HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο Δαμαλάκι (Macroglossum stellatarum)

Το Δαμαλάκι (Macroglossum stellatarum)

Γιάννης Μεσσήνης

Το Macroglossum stellatarum είναι ένα από τα πολλά είδη σκόρων της οικογένειας Sphingidae. Τρέφεται με νέκταρ και είναι ιδιαίτερα γνωστό για την μακριά “προβοσκίδα” του (έως 5 εκ.), χαρακτηριστικό που το κάνει πολύ αποτελεσματικό επικονιαστή μιας και ειδικεύεται σε “δύσκολες” περιπτώσεις φυτών με μακρύ σωλήνα στα άνθη τους, άνθη που άλλα έντομα δυσκολεύονται να γονιμοποιήσουν. Έχει χρώματα γκρι-καφέ και τα πίσω φτερά έχουν χρώμα πορτοκαλί. Προτιμά τα ζεστά μέρη και φέτος τον Οκτώβρη το συνάντησα πολλές φορές κοντά στα λουλούδια που προτιμάει.

Πολύ χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος που πετάει, διότι εκτός του ότι είναι ταχύτατο έντομο, έχει την ικανότητα να αιωρείται σε ένα σημείο παράγοντας ένα πολύ χαρακτηριστικό βόμβο. Για τα χαρακτηριστικά του αυτά πολλοί το παρομοιάζουν με το πουλί κολιμπρί. Έχει την συνήθεια να επισκέπτεται τα ίδια φυτά την ίδια ώρα κάθε μέρα δείχνοντας προτίμηση σε συγκεκριμένα φυτά, συνήθως με μεγάλη περιεκτικότητα σε νέκταρ.

Τα δαμαλάκια θεωρούνται  ως τυχερός οιωνός. Συγκεκριμένα, ένα σμήνος εθεάθη να πετάει στη Μάγχη την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο!

 Μικρός θυμάμαι όταν έμπαινε μέσα στο σπίτι λέγαμε ότι κάποιο καλό νέο θα έχουμε. Στη Λήμνο μάλιστα το λένε Χαμπαρολόγο.

Με πληροφορίες και από το διαδίκτυο.

Προηγουμενο αρθρο
Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου
Επομενο αρθρο
Συζήτηση πάνω σε ένα δείγμα σατιρικής ποίησης στη Λευκάδα του Μεσοπόλεμου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.