HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ«Πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του Kάστρου»: Τοποθέτηση – Κάλεσμα

«Πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του Kάστρου»: Τοποθέτηση – Κάλεσμα

Η απείρου κάλλους παραλία της περιοχής Κάστρου-ΤΑΟΛ-Τουριστικό Περίπτερο, με την  καλύτερη ποιότητα αμμουδιάς από όλες τις παραλίες της Λευκάδας, με την ανεμπόδιστη  θέα στο ηλιοβασίλεμα και τα υπέροχα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά της, μας συντροφεύει  για πολλές δεκαετίες και έχει συνδεθεί με τα ανέμελα παιδικά χρόνια των παππούδων μας,  των γονιών μας, τα δικά μας, των παιδιών μας και των εγγονών μας.  

Την ανεμπόδιστη αυτή πρόσβαση στην αγαπημένη παραλία των Λευκαδιτών που την  απολαμβάνουν από άκρη σε άκρη, χωρίς περιορισμούς και οριοθετήσεις, έρχεται να  αμφισβητήσει η προοπτική της παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή του Τουριστικού  Περιπτέρου από την μία (προς το παρόν το θέμα δείχνει να έχει παγώσει μετά την  ανάκληση της απόφασης παραχώρησης από του ΔΛΤΛ, αλλά το μέλλον προβλέπεται  αβέβαιο). 

Από την άλλη, δρομολογείται άμεσα η πώληση του οινοποιείου του ΤΑΟΛ και του  περιβάλλοντος χώρου του, καθώς με απόφαση του τοπικού εφετείου, κρίθηκε νόμιμη η  συνέλευση των μελών του ΤΑΟΛ με την οποία αποφασίστηκε η πώληση του (και μάλιστα  στον ίδιο επενδυτή που διεκδικεί και το Τουριστικό Περίπτερο). Έτσι, ανάβει το πράσινο  φως για την εγκατάσταση της ιδιωτικής εταιρίας στον χώρο, με σκοπό την μετατροπή του  σε ξενοδοχειακή μονάδα.  

Το οινοποιείο ξεπουλιέται, το Κάστρο κινδυνεύει, η παραλία χάνει τον δημόσιο  χαρακτήρα και χρήση της.. 

Είναι γνωστό ότι η τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας βασίζεται σε μικρής κλίμακας  τουριστικές μονάδες με έντονους ρυθμούς οικιστικής ανάπτυξης, ιδιαιτέρως τα τελευταία  χρόνια. Οι επιπτώσεις της ανάπτυξης, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, απειλούν όλο και  περισσότερο το φυσικό περιβάλλον που εκτίθεται στην επαφή με τις υποδομές, την  αδόκιμη χρήση της οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και την κάθε είδους ρύπανση 

Εκείνο που έχει ανάγκη η Λευκάδα δεν είναι οι επιπλέον μεγάλες τουριστικές μονάδες,  καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης αλλά οι οργανωμένοι δημόσιοι  κοινόχρηστοι χώροι αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού που θα βελτιώσουν τις συνθήκες  διαβίωσης των κατοίκων και που λείπουν αυτή τη στιγμή από το νησί μας. 

Η αναβάθμιση του Τουριστικού μας προϊόντος, η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για τον  τόπο μας δεν πραγματοποιείται αναγκαστικά από δραστηριότητες και υποδομές παροχής  υπηρεσιών, από τις οποίες είναι γεμάτο το νησί. Συντελείται και από την αναβάθμιση του  πολιτιστικού μας προϊόντος, της πολιτιστικής μας ταυτότητας ως τόπος, τα οποία είμαστε  υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε. Είναι οι ρίζες μας, αυτό που μας  διαφοροποιεί από άλλους τόπους, είναι αυτό που μας κάνει υπερήφανους για τον τόπο  μας.  

Για εμάς, η περιοχή Κάστρο: ΤΑΟΛ-Τουριστικό Περίπτερο-Γύρα είναι ενιαία και με αυτό  τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί.  

Με το σκεπτικό αυτό καλούμε:  

Τον Βουλευτή, την Δημοτική Αρχή, την Περιφερειακή Αρχή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο,  τους νυν δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και επικεφαλής Δημοτικών και  Περιφερειακών Παρατάξεων, τους υποψήφιους επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών  Παρατάξεων, τους υποψήφιους Δημοτικούς και Περιφερειακούς συμβούλους, τους  υποψήφιους Βουλευτές, όλους τους φορείς και τους πολιτιστικούς συλλόγους, όλη την  κοινωνία της Λευκάδας, δημότες και ετεροδημότες και τέλος τα μέλη και το Δ.Σ. του  συνεταιρισμού ΤΑΟΛ,  να συμπορευτούν μαζί μας, στην προσπάθεια, να διασφαλιστεί μία περιοχή που από την  φύση της έχει καταταχθεί σε περιοχή με τον υψηλότερο βαθμό προστασίας (αδόμητη Ζώνη  Α απόλυτης προστασίας αρχαιολογικού χώρου, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχή  δικτύου Natura). 

 Και καταθέτουμε, τις παρακάτω προτάσεις: 

∙ Τον σεβασμό και προστασία της περιοχής (αδόμητη Ζώνη Α απόλυτης προστασίας  αρχαιολογικού χώρου, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχή δικτύου  Natura). 

∙ Την αξιοποίηση του Τουριστικού περιπτέρου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε  συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας με εξεύρεση χρηματοδοτικών κονδυλίων (είτε  από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα) για δημιουργία ενός  σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου, όπου θα φιλοξενούνται διεθνή συνέδρια,  πολιτιστικές-αθλητικές-ναυταθλητικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ. 

∙ Την συνεργασία του Δήμου Λευκάδας με το Δ.Σ. του ΤΑΟΛ, ενδεχομένως και με το  Υπουργείο Πολιτισμού (καθώς πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο), με συμφέρουσα  προς το ΤΑΟΛ πρόταση, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το  οινοποιείο του συνεταιρισμού, σε συνδυασμό με το Τουριστικό Περίπτερο και η  δρομολόγηση μετατροπής του σε ένα μοναδικό Μουσείο Οινοποιίας, αφιερωμένο  στους ακάματους καλλιεργητές της λευκαδίτικης υπαίθρου, μέσα στο οποίο θα  αναδεικνύεται, πρώτο και κυριότερο, η ιστορία του Αγροτικού Κινήματος της  Λευκάδας. Τα κεκτημένα δικαιώματα των αγροτών, ο αγώνας και η ιστορία τους,  δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

∙ Οι παραπάνω χρήσεις, μπορούν να ενισχυθούν με Αμφιθέατρο διαλέξεων,  θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών μουσικών συνόλων κ.λπ., Κέντρο Ψηφιακής  προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Λευκάδας (προβολές σε μαθητές,  φοιτητές, γκρουπ επισκεπτών), Εντευκτήριο συλλόγων και σωματείων, Αίθουσες  αναγνωστηρίων και βιβλιοθηκών, Εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων και  παρουσίαση της καλλιέργειας και παραγωγής τους, Πωλητήριο  παραδοσιακών–αγροτικών προϊόντων-αναμνηστικών αποδίδοντας έσοδα. 

∙ Διενέργεια Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, με τα παραπάνω δεδομένα,  για την εξεύρεση της αρτιότερης αρχιτεκτονικής λύσης, για την ήπια ενσωμάτωση  των δραστηριοτήτων αυτών στο φυσικό περιβάλλον και τον σεβασμό στο  χαρακτήρα των κτιρίων. 

∙ Άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου σε μονοθεματική συνεδρίαση και  λήψη Απόφασης για το θέμα. 

Καλούμε όλες τις Αρχές, φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και πολίτες της  Λευκάδας την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 και ώρα 19.00 στην αίθουσα  συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας-Διοικητήριο, σε ανοιχτή  συζήτηση-σύσκεψη φορέων, για τοποθετήσεις, οργάνωση του αγώνα και  περαιτέρω δράσεις.  

Προηγουμενο αρθρο
Σεμινάριο πρώτων βοηθειών- ΚΑΡΠΑ στο 1ο ημερήσιο ΕΠΑΛ από το Γ.Ν.Λευκαδας
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: στην υποθαλάσσια σήραγγα αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κέρκυρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.