HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣ.Μ.Α.ΛΕ.Π: Σύλλογος Μελέτης & Αντιμετώπισης Λευκαδίτικων Προβλημάτων

Σ.Μ.Α.ΛΕ.Π: Σύλλογος Μελέτης & Αντιμετώπισης Λευκαδίτικων Προβλημάτων

Θα προσπαθήσω να γράψω κάτι για τον ΣΜΑΛΕΠ, απ’ αυτά που θυμάμαι με την παράκληση να με συγχωρήσετε για πιθανές αστοχίες του μυαλού μου…

Ιδρύθηκε στη Λευκάδα (νομίζω το 1978 η 79) μετά από πρωτοβουλία των λεγόμενων «προοδευτικών δυνάμεων», περισσότερο όμως συμμετείχαν αυτοί που τότε λεγόταν πιο συχνά «προοδευτικοί πολίτες» κι έτσι συμμετείχαν πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Αν θυμάμαι καλά ήταν πρόεδρος ο Γιώργος Ράπτης με τα γνωστά παγωτά «θαύμα».

Σκοπός του συλλόγου ήταν να μελετήσει και να προβάλλει τα χρόνια τοπικά προβλήματα που δεν είχαν λυθεί ή διαφαινόταν η ανάγκη επίλυσης τους, όπως η Ύδρευση, (η Λευκάδα υδρευόταν από τις υδρομαστεύσεις στη Μεγάλη Βρύση και μερικές φτωχές γεωτρήσεις αλλά το νερό αφενός δεν επαρκούσε αφετέρου η ποιότητα του ήταν ιδιαίτερα υφάλμυρη ενώ διαφαινόταν η τουριστική ανάπτυξη που θα απαιτούσε επάρκεια νερού), η ανάγκη αποχετευτικού δικτύου της πόλης, τα ιχθυοτροφεία, η ζεύξη, το λιμάνι, η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι οδικές αρτηρίες και άλλα θέματα.

Ο σύλλογος διοργάνωσε από το 1979-1982 τρία συνέδρια με θέματα που αφορούσαν την ύδρευση, την ανάγκη αποχετευτικού δικτύου της πόλης, τα ιχθυοτροφεία, την ζεύξη, το λιμάνι, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το εμπόριο, τις οδικές αρτηρίες και άλλα θέματα.

Εισηγητές στα θέματα ήταν ντόπιοι επιστήμονες (κι όχι μόνο) αλλά και ξένοι που είχαν σχέση με την Λευκάδα, με τεκμηριωμένη άποψη και προτάσεις επίλυσης. Γινόταν η παρουσίαση των μελετών και προτάσεων και ακολουθούσε ελεύθερη συζήτηση, ανακοινώσεις και έκλεινε με τα συμπεράσματα του κάθε θεματικού συνεδρίου.

Αρκετά απ’ αυτά τα προβλήματα προωθήθηκαν αρμοδίως με τεκμηρίωση για επίλυση όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η ζεύξη κλπ. και αρκετά επιλύθηκαν.

Τα συνέδρια στήριζαν (αυτό που λέμε σήμερα χορηγοί δημοσιότητας) με δημοσιεύσεις εισηγήσεων, φωτογραφίες και ρεπορτάζ οι εφημερίδες» Δημοκρατική Λευκάδα» που εκδιδόταν από συντακτική επιτροπή και «Λευκαδίτικος Παλμός» του οδοντίατρου Σπύρου Κόγκα.

Θυμάμαι έντονα την αποφασιστική συμμετοχή σ’ αυτό το δημιούργημα των Σπύρου Θάνου, Γεράσιμου Καλαφάτη και Αντώνη Κατωπόδη-Τσορονικέα, στο μαγαζί του οποίου, (Μελά 148,) γινόταν αρκετές συνεδριάσεις κι εκεί ήταν και τα… χαρτιά του συλλόγου.

Στην φωτογραφία βλέπετε το προεδρείο μιας συνεδρίας (νομίζω του 1980) με θέμα τον τουρισμό. Από αριστερά ο μηχανικός Πάνος Ζαβιτσάνος, ο μηχανικός Δημήτρης Τοπαλιάν, ο γιατρός Γιώργος Φερεντίνος κι ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κουνιάκης. Μπροστά εισηγητής για θέματα πολιτισμού –τουρισμού ο Παναγιώτης Σκληρός (γραμματέας τότε του εμπορικού συλλόγου).

Πιθανόν όλα αυτά που αναφέρω να μην είναι απόλυτα σωστά γι’ αυτό και σας παρακαλώ για την επιείκεια σας γιατί έγραψα ό,τι θυμάμαι χωρίς να έχω γραπτά εκτός απ την φωτογραφία και την συμμετοχή μου στον σύλλογο σαν γ.γ. γραμματέας.

Η δημοσίευση γίνεται για να θυμόμαστε και κάτι απ’ τα παλιά και δεν έχει σκοπό την αυτοπροβολή ή την δημοσιότητα.

Σας ευχαριστώ για την ανοχή σας και παρακαλώ για τις διορθώσεις σας.

Παναγιώτης Σκληρός
Λευκάδα, Ιούνιος 2020

Προηγουμενο αρθρο
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» εντάχθηκε η διαμόρφωση της παραλίας της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Θα διορθωθούν τα σκαλοπάτια στο λιμάνι της Βασιλικής