HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΠυραμιδική ορχιδέα, (Anacamptis pyramidalis), σπάνια και προστατευόμενη

Πυραμιδική ορχιδέα, (Anacamptis pyramidalis), σπάνια και προστατευόμενη

Η πυραμιδική ορχιδέα, Anacamptis pyramidalis, είναι ένα προστατεύομενο πολυετές ποώδες φυτό που ανήκει στο γένος Anacamptis της οικογένειας Orchidaceae. Αναφέρεται 11 φορές στα προστατευόμενα φυτά της Natura 2000. Η επιστημονική ονομασία Anacamptis προέρχεται από την ελληνική ανακάμτειν που σημαίνει «στροφή προς τα εμπρός», ενώ η ονομασία pyramidalis αναφέρεται στην πυραμιδική μορφή της ταξιανθίας.

Την φωτογράφισε ο Γιάννης Μεσσήνης στη Λευκάδα σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Επικονιάζεται με έναν ιδιαίτερο μηχανισμό από ημερόβιες και νυκτόβιες πεταλούδες και για αυτό υβριδίζεται πολύ σπάνια. Ο μηχανισμός με τον οποίο τα ζεύγη του γυρεομάγματος προσκολλούνται στην προβοσκίδα ενός εντόμου ανακαλύφθηκε από τον Κάρολο Δαρβίνο και που περιγράφονται στο βιβλίο του Γονιμοποίηση Ορχιδέων.

Φτάνει κατά μέσο όρο 10-25 εκατοστά σε ύψος, με ανώτατο όριο τα 60 εκατοστά. Ο βλαστός είναι όρθιος και χωρίς διακλάδωση. Τα βασικά φύλλα είναι γραμμοειδή-λογχοειδή με παράλληλες νευρώσεις, μέχρι μήκος 25 εκατοστά. Το χρώμα των λουλουδιών ποικίλει από ροζ σε μωβ, λευκό ή σπάνια, και το άρωμα περιγράφεται ως «πικάντικη».

Ο αποξηραμένος και αλεσμένος κόνδυλος δίνει μια λεπτή λευκή σκόνη, που ονομάζεται σαλέπι. Αυτό είναι μία πολύ θρεπτική και γλυκή ουσία. Χρησιμοποιείται σε ποτά, στα σιτηρά και στην παρασκευή του ψωμιού. Μια ουγγιά του σαλεπιού είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός ατόμου για μια μέρα

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Επίσκεψη στον Καστό του Διοικητή της Πυροσβεστικής Λευκάδας Πύραρχου Κωνσταντίνου Τσίκα
Επομενο αρθρο
Αποτελέσματα εκλογών στο σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.