιοβασίλεμα κ.α με έπαθλο βραβεία που θα φέρουν το όνομα ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων της Λευκάδας .
  • Παγοδρόμιο για μικρούς και μεγάλους στην κεντρική πλατεία ,κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
  • Έτος Α. Βαλαωρίτη το 2024 :
  • Αφιέρωμα στα 200 Χρόνια από τη Γέννηση του Α. Βαλαωρίτη.
  • Συνέδριο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών με θέμα τον Α. Βαλαωρίτη.
  • Αφιερωματική συναυλία των τοπικών χορωδιών με έργα βασισμένα στην ποίηση Βαλαωρίτη.
  • Εκδηλώσεις στο Νυδρί, στη Μαδουρή , (νησί του Α. Βαλαωρίτη) και στην Κόκκινη Εκκλησία , όπου ο Α. Βαλαωρίτης έγραψε το ποίημα για τον Γρηγόριο Έ.
  • Εκδηλώσεις στο Δήμο Σφακιωτών, με επίκεντρο το Βαλαωρίτη και ορειβασία στα βουνά των Σφακιωτών όπου εμπνεύσθηκε ο Α. Βαλαωρίτης τον Φωτεινό. 
  • Παράσταση του Φωτεινού σε μουσική Διονύση Γράψα.

Η Λευκάδα μπορεί να παράγει πολιτισμό , γιατί η Λευκάδα έχει πολιτισμό .

Έχει παράδοση , ιστορία και ανθρώπους που διαχρονικά δημιουργούν , παράγουν και εμπνέουν πολιτισμό.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο Σχεδιασμός , η Οργάνωση , ο Προγραμματισμός , η Στρατηγική, ο Ορθολογισμός και η Έμπνευση στην επιλογή των προσώπων.

Αυτός είναι ο τόπος που γεννάει Πολιτισμό και Δημοκρατία.

Η Λευκάδα , Ο Κάλαμος , Ο Καστός , Το Μεγανήσι .

ΑΞΟΝΑΣ 6

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η εκπαίδευση είναι  το μέλλον του τόπου και της Πατρίδας μας στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Στην εκπαίδευση έχουν πρόσβαση όλοι οι Δημότες (δια βίου μάθηση) 

Σταθερός στόχος παραμένει η αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών  στην παιδεία και η δημιουργία εκπαιδευτικής πολιτείας .

Για το λόγο αυτό :

  • Επανασχεδιάζουμε, με τη συνεργασία της Εκπαιδευτικής Κοινότητας , το σχολικό χάρτη του Δήμου.
  • Ενισχύονται οι υποδομές στις σχολικές εγκαταστάσεις , ώστε να διασφαλίζουμε. Τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διδασκαλίας και διαβίωσης μαθητών και δασκάλων.
  • Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην στήριξη των εργαζομένων γονέων και στις μονογονεακές οικογένειες και ιδρύονται περισσότεροι νέοι παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία .
  • Επενδύονται μέσα από το πρόγραμμα η «Ψηφιακή Σύγκληση» στις νέες τεχνολογίες .Εξοπλίζονται με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας οι σχολικές αίθουσες .
  • Ιδρύεται ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με την χρηματοδότηση του Δήμου , με απεριόριστη πρόσβαση μαθητών και φοιτητών ως και κάθε ενδιαφερόμενου , ώστε να έχουν την δυνατότητα αναζήτησης ποικίλων και μεγάλης κλίμακας πληροφοριών με την πρόσβαση σε διάφορες Τράπεζες Δεδομένων.
  • Δημιουργείται Κέντρο Επαγγελματικού και Οικογενειακού Προγραμματισμού και παροχής συμβουλών προς γονείς παιδιών ιδιαίτερα με ειδικές ανάγκες .
  • Οργανώνονται ελληνικά και διεθνή εκπαιδευτικά συνέδρια και σεμινάρια .
  • Προβλέπεται ειδική δράση για την εκπαιδευτική ένταξη των οικονομικών μεταναστών και των οικογενειών τους.
  • Ενισχύεται και προβάλλεται το έργο της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (Μουσικό Σχολείο και άλλα )
  • Χρηματοδότηση : προϋπολογισμός – κοινοτικά προγράμματα και διεθνείς οργανισμοί εκπαιδευτικής στήριξης.

Τέλος,  Διεκδικούμε , με κάθε τρόπο, την επαναφορά Τμημάτων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης , όπως κ ο Πρωθυπουργός έχει στηρίξει. Κρίνεταιαπαράδεκτό , η Λευκάδα το νησί των γραμμάτων , των τεχνών και του πολιτισμού να είναι ο ΜΟΝΟΣ Νομός των ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ χωρίς πανεπιστημιακή σχολήή τμήμα .

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Η παράταξη δίνει νόημα και προορισμό στη Νέα Γενιά που αποτελεί το μέλλον και την ιστορία του τόπου και του έθνους .

Οι δράσεις έχουν νόημα όταν κέντρο έχουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυτό το έθνος, αυτός ο τόπος δεν έχουν ζωή και συνέχεια αν δεν υπάρχει σεβασμός στο χθες και το σήμερα δεν υπηρετεί με πίστη το αύριο! Η διαδοχή των γενεών πρέπει να διακρίνεται από δυναμική, συνέπεια και συνέχεια.

Στόχος μας κεντρικός και καθοριστικός είναι η νεολαία και οι προρισμοί της σε μια καλύτερη κοινωνία του αύριο. Έργα υποδομης , παιδεία , υγεία , πολιτισμός είναι στην υπηρεσία της νεολαίας . Προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική υγεία , στην εκπαίδευση και στη εξασφάλιση προϋποθέσεων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνθηκών για αναβάθμιση ποιότητας ζωής . Οι παλιότεροι το οφείλουμε στους νεότερους.

ΑΞΟΝΑΣ 7

ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΓΕΩΡΓΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο Δήμος είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός και Μονάδα Δράσης για ολόκληρο τον Νομό, διοικητικά και διαχειριστικά , με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από διάφορες πηγές εισρέουν στα ταμεία του Δήμου προς διαχείριση και εκτέλεση έργου(Έσοδα και Έξοδα) στη νέα Δημοτική Περίοδο 2024-2028.

Τα νέα έργα προς εκτέλεση είναι δεκάδων εκατομμυρίων , παραμένουν στα αζήτητα και όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, η εκτέλεση και η απορρόφηση τέτοιων σημαντικών ποσών, επιβάλουν την ανάγκη συνετής και αποτελεσματικής διαχείρισης στο συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο.

Διαφορετικά τα ποσά αυτά κινδυνεύουν να μην εκφρασθούν σε έργο και το χειρότερο να επιστραφούν , στη πηγή που τα  χρηματοδότησε.Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή η χρηματοδότηση αφορά το σύνολο της οικονομίας της Λευκάδας, δηλαδή, όλες τις δραστηριότητες ,  έργα υποδομών ,τουρισμό , εμπόριο , πολιτισμό κ.λ.π.

Συνεπώς , στο σύνολο ο Δήμος και οι κατ’ιδίαν Υπηρεσίες του , πρέπει να είναι έτοιμες να πράξουν το καλύτερο δυνατόν στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού προγράμματος με σχέδιο και στρατηγική , συνέπεια και αποτελεσματικότητα, σε μια αγορά άκρως ανταγωνιστική και με πολλά εμπόδια. Για να γίνει αυτό απαιτούνται :Προγραμματισμός , Εμπειρία, Γνώση , Συντονισμός Δράσης και Συνέπεια Ευθύνης , Συμμετοχή και Συνέργεια όλων των θεσμικών και επιλεκτικών παραγόντων του τόπου. Και τις προϋποθέσεις αυτές τις διαθέτουμε.

Η ευθύνη του Δήμου έναντι των Δημοτών και του Τόπου είναι μεγάλη, κυρίως για έργα που είναι στην αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, όπως είναι τα :

Έργα Υποδομών :Δρόμοι , Λιμάνια , Αποχετεύσεις , Βιολογικοί , Υποθαλάσσια Ζεύξη , Μαρίνα Βλυχού, Διαχείριση Απορριμμάτων, Κέντρα Υγείας, Σχέδια Πόλεων , Αθλητικές Εγκαταστάσεις , Έργα Ύδρευσης και Υδροδότησης και άλλα πολλά που αφορούν Χρηματοδοτήσεις και Επιχορηγήσεις σε Νοικοκυριά Και Επιχειρήσεις στο εμπόριο , στον Αγροτικό Τομέα, στη Τεχνολογία, Τουρισμό ,Παιδεία ,Τάξη και Ασφάλεια κ.λ.π.

Στο πλαίσιο είται :

Δημιουργείται  ευνοϊκό περιβάλλον για επιχειρήσεις , με απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, για εκτέλεση έργων υποδομών , και παροχή κινήτρων για επενδύσεις, με συνέπεια σε χρόνο εκτέλεσης , με ενθάρρυνση της παραγωγής και συνεργασίες, και συνέργειες , με στόχο την Ανάπτυξη και Ευημερία του Τόπου.

Τέλος , Υιοθετούμε  Στρατηγικές που συνδυάζουν την ΟικονομικήΑνάπτυξη , την Περιβαλλοντική Προστασία και την Κοινωνική Ευημερία.  

Στην Οικονομική μας Πολιτική, ιδιαίτερη Προσοχή και Ενίσχυση, λαμβάνουν οι τομείς  :

  • Έργα και Υποδομές,
  • Τουρισμός και Προβολή Τοπικών Προϊόντων ,
  • Παιδεία καιΑθλητισμός ,
  • Πολιτισμός ,
  • ΑγροτικήΠαραγωγή ,
  • Αλιεία και Εμπόριο.

Η Παράταξη «ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» προτείνει στο Οργανόγραμμα Διοίκησης και Διαχείρισης του Δήμου, συγκεκριμένες Δομές Λειτουργίας και Μόνιμες Επιτροπές Έρευνας και Τεχνολογίας .

Χρησιμοποιούνται μέτρα οργανωτικής υποδομής  , κίνητρα αξιοποίησης αναπτυξιακού νόμου και κοινοτικών προγραμμάτων, προσέλκυση σύμπραξης δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων και πρόσκληση κεφαλαίων από τη διεθνή αγορά , ως θεμελιακές κατευθύνσεις  λειτουργίας του Δήμου.

Η σύμπραξη παραγωγών και καταναλωτών σε μορφή μικτών εταιριών για παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία τοπικών και ιδιαίτερα παραδοσιακών προϊόντων , είναι στα πλαίσια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Δήμου, προς ενθάρρυνση και εφαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτο ο Δήμος Διασυνδέεται και ενεργεί σε Συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου : Περιφέρεια ,Επιμελητήριο Λευκάδος , Εμπορικοί Σύλλογοι και  Ένωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων για εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης δράσεων ενώ συνεργάζονται για τη Δημιουργία τοπικών αγορών και εκθέσεων Τοπικού – Εθνικού και Διεθνούς Ενδιαφέροντος.

Ο καθορισμός ζωνών παραγωγής και η δημιουργία βιοτεχνικού και εμπορικού πάρκου με χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς Πόρους και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων , αποτελούν βασικά σημεία Πολιτικής μας για λειτουργία της αγοράς. 

Ο Δήμος για τις προμήθειές του απευθύνεται , κατά προτίμηση , στην ντόπια αγορά.

Παράλληλα ο Δήμος απαιτεί την άμεση υλοποίηση του νόμου και των αποφάσεων για ίδρυση:

α) Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Β) Παράρτημα του Ινστιτούτου Αλιείας.

Χρηματοδότηση:

Προϋπολογισμός – Αναπτυξιακός Νόμος – Κοινοτικά Προγράμματα – Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και Ιδιωτικά Κεφάλαια.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ πρωτογενησ και δευτερογενησ τομεασ

Συντονίζουμε τις ενέργειες της ευρύτερης χωρικής ενότητας με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερη αυτάρκεια στα βασικά αγαθά.  Αυτό συνδυάζεται με τον τουρισμό και τον αγροτουρισμόκαι τον επιλεγμένο και στοχοθετημένο τουρισμό. 

  • Εντοπίζουμε με ποια οικονομικά εργαλεία και πολιτικές ενισχύεται ο πρωτογενής τομέας και ανταμείβονται οι τουριστικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα διατροφής και εστίασης.
  • ΕπιλέγουμεΠαραδοσιακέςκαλλιέργειες και προϊόντα που μπορεί να ευδοκιμήσουν στα οροπέδια και στους κάμπους που έχουν απομείνει άχτιστοι.

Συγκεκριμένα :Οπωροκηπευτικά ,ντομάτες, κολοκύθια , πατάτες, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί, ελιές, κρασί , μέλι, κ.λ.π.

Για τα προϊόντα αυτάδίνεται προτεραιότητα σεμέσα και οικονομικά εργαλεία και πολιτικές στήριξης και ανάπτυξης ώστε να αξιοποιήσουμε τους μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτους πόρους.

  • Εντοπίζονται και ιεραρχούνται παραγωγικέςκαι μεταποιητικές δραστηριότητες που μπορούν να στηριχθούν και να επιβιώσουν στη Λευκάδα και στην ευρύτερη περιοχή.  Δράσεις για παραγωγή παραδοσιακών  προϊόντων, όπως : αλευριού , γάλακτος , κρέατος , κρασιού ,μελιού , λαδιού , κ.λ.π, με προφανή σκοπό να εξυπηρετούνται οι διατροφικές και γαστρονομικές ανάγκες των καταναλωτών εντός και εκτός νομού.  
  • Ενισχύονται δράσεις αμπελουργίας και τοπικών ποικιλιών όπως , το βαρτζαμί και η βαρδέα. 
  • Στόχος είναι να δημιουργηθούν επιχειρήσεις γνώσης, έρευνας και ανάπτυξης στους παραδοσιακούς  τομείς, οινοποιίας, ελαιουργίας και ειδικών καλλιεργειών και μεταποίηση (φακές, και άλλα όσπρια, αμύγδαλα, καρύδια , αρωματικά φυτά κ.λ.π).
  • Στόχος μας είναι η Ανάπτυξη και Αξιοποίηση του Ορεινού Όγκου προς ωφέλεια των ΚατοίκωνΠαραγωγών  και Καταναλωτών .

Για το λόγο αυτό Παραγωγοί και Καταναλωτές δημιουργούν αντίστοιχες εταιρίες παραγωγής και κατανάλωσης και υπογράφουν μεταξύ τους Ετήσιες Συμφωνίες Συνέργειας και Συνεργασίας παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών .

Ιδιαίτερη εφαρμογή μπορεί να γίνει στον  τομέα κτηνοτροφίας.

  • Αξιοποιούμε  τις πλούσιες βροχοπτώσεις, σε ανταγωνιστικές χρήσεις με ιεράρχηση και στρατηγική. 

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε αποθεματικά βρόχινου νερού σε μεγάλες λιμνοδεξαμενές όπως στη Ρουπακιά, στην Εγκλουβή, (που έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια ) και στο Μαραντοχώρι για αρδευόμενες καλλιέργειες.

  • Επίσης δημιουργούμε τις αναγκαίες υποδομές και αποθεματικά για την επαναχρησιμοποίηση γκρίζου νερού για δεύτερες χρήσεις , όπως πλύσιμο αυτοκινήτων και δρόμων ή για άρδευση. 
  • Τέλος , υπό προϋποθέσεις, γίνεται χρήση του νερού που προκύπτει , από επεξεργασμένα νερά και λύματα των βιολογικών καθαρισμών , αντί αυτά να ρίχνονται στις θάλασσες .

προάγουμε την επαναχρησιμοποίηση του νερού, των επεξεργασμένων νερών και λυμάτων των βιολογικών καθαρισμών αντί να τα ρίχνουμε στη θάλασσα. 

ΑΞΟΝΑΣ 8

ΥΓΕΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Υγεία  :

Ο Δήμος ενδιαφέρεται άμεσα για την σωματική ψυχική και νοητική υγεία  των Δημοτών – Πολιτών και σε στενή συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ,  του Σωματείου Ιατρών , Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού , επιδιώκουμε την ολοκληρωμένη ολική υγεία με την ενδεδειγμένη στελέχωση σε αριθμό και ειδικότητες του Νοσοκομείου, ώστε να έχουμε τα καλυτέρα αποτελέσματα ,

Παράλληλα ,η λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας  πρέπει να αποτελούν τον κεντρικό θεσμό συντονισμού για όλα τα θέματα που αφορούν τη προληπτική ιατρική, προσφέροντας στους δημότες υπηρεσίες συντονισμού προληπτικών εξετάσεων και υπηρεσίες ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.

Ειδικότερα Επιδιώκουμε :

1.Την οργάνωση προληπτικών εξετάσεων στους δημότες, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείςκαι φυσικά πρόσωπα, κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα, για τα 8 νοσήματα: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και Κατάθλιψη.

2.Τη παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους δημότες και ιδιαίτερα (Δωρεάν) σε ευπαθείς ομάδες.

3.Την ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας.

4)Την ψυχολογική υποστήριξη των δημοτών μας που θα την έχουν ανάγκη.

5)Την Αγωγή υγείας για ηλικιωμένους με νοσήματα όπως άνοια- Νόσο Alzheimerκ.λ.π.

6)Διαδραστικέςομιλίες από επιστήμονες για ενημέρωση επίκαιρων ιατρικών θεμάτων.

7)Οργάνωση ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα συνδράμει όπου της ζητηθεί και εκτός ορίων του νομού και περαιτέρω ανάπτυξη της δομής Βοήθεια στο σπίτι.

ΑΞΟΝΑΣ 9

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

  1. Αντιμετώπιση και λύση θεσμικά και διοικητικά , των προβλημάτων που έχουν προκύψει , κατά περιοχή στο εθνικό κτηματολόγιο.
  2. Λύνουμε το ιδιοκτησιακό θέμα των Λαϊκών  Κατοικιών με πρωτοβουλία του Δήμου , γνωρίζοντας ότι έχει ήδη μελέτη σύστασης καθέτων και οριζοντίων κατοικιών και παράλληλα γίνεται ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου.
  • ΑμεΑ – Προσβασιμότητα

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένες πολιτικές που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές οι οποίες διευκολύνουν την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στη ζωή και την εργασία, βελτιώνοντας την ποιότητα στη καθημερινότητας τους.

Αυστηροποιείται  η αντικοινωνική στάθμευση.

Υλοποιούμε και εφαρμόζουμε ειδική εφαρμογή (application) με αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα δίγλωσσης εφαρμογής που ενημερώνει για τις δομές, τις υπηρεσίες, τους κοινόχρηστους χώρους μέσα στην πόλη, οι οποίες είναι πλήρως ή μερικώς προσβάσιμες, για να εξασφαλίσουμε την ολοένα μεγαλύτερη προσβασιμότητα των ΑμεΑ μέσα στην πόλη.

Υπογράφουμε στρατηγικής σημασίας συμφωνία με τα Επιμελητήρια τους συλλόγους και με την κοινότητα των πολιτών για τους ανθρώπους.

  • Τρίτη Ηλικία

Στεκόμαστε σταθερά δίπλα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δημιουργώντας νέες  δράσεις υποστήριξης, φροντίδας, τόνωσης αυτοπεποίθησης, ενίσχυσης του αισθήματος της ανεξαρτησίας, της αυτάρκειας, της αξιοπρέπειας και κοινωνικής συμμετοχής.

Δημιουργούμε νέα προγράμματα απασχόλησης και ψυχολογίας για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας  , αλλά και για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

  • Προστασία Φυσικού Πλούτου

Διαχρονικά και καθημερινά φαινόμενα απειλούν με καταστροφή της εθνικά και διεθνές  γνωστές ακτές του Νομού Λευκάδας. Δυστυχώς αν και υπάρχουν μελέτες εφαρμογής μέτρων προστασίας , αυτές επί δεκαετίες παραμένουν στα συρτάρια.

Ποιός άραγε φταίει ;

Το γεγονός αυτό πέρα από το ότι προκαλούνται κίνδυνοί για του λουόμενους δημιουργεί και ευκαιρίες διασυρμού της χώρας .

Ως παράταξη «ΛΕΥΚΑΔΑ μπορείς»βεβαιώνουμε ότι άμεσα θα εξετασθούν οι υπάρχουσες μελέτες και αφού επικεροποιηθούν με βάση Νέες Τεχνολογίεςπροτείνονται γιαΧρηματοδότηση και υλοποιούνται  οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις .

  • Προστασία Του Δάσους

Ένα από σημαντικότερα  θέματα που απασχολούν ο Δήμος , η Περιφέρεια είναι η δασοπροστασία και η επαύξηση του πρασίνου στο Νόμο !

Στο τομέα αυτό , μέχρι σήμερα,  η Πυροσβεστική Υπηρεσία , η Διοίκηση και το Προσωπικό , έχουν καταφέρει να κρατήσουντην φωτιά μακριά από τα δάση,

Και αυτό οφείλεται στην καλή προετοιμασία , επαγρύπνηση και ορθή εκπαίδευσης των ανθρώπων που στελεχώνουν την Υπηρεσία της Πυροσβεστικής . Μέλημά μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας με τεχνικά μέσα και προσωπικό , ώστε ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής.

ΑΣΤΙΚΗ ΠΑΝΙΔΑ – ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Με αίσθημα ευθύνης φροντίζουμε για τα ζώα στον τόπο μας , δημιουργώντας μηχανισμούς και υποδομές που έχουν διάρκεια αλλά και συνέχεια όπως :

  • Πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα προγράμματα του Δήμου σε όλα τα ζητήματα 
  • Πρόγραμμα σίτισης αδέσποτων .
  • Επιβάλλονται αυστηρές ποινές για τα ανεπιτηρητά ζώα που δημιουργούν καταστροφές και γίνονται επικίνδυνα για τους ανθρώπους.
  • Μελέτη και υλοποίηση δημοτικού κτηνιατρείου σε ασφαλές μέρος για το προσωπικό αλλά και για τα ζώα ακόμη και για την προσωρινή διαμονή τους .
  • Σε συνεργασία με πολίτες και όχι μόνο υλοποιούμε την προώθηση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.

Λαικες Κατικοίες

Λύνουμε το ιδιοκτησιακό θέμα των Λαϊκών Κατοικίων με πρωτοβουλία του Δήμου , με δεδομένο ότι έχει ήδη ανατεθεί μελέτη σύστασης καθέτων και οριζοντίων κατοικιών και παράλληλα προγραμματίζεται μελέτη   περιβαλλοντικού χώρου.

Εργατικές Κατοικίες

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις εργατικές κατοικίες ξεπερνάει κάθε φαντασία ,  παλαιωμένες αποχέτευσης , σωλήνες ύδρευσης από αμίαντο , δρομάκια  κατεστραμμένα και άβατα , παιδική χαρά εγκαταλελειμμένη και μηδενική καθαριότητα θυμίζουν εποχή 1960-1970.

Η θέση μας είναι ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα εφαρμογής ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου ώστε οι εργατικές κατοικίες να καταστούν ανθρώπινες

Κτηματολόγιο

Αντιμετώπιση και λύση  προβλημάτων  (θεσμικά και διοικητικά)που έχουν προκύψει στο κτηματολόγιο , και ιδιαίτερη προσέγγιση εκείνων που εκκρεμούνδικαστικός ακόμη και εκείνων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

—————————————————————————————————-

Περιοδεία στη Λευκάδα του υπ. Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή

Ο υπ. Περιφερειάρχης Γιάννης Τρεπεκλής, στο πλαίσιο της επικοινωνίας του με τους κατοίκους των Ιονίων Νήσων, περιόδευσε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Λευκάδα, συνοδευόμενος από υποψηφίους και στελέχη του συνδυασμού ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ. Και στη Λευκάδα, για άλλη μια φορά, αποτυπώθηκε η θερμή αποδοχή της πρότασης διακυβέρνησης που έχει καταθέσει ο Γιάννης Τρεπεκλής για την επόμενη πενταετία.

——————————————————————————-

Δυνατή υποστήριξη του Υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου σε Ρόδη Κράτσα- Κοσμοσυρροή, ενθουσιασμός και βεβαιότητα για τη νίκη στην εκδήλωση του συνδυασμού στην Λευκάδα.

Στην Λευκάδα στην επίσημη παρουσίαση των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων του συνδυασμού «ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά» στο εκλογικό κέντρο, ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε την δυνατή υποστήριξη του στην υποψηφιότητα της Ρόδης Κράτσα. Ο Υπουργός τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως η Ρόδη έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη των νησιών και τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα πορεία του Ιονίου: εντιμότητα, εμπειρία, καθαρούς ορίζοντες, εξαιρετικούς συνεργάτες και ανοιχτή στην κοινωνία. 

Η Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στην στρατηγική που εφαρμόστηκε για τη Λευκάδα, τόσο για την οδοποιία, τα αντιπλημμυρικά και τα κτιριακά έργα, όσο και τα έργα πνοής αναπλάσεων (Γύρα, κτήμα Πασσά αθλητικό κέντρο) που θα δώσουν ποιότητα ζωής και ελκυστικότητα.

—————————————————————————————

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Μαρία Δρυ: Να κάνουμε κάθε νησί ελκυστικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. 

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και επικεφαλής του συνδυασμού Μένουμε Ιόνιο,  Μαρία Δρυ επισκέφτηκε τη Λευκάδα για να ενημερωθεί για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού και να συνομιλήσει με τους πολίτες.  

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της, η Μαρία Δρυ μαζί με τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους του ψηφοδελτίου Μένουμε ΙΟΝΙΟ, περιόδευσε στην πόλη της Λευκάδας και στα χωριά Νυδρί, Βασιλική, Νικιάνα, Σύβρο, Λαζαράτα και Καρυά μεταφέροντας ένα σαφές μήνυμα αισιοδοξίας και συνεχίζοντας έναν καθαρό πολιτικό αγώνα με κύριοο αντίπαλο τα καθημερινά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η υπ. Περιφερειάρχης Μαρία Δρυ παραβρέθηκε σε υπηρεσίες και συλλογικά όργανα του νησιού, όπως το Λιμεναρχείο, το ΤΑΟΛ και το ΚΑΠΗ, προκειμένου να διαπιστώσει τα προβλήματα και να συνομιλήσει με τους αρμόδιους επικεφαλής για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση τους. 

Στην συνέχεια, η υποψήφια Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και το Μουσείο “Άγγελος Σικελιανός” και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι, την σημασία της πολιτισμικής ανάπτυξης για το νησί και τους κατοίκους του.

Στόχος του συνδυασμού Μένουμε Ιόνιο, όπως ανέφερε στις προγραμματικές της δηλώσεις η κα Δρυ,  είναι να κάνουμε τα νησιά μας ελκυστικά για τους πολίτες τους. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων , διότι το να μένουμε ΙΟΝΙΟ πρέπει να είναι επιλογή και όχι συμβιβασμός.

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Μαρία Δρυ, επικεφαλής του συνδυασμού Μένουμε Ιόνιο επισκέφτηκε το Μεγανήσι

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου η υποψήφια Περιφερειάρχης Μαρία Δρυ, επικεφαλής του συνδυασμού Μένουμε Ιόνιο επισκέφτηκε το Μεγανήσι. Μαζί με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του ψηφοδελτίου της περπάτησε στα χωριά Βαθύ, Κατωμέρι και Σπαρτοχώρι. Η Μαρία Δρυ  συναντήθηκε και συνομίλησε με τους κατοίκους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους όπως το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, το Κέντρο Υγείας που υπολειτουργεί και δεν αισθάνονται ασφαλείς, τις υποδομές που χρειάζεται το νησί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 

Όπως είπε η Μαρία Δρυ, το Μεγανήσι είναι ένα παρθένο διαμάντι. Πρέπει να φτιάξουμε υποδομές για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών διατηρώντας τη φύση και την ομορφιά του, με σύγχρονη και ήπια προσέγγιση.  

———————————————————————-

Στιγμιότυπα από τη συγκέντρωση των ετεροδημοτών Αττικής του ψηφοδελτίου του δημοτικού συνδυασμού «Λευκάδα μπορείς» τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο «Divani Caravel» στην Αθήνα.

—————————————————————————————-

Προεκλογική εκδήλωση της Σύγχρονης Λευκάδας στην Αθήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θερμή υποδοχή των Λευκαδίων της Αθήνας στον Χαράλαμπο Καλό και την Σύγχρονη Λευκάδα

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Λευκαδίτες των Αθηνών στον Δήμαρχο Λευκάδας και εκ νέου υποψήφιο κ. Χαράλαμπο Καλό καθώς και στους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της «Σύγχρονης Λευκάδας». 

Ο κ. Καλός στην ομιλία του παρουσίασε τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και όσα έχουν δρομολογηθεί, έργα που αλλάζουν την όψη του τόπου εκσυγχρονίζοντάς τον ώστε να καταστεί πιο φιλικός προς τον δημότη και πιο φιλόξενος για τον επισκέπτη. Ξεδίπλωσε το όραμά του για το δήμο Λευκάδας τονίζοντας ότι εργάζεται σκληρά ώστε ο τόπος να προσφέρει λόγους για να ζεις κι όχι μόνο για να επιστρέφεις προσωρινά. 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση όπου διεφάνη η αναγνώριση της όλης προσπάθειας της δημοτικής αρχής και η στήριξη της κοινότητας των Λευκαδίων της Αθήνας στο πρόσωπο του Χαράλαμπου Καλού. 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι υποψήφιοι σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα» οι οποίοι αυτοπαρουσιάστηκαν, μίλησαν για τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση της υποψηφιότητάς τους ενώ στο σύνολό τους εξήραν τις γνώσεις, τις ικανότητες, το ήθος και τον χαρακτήρα του Χαράλαμπου Καλού. 

———————————————————————————–

Στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου του δημοτικού συνδυασμού «Λευκάδα Μπορείς»,με επικεφαλής τον Ξενοφώντα Βεργίνη, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στον Πολυχώρο «Πάνθεον» στη Λευκάδα.

    —————————————————————————    

 Λευκάδα,  22-9-2023

Στο Επιμελητήριο Λευκάδας ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ξενοφών Βεργίνης

Το Επιμελητήριο Λευκάδας επισκέφτηκε την Πέμπτη 21/9/2023 το μεσημέρι  ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Ξενοφών Βεργίνης. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο κ. Σκιαδαρέση και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για θέματα που άπτονται επιχειρηματικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος και για ζητήματα που απασχολούν τις σχέσεις και τη συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου όπως:

  • Η σύσταση του οργανισμού τουρισμού μεταξύ Επιμελητηρίου, Δήμου & Περιφέρειας
  • Η δημιουργία οργανωμένου σχεδίου τουριστικής προβολής σε συνεργασία με το Επιμελητήριο 
  • Η προώθηση του Βrand name Λευκάδας που είχε δημιουργήσει το Επιμελητήριο το 2017
  • Προγράμματα συνεργασίας Επιμελητηρίου και Δήμου για το επιχειρείν
  • Η δημιουργία καταδυτικού πάρκου

Επίσης κατά την συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την παραλία του Αγίου Ιωάννη, για τις υποδομές (parking, νερό, οδικό δίκτυο κτλ), το σχέδιο πόλεως Νυδριού και τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, την συνεργασία για διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων και την μείωση τελών σε επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙΣ» κ. Βεργίνης δεσμεύτηκε στη Διοίκηση του Επιμελητηρίου ότι θα αποτελέσουν προτεραιότητα του πολλά από τα πάγια αιτήματα του φορέα μας. Τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με το Επιμελητήριο,  καθώς πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος της Λευκάδας οι θεσμικοί φορείς και ιδιαίτερα το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και διαθέτει ικανό ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία όπως εχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια,  και δεσμεύτηκε για αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων. 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Σκιαδαρέσης Σωτήρης 

——————————————————————————-

Δελτίο Τύπου Συνδυασμού «Μένουμε Ιόνιο» Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας

Αύριο 22 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί το νησί της Λευκάδας η επικεφαλής του συνδυασμού Μένουμε ΙΟΝΙΟ, Μαρία Δρυ με σκοπό να γνωρίσει τον κόσμο του νησιού, να συνομιλήσει μαζί τους για σημαντικά ζητήματα που τους απασχολούν. Η κα Δρυ θα παραμείνει μέχρι τις 25 του μήνα, και πρόκειται να επισκεφτεί χωριά της Λευκάδας καθώς και τα νησιά Μεγανήσι και Κάλαμο. 

 Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Λευκάδας

——————————————————————————————————–

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΤΙΣ 17-19/9/2023

Με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη αποδοχή από πλήθος κόσμου ο Επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνια Εποχή» κ. Γιάννης Τρεπεκλής πραγματοποίησε περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας το διάστημα 17-19 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Τρεπεκλής μαζί με όλους τους υποψηφίους της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, επισκέφτηκε σημαντικούς φορείς και μίλησε με τον κόσμο σε διάφορα σημεία της πόλης της Λευκάδας και ευρύτερα. Η αποδοχή του κόσμου ήταν δηλωτική της μεγάλης απήχησης του συνδυασμού «Ιόνια Εποχή» από τους πολίτες της Λευκάδας.

———————————————————————————————-

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης “Σύγχρονη Λευκάδα”

18/09/2023

Αέρας νίκης στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της Σύγχρονης Λευκάδας.

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, επί της οδού Τζεβελέκη, τα εγκαίνια και ο αγιασμός του εκλογικού κέντρου της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα» παρουσία πλήθους κόσμου.

Ακολούθησε, στην κύρια είσοδο του Διοικητηρίου, ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της «Σύγχρονης Λευκάδας». Ενός ψηφοδελτίου αυτοδιοικητικού, βγαλμένου μέσα από την ίδια την κοινωνία.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν μεταξύ άλλων οι πρώην Δήμαρχοι Λευκάδας κ.κ. Παναγιώτης Σκληρός και Κώστας Αραβανής. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δικηγόρος Ασπασία Γρηγόρη.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, ενώ ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του υποψηφίου Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού κατά την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Σύγχρονης Λευκάδας»

Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες, φίλες και φίλοι,

Νιώθω βαθιά συγκίνηση για τη συγκλονιστική παρουσία σας και για το μήνυμα που περνάμε σήμερα σε όλη τη Λευκάδα. Η Σύγχρονη Λευκάδα είναι εδώ. Ακόμα μεγαλύτερη. Και πολύ πιο ισχυρή. Χάρη σε εσάς.

Γιατί εσείς είστε η κινητήριος δύναμη αυτού του συνδυασμού.

Που γεννήθηκε από μια αναγκαιότητα της κοινωνίας και έτσι παραμένει.

Μια Αυτοδιοικητική Κίνηση ανανεωμένη και διευρυμένη. Αλλά όχι από κομματικό σωλήνα. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας.

Γιατί έτσι εμείς εκλαμβάνουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακομμάτιστη, ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη.

Φίλες και φίλοι,

Όταν με τη δική σας εντολή, με την εντολή των Λευκαδίων αναλάβαμε τις τύχες του τόπου μας πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά.

Είχαμε να διαχειριστούμε το μειονέκτημα του μικρού αριθμού συμβούλων λόγω του εκλογικού συστήματος. Καταφέραμε και κάναμε το μειονέκτημα πλεονέκτημα. Δείξαμε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης γιατί πρώτιστο μέλημα μας ήταν να παραχθεί έργο για τον τόπο μας.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε από την πρώτη ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο τόπος μας. Μια υγειονομική, μια περιβαλλοντική βόμβα, αυτή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλοι σας θυμάστε τα χιλιάδες δεμάτια τα οποία ήταν αποθηκευμένα μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας καταστάσεις ασφυκτικές για όλους. Καταφέραμε κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις και επαφές σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο τους δύο πρώτους μήνες της θητείας μας να το επιλύσουμε και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του δημότη με επιπλέον κόστος. Και δηλώνουμε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Επίσης, είμαστε περήφανοι γιατί για πρώτη φορά στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου μας δεν θάψαμε ούτε ένα κιλό σκουπίδι.

Εν συνεχεία αντιμετωπίσαμε όπως όλη η ανθρωπότητα το μεγάλο ζήτημα της πανδημίας. Που δημιούργησε αποστάσεις στις κοινωνικές μας σχέσεις, που δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Αλλά κι εκεί ο δήμος ήταν παρών δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, δίπλα στο δημότη που είχε ανάγκη. Και οι κοινωνικές μας δομές ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι κρίσεις όμως δεν τελείωσαν εκεί. Κληθήκαμε όπως και οι υπόλοιποι δήμοι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των δήμων. Κάποια στιγμή δεν σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα «Λίγο ίσιωμα, λίγο μπουνάτσα δεν θα έχει; Αλλά τον κάβο τον περάσαμε».

Παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές δυσκολίες καταφέραμε και είμαστε, ίσως, ο δήμος που διεκδίκησε και πήρε τα περισσότερα κονδύλια αναλογικά με τον πληθυσμό του. Είμαστε ίσως ο μόνος δήμος που υπέβαλλε προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις από όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπήρξαν.

Νέες ταχύτητες και νέες νοοτροπίες επικράτησαν στο Δήμο Λευκάδας.

Και το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα μετρήσιμο και καταγράφεται σε όλους τους δείκτες, σε όλους τους αριθμούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της τετραετίας ήταν η επιπλέον χρηματοδότηση του δήμου Λευκάδας με 65 εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από την αγαστή συνεργασία τόσο με τον Βουλευτή Λευκάδας όσο και με την κυβέρνηση. Ένα αποτέλεσμα που θα μετατρέψει τη Λευκάδα σε σύγχρονη.

Είδαμε πριν από λίγο κάποιες εικόνες. Ας τις κουβεντιάσουμε και λίγο.

Φάνηκε ξεκάθαρα μετά και τα τελευταία τραγικά γεγονότα η αναγκαιότητα των υποδομών. Βλέποντας και τον πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης που έχει ο τόπος μας εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτό. Στοχεύσαμε στη δημιουργία, την ανάπτυξη και την επέκταση των υποδομών του τόπου μας και δεσμεύσαμε 50 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αποχετεύσεις. Προχωράμε και έχουμε δημοπρατήσει το μεγαλύτερο έργο επέκτασης αποχετευτικών δικτύων που έχει γίνει ποτέ στη Λευκάδα. Από τη Νικιάνα μέχρι τους Τσουκαλάδες, από το Φρύνι μέχρι τη Βασιλική. Προϋπολογισμός 26 εκατομμύρια ευρώ.

Ύδρευση. Για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος για τον τόπο μας καταβάλουμε καθημερινά μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχει βελτίωση. Δεν τα έχουμε όμως καταφέρει ακόμη στο βαθμό που πρέπει.  Η οριστική επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του πολύ μεγάλου έργου αντικατάστασης του αγωγού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα προϋπολογισμού 140 εκατομμυριών ευρώ που έχει δημοπρατηθεί από το αρμόδιο υπουργείο και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Οδοποιία. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας που έχει εκτελεστεί ποτέ. Ήδη είναι σε εξέλιξη. Από το Καλλιγόνι μέχρι τα Βουρνικά. Από τους Πηγαδισάνους μέχρι το Κάλαμο. Όλος ο δήμος.

Περιφερειακός δρόμος. Ένα έργο αναγκαίο για να μην είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει ολοκληρωμένο περιφερειακό δρόμο.

Πολιτισμός. Όλοι σας θυμάστε ότι είκοσι χρόνια υπήρχε ένα κουφάρι μέσα στην καρδιά της πόλης. Και αναφέρομαι στο Θέατρο Λευκάδας. Καταφέραμε όχι μόνο να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, το βλέπουμε και να ολοκληρώνεται. Όπως επίσης μας δημιουργεί μεγάλη ικανοποίηση και το Ανοιχτό Θέατρο που χτίζεται από την αρχή. Αναγεννάται από τις στάχτες του ο Κινηματογράφος Απόλλωνας. Πριν από λίγες μέρες συμβασιοποιήσαμε και αυτό το έργο. Ένα έργο, ένα πολιτιστικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τη ζωή του Λευκαδίτη τα τελευταία εκατό χρόνια. Κι είμαστε συγκινημένοι γι’ αυτό. Επιπρόσθετα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Πνευματικού μας Κέντρου, τα Πολιτιστικά Κέντρα των Σφακιωτών, της Καρυάς, του Νυδριού. Υποδομές για τον πολιτισμό σε όλο το νησί.

Βλέπουμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα της πολιτικής προστασίας. Γι’ αυτό ακριβώς ολοκληρώσαμε με μια πολύ μεγάλη παρέμβαση την αντιπλημμυρική θωράκιση της Βασιλικής προϋπολογισμού άνω του μισού εκατομμυρίου. 

Όπως επίσης το πολύ σημαντικό έργο της οδικής ασφάλειας ξεκινώντας από τον κόμβο του Κοιμητηρίου, από το δρόμο της Αγίας Μαρίνας και βελτίωση σε ένα δίκτυο δρόμων τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε άλλες περιοχές.

Για την υποστήριξη των λιμανιών μας δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Και σας ρωτάω: Αν δεν λύναμε το πρόβλημα των απορριμμάτων, αν δεν δημιουργήσουμε και δεν αναβαθμίσουμε τις υποδομές των νησιών μας πώς θα φιλοξενούμε 150.000 χιλιάδες επισκέπτες;

Εκτός από τα παραπάνω έργα, πολύ σημαντικά είναι και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Παρεμβάσεις στις πλατείες. Βλέπουμε την μεγάλη παρέμβαση που γίνεται στην είσοδο του νησιού. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και τότε θα πειστούν και όσοι έχουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα και την αναγκαιότητα. Παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, ενοποίηση δημόσιων χώρων, παρεμβάσεις στα σχολεία μας, στις παιδικές χαρές, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στον οδοφωτισμό.

Ενδεχομένως να θυμάστε ότι ένας από τους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει το 2019 ήταν η Καθαρή Λευκάδα. Εκτός από την απομάκρυνση των απορριμμάτων προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων και υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των καινούργιων κάδων. Επεκτείναμε το δίκτυο των υπόγειων κάδων. Το 2023 τοποθετήσαμε και τα 4 ρεύματα της ανακύκλωσης, καθώς και τους μωβ κάδους. Έχουμε πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στα Ιόνια Νησιά.

Κάνοντας πράξη την εξωστρέφεια του Δήμου μας συνεργαστήκαμε και με άλλους φορείς για την ευαισθητοποίηση του κοινού και πραγματοποιήσαμε δράσεις καθαρισμού ακτών και λιμανιών.

Χθες και σήμερα πραγματοποιήθηκε δράση απορρύπανσης του λιμανιού του Περιγιαλίου και μάλιστα επειδή ο δήμος Λευκάδας αρχίζει να θεωρείται πρότυπο, υπάρχει αντιπροσωπεία είκοσι ατόμων από την Κορσική για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Αυτό δείχνει ότι ακολουθούμε κι εμείς τις καλές πρακτικές που επιβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Και δείχνει επίσης ότι από παράδειγμα προς αποφυγή, γίναμε παράδειγμα προς μίμηση!

Γιατί το περιβάλλον μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Και η γαλάζια ανάπτυξη απόλυτη προτεραιότητά μας. Και γι’ αυτό ακριβώς βραβευτήκαμε και σε διεθνή έκθεση ως ο καλύτερος προορισμός για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Φίλες και φίλοι αυτά και άλλα πολλά, έγιναν. Με το έντυπο πρόγραμμά μας και στην ιστοσελίδα μας θα γίνει μια εκτενέστερη αναφορά για το παραγόμενο έργο της περιόδου 2019-2023.

Πλην όμως εδώ είμαστε και για το αύριο.

Έχοντας δρομολογήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την επίλυση των βασικών προβλημάτων που απασχολούσαν τον τόπο μας θα στοχεύσουμε στο να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον διαβίωσης για όλους μας, έναν δήμο πιο φιλικό προς τον δημότη και τον επισκέπτη, με ταχύτερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, με υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών. Μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους μας. Μια Λευκάδα ζωντανή 12 μήνες το χρόνο, μια Λευκάδα πρότυπο τόσο για το φυσικό της περιβάλλον όσο και για το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων. Μια Λευκάδα που θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν.

Για εμάς που ζούμε εδώ, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, που αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να τον παραδώσουμε καλύτερο στη νέα γενιά.

Ο τόπος μας έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η πορεία αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί. Χρειάζεται συνέχεια και σταθερότητα. Τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για τη Λευκάδα του 2030.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε και την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας.

Την οποία υπηρετήσαμε για τέσσερα χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι, αν και εφόσον εσείς επιλέξετε την Σύγχρονη Λευκάδα να σας εκπροσωπήσει από τη θέση της επόμενης δημοτικής αρχής, να συνεχίσουμε να την τιμάμε.

Γιατί το μεγαλύτερο παράσημο που έχω πάρει είναι οι αναφορές πολλών συμπολιτών μας ότι έχουμε έναν Δήμαρχο όλων των Λευκαδίων και αυτή είναι υπέρτατη τιμή για μένα.

Γιατί υπηρέτησα όλους εσάς, τους δημότες, δουλεύοντας σκληρά, με αυταπάρνηση, με όλο μου το είναι, γιατί αυτό αποτελούσε και τη δέσμευση που είχα δώσει απέναντί σας. Κάνοντας και λάθη που αναγνωρίζω. Ωστόσο θέλω να γνωρίζετε όλοι ότι για να γίνει όλο αυτό το έργο ήταν αναγκαία και απαραίτητη η συνεχής παρουσία μου στο Δήμο. Εδώ βρισκόμουν δίνοντας μάχες κάθε μέρα, κάθε ώρα, με όλες μου τις δυνάμεις, διευρύνοντας τις γνώσεις μου και αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία για να εξελίσσομαι ταυτόχρονα με την εξέλιξη του τόπου. Εδώ βρισκόμουν για να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για την επόμενη μέρα του τόπου.

Γιατί ο Δήμαρχος δεν είναι για την κατάθεση στεφάνων και τις παρελάσεις. Χρειάζεται επαγρύπνηση, γρήγορα αντανακλαστικά, ετοιμότητα, να είναι μάχιμος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, για 5 χρόνια. Σκεφτείτε το, αναλογιστείτε πάνω σε αυτό. Αναλογιστείτε ποιος μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην Λευκάδα του 2030.

Και για την σωστή διοίκηση του Δήμου απαραίτητη είναι μια ενωμένη και δυνατή παράταξη. Κι εγώ έχω μαζί μου μια ομάδα δυνατή, ανανεωμένη, μια ομάδα βγαλμένη μέσα από την ίδια την κοινωνία. Είναι οι άνθρωποι που αποτελούν σήμερα την «Σύγχρονη Λευκάδα» και θα είναι οι εκπρόσωποί σας στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις ανάγκες του τόπου αλλά και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Γεμάτοι διάθεση να συνεισφέρουν στα νησιά μας με γνώσεις, φρέσκιες ιδέες και δυναμισμό. Από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Αλλά με την ίδια αγάπη για τον τόπο μας. Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, με προεξάρχουσα την «Κοινωνία των Πολιτών» του Γιάννη Λιβιτσάνου που συμπορεύεται μαζί μας.

Όλοι οι συνεργάτες που θα έχω την τιμή και την χαρά να σας τους παρουσιάσω ευθύς αμέσως ήταν συνειδητή επιλογή τους η συμμετοχή τους στη «Σύγχρονη Λευκάδα» και δεν ήταν απότοκος παλαιοκομματικών προσεγγίσεων, δεν ήταν αποτέλεσμα υποχρεώσεων, εξαναγκασμών, συναλλαγών ή άλλων πρακτικών του παρελθόντος που έχουν αποδοκιμαστεί από την ελληνική κοινωνία, που έχουν αποδοκιμαστεί από εσάς.

Καθαρές κουβέντες. Αυτοί είμαστε. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο σας κοιτάμε στα μάτια μη έχοντας να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Εμείς είμαστε εδώ και κρινόμαστε.

Η «Σύγχρονη Λευκάδα» είναι εδώ. Και θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών. Κι αυτό γιατί πρέπει ο τόπος μας να συνεχίσει τη ρότα του. Να πάμε το Δήμο Λευκάδας εκεί που του αξίζει. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Να πάμε τον δήμο μπροστά.

Προηγουμενο αρθρο
Όλα έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών - Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός της Π.Ε. Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Η  αμμόγλωσσα και οι δύο φάροι

1 Σχόλιο

  1. Σακης
    23 Σεπτεμβρίου 2023 at 14:54 — Απάντηση

    Όσοι θεωρούν τον εαυτό τους υποψήφιο να γράφουν εξετάσεις για τα θέματα του τόπου τους και πόσο καλά τον γνωρίζουν.
    ‘Ενα τεστ δεξιοτήτων και ικανοτήτων , γνώσεων και γνώμης πάνω στα προβλήματα του τόπου μας.
    Η υποψηφιότητα τους να γίνεται δεκτή μόνο εφόσον κατέχουν τις γνώσεις και ικανή κριτική σκέψη.
    ‘Οχι μόνο ωραίες φάτσες που χαμογελούν σαν τις διαφημίσεις στο φακό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.