HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο «κατόπιν ενεργειών μου», ζει και βασιλεύει

Το «κατόπιν ενεργειών μου», ζει και βασιλεύει

Βρήκα στο αρχείο μου ένα δελτίο τύπου με ημερομηνία 2/8/2011 με το οποίο ο τότε βουλευτής, μας ανακοίνωνε πως «κατόπιν ενεργειών του» διορίστηκε καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Λευκάδας, μετά από πολύμηνη έλλειψη.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε «διαπληκτισμός» μεταξύ του βουλευτή και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος περισσότερο φρόντισε να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο. Αυτά, μέχρι να μας λείψει γιατρός από άλλη ειδικότητα και να κλείσει η Παθολογική κλινική.

Αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση είχαμε διαπιστώσει ως χώρα, πως το ρουσφέτι ζει και βασιλεύει, πως ο βουλευτής για να επιβιώσει και να επανεκλεγεί, πρέπει να έχει πίσω του, επιτελείο που να φροντίζει τις «ιδιαίτερες απαιτήσεις» των ψηφοφόρων – πελατών του.

Είχαμε καταλάβει από τότε, όσοι θέλαμε να καταλάβουμε, πως οι ανάγκες που ικανοποιούσε το ρουσφέτι, προέρχονταν όλες, μα όλες, από την έλλειψη αξιοκρατίας, σωστής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, του συστήματος Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Τα χρόνια πέρασαν, χωρίς να αλλάξει τίποτα από τα παραπάνω από τη μεριά του πολιτικού συστήματος. Δεν δείξαμε όμως και ως πολίτες, ότι μας απασχολούσε ιδιαίτερα το θέμα. Κάναμε διαδηλώσεις, πορείες, ψηφίσματα και καταγγελίες για κάθε τι, πλην των παραπάνω θεμάτων. Έτσι σε μια χώρα που δεν στηρίζεται σε θεσμούς, σε νόμους, σε δημόσια διοίκηση, οι Έλληνες έμαθαν, τον αυτοσχεδιασμό και τον ατομικισμό, για την επιβίωσή τους.

Και οι βουλευτές δεν μπορούσε παρά να είναι καθ’ εικόνα και ομοίωση τους! Τα προσόντα που ζητάμε να έχει ένας βουλευτής, εξακολουθούν να είναι τα ίδια όπως πριν πενήντα χρόνια! Γερές σόλες, τρέξιμο, καπατσοσύνη, γνωριμίες, κολλητούς, αντοχή, και πάει λέγοντας!

Ο βουλευτής του κάθε νομού χρησιμοποιεί όλα τα ελαττώματα της φυλής μας προκειμένου να φέρει σε πέρας το έργο του, με βασικότερο αυτό του ατομικισμού. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν ανελκυστήρες και έτσι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνει σκάλες!

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου – πλην των τριτοκοσμικών – η τοποθέτηση γιατρών σε ένα νοσοκομείο – θα ήταν μια συνήθης διαδικασία ρουτίνας. Η μη τήρηση της διαδικασίας, αφού θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, θα ήταν σοβαρός λόγος για βαριές τιμωρίες.

Η δουλειά του βουλευτή σε όλες τις ανεπτυγμένες πολιτικά χώρες -που το σύστημα δουλεύει- δεν είναι να διορίζει γιατρούς, δασκάλους, γεωπόνους, είναι πρωταρχικά το νομοθετικό έργο. Ο βουλευτής πρέπει να ενημερώνεται, να σταθμίζει, να μελετά το κάθε τι, προς το συμφέρον των πολιτών και όχι κατάκοπος να ψηφίζει τις μεταμεσονύκτιες ώρες ό,τι του πασάρουν. Βεβαίως υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε νομό, ακόμα και μορφολογικές, τις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να φροντίσει.

Μετά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου τα μάτια όλων είναι στραμμένα στον βουλευτή. Ελπίζω ό,τι ανακοινώσει για το θέμα του Νοσοκομείου, να είναι για τελευταία φορά της λογικής «κατόπιν ενεργειών μου». Ελπίζω να εργαστεί από τώρα και πέρα ώστε το σύστημα της Υγείας να δουλεύει σωστά από μόνο του, χωρίς να χρειάζονται πυροσβεστικές παρεμβάσεις όταν φτάσει στο μη παρέκει.

Για να βοηθήσεις όμως να λυθεί ένα πρόβλημα και να τοποθετηθεί ένα σύστημα στις σωστές του βάσεις, πρέπει πρώτα, να κατανοήσεις το πρόβλημα και να διαθέτεις κότσια για συγκρούσεις. Αν για παράδειγμα, ως μόνο πρόβλημα στο σύστημα Υγείας της χώρας αναγνωρίζεις το μνημόνιο, βλέπεις μόνο το δέντρο. Αν φιλοδοξία σου είναι να επανέλθει το σύστημα υγείας στην προ μνημονίου εποχή, όταν η χώρα δαπανούσε για φάρμακα 2 φορές περισσότερα χρήματα από την Ισπανία, που έχει 4 φορές περισσότερο πληθυσμό, μάλλον εθελοτυφλείς. Αν δεν συγκρουστείς, δεν γίνεις δυσάρεστος, και δεν ξεριζώσεις εκείνες τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που επιτρέπουν σε γιατρό τοποθετημένο στη Λευκάδα, να βρίσκεται για δυο χρόνια αποσπασμένος σε άλλο νομό, θα είσαι μια από τα ίδια. Αν αποδεχτείς, να ανατεθεί για μια ακόμα φορά η διοίκηση των Νοσοκομείων σε αποτυχόντες βουλευτές και κομματικούς παρατρεχάμενους, δεν βοηθάς να βελτιωθεί το σύστημα. Αν δεν εναντιωθείς σε κλίκες, ομάδες και συντεχνίες που λυμαίνονται το σύστημα Υγείας, θα παραμένεις «ευχάριστος» και «αγαπητός» σε πολλούς, αλλά δεν θα έχεις επιτελέσει σωστά τα καθήκοντα σου.

Υπάρχουν πολλά «αν» που δεν χρειάζονται χρήματα, αλλά μόνο βούληση. Εχει αποδειχτεί ότι το αποτέλεσμά τους είναι βαθύτατα οικονομικό και μάλιστα μετρήσιμο μέγεθος, αν θέλουμε κάποια στιγμή να σταματήσει το «κατόπιν ενεργειών» του εκάστοτε βουλευτή.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Ο Ηλίας Λογοθέτης μιλάει για την Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Νόστιμα Νηστίσιμα: γαύρος μαρινάτος πάνω σε πιπεριές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.