HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠρόγραμμα του ΚΗ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Πρόγραμμα του ΚΗ΄ Συμποσίου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Πρόγραμμα του ΚΗ΄ Συμποσίου

«Στη Λευκάδα σήμερα: Αστικό τοπίο, περιβάλλον, πολιτισμός. Ο σχεδιασμός και η συγκρότηση τοπικής ταυτότητας»

22 και 23 Ιουλίου 2023

Συμμετέχοντας στη συζήτηση που διεξάγεται, παγκοσμίως, για το φαινόμενο της πολιτισμικής ομογενοποίησης και των επιπτώσεών της στις δομές και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών, το σωματείο «Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών», σε συνεργασία με το «Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδος», διοργανώνουν Συμπόσιο με θέμα «Στη Λευκάδα σήμερα: Αστικό τοπίο, περιβάλλον, πολιτισμός. Ο σχεδιασμός και η συγκρότηση τοπικής ταυτότητας», που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουλίου 2023, στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», στην πόλη της Λευκάδας.

Στο Συμπόσιο μετέχουν διαπρεπείς επιστήμονες που θα διαπραγματευτούν τη θέση ότι η ανάδειξη και προβολή των τεκμηρίων εντόπιου πολιτισμού που συγκροτούν τη λεγόμενη «τοπική ταυτότητα» καθιστά τον τόπο ελκυστικό για τους γηγενείς και για τους επισκέπτες του, επειδή αποτελεί το αναγκαίο υπόβαθρο πάνω στο οποίο σφυρηλατείται η αίσθηση αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού των πολιτών που, περαιτέρω, ευνοεί την ανάπτυξη αστικής συνείδησης. Επειδή, λοιπόν, ως τοπική ταυτότητα νοείται καταρχήν η πολιτιστική ταυτότητα, οι ομιλητές του Συμποσίου θα αναφερθούν στην ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, στην αρχιτεκτονική των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, στη λειτουργικότητα και την αισθητική των κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων, καθώς επίσης στο οικολογικό αποτύπωμά τους και, τελικά, σε παραμέτρους που επηρεάζουν θετικά την τοπική κοινωνία και οικονομία. 

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΛΜ), επιχειρώντας να παρεμβαίνει σε ζητήματα πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης της Λευκάδας, με το Συμπόσιο αυτό επιδιώκει να ορίσει κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η επεξεργασία μιας ανανεωμένης συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών ομάδων του τόπου μας, ικανής για να διασφαλίσει τη βιώσιμη προοπτική του και την ευζωία των πολιτών του. Πρόθεσή της, η συζήτηση να καρποφορήσει και να αποτελέσει το υλικό για γενικότερο προβληματισμό.

Πρόγραμμα

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, ώρες: 20:00 έως 21:30 

Πρόεδρος: Δημήτρης Φατούρος, Στέλεχος Ηνωμένων Εθνών 

20:00-20:10  Χαράλαμπος Καλός, Δήμαρχος Λευκάδας, Χαιρετισμός 

20:10-20:20  Κώστας Κατηφόρης, Πρόεδρος ΔΣ/ΕΛΜ, Χαιρετισμός 

20:20-20:30  Κώστας Μωραΐτης, Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Παρουσίαση της θεματολογίας του Συμποσίου 

20:30-20:50  Δημήτρης Τσερές, Φιλόλογος–Λογοτέχνης-Ιστορικός, Όψεις της λευκαδικής πολιτισμικής ταυτότητας 

20:50-21:10  Ευγενία Φλογαΐτη, Ομότιμη Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τοπική ταυτότητα και Εκπαίδευση 

21:10-21:30  Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ο ερηματικές ντισεισμικές κατασκευές τς Λευκάδας. Μιά πολιτισμική κορύφωση το Νησιο 

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, ώρες: 20:00-21:30 

Πρόεδρος: Παναγιώτης Σκληρός, πρώην Δήμαρχος Λευκάδας 

20:00-20:20 Κώστας Μωραΐτης, Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Η προώθηση της Ταυτότητας των Τόπων και η «αξιοπρέπεια της κατοίκησης» 

20:20-20:40 Θεοδόσης Ψυχογιός, Τοπογράφος Μηχανικός – Πολεοδόμος MSc, Επίτιμος Διευθυντής πολεοδομικού σχεδιασμού ΥΠΕΝ, Ο πολεοδομικός σχεδιασμός αναγκαία προϋπόθεση για την ανάδειξη και προστασία της τοπικής ταυτότητας της Λευκάδας 

20:40-21:00 Ανδρέας Λαμπρόπουλος Αρχιτέκτων – Δρ ΕΜΠ, Σχεδιασμός για ανθρώπινους τόπους 

21:00-21:30 Συζήτηση 

Τόπος: Κήπος Μουσείου Άγγελου Σικελιανού

Προηγουμενο αρθρο
Ανατολή στο Προφήτη Ηλία
Επομενο αρθρο
Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.