HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤο Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στη Λευκάδα

Το Πασχαλινό έθιμο «το κομμάτι» στη Λευκάδα

Η Φιλαρμονική είναι ο πρωταγωνιστής κάθε Μ. Σάββατο στην πόλη της Λευκάδας. Η αναβίωση του εθίμου «το κομμάτι», όσα χρόνια πίσω μπορούμε να θυμηθούμε τελείται αδιάλειπτα με την παρουσία της, παιανίζοντας το εμβατήριο «Εωθινόν», που συνέθεσε ο Βαυαρός Αρχιμουσικός  Α. Σάϊλερ (1865). Μουσική χαρούμενη για τον εορτασμό της πρώτης Ανάστασης.

Ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, ήταν σήμερα ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης της Λευκάδας από νωρίς, για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στην «αναβίωση» του εθίμου το «κομμάτι», αφού είχαν μοιραστεί άφθονα πήλινα.

Η αρχή έγινε στο Πνευματικό κέντρο από το μπαλκόνι του οποίου ο Δήμαρχος πέταξε έναν μεγάλο μπότη παρουσία της Φιλαρμονικής. Στη συνέχεια η Φιλαρμονική από τον Άγιο Μηνά διάσχισε τον πεζόδρομο και την παραλιακή Άγγελου Σικελιανού παιανίζοντας.

Όπως αναφέρει ο λαογράφος της Λευκάδας, Πανταζής Κοντομίχης:

«…Αμέσως, στο άκουσμά της [καμπάνας], οι γυναίκες βγαίνουν στο παράθυρο και «ρίχνουν το κομμάτι» στο δρόμο, πετώντας ένα πήλινο αγγειό, πιάτο, λαγήνι, μπότης και στην ανάγκη ένα κεραμίδι, γυάλινο, γενικά ένα εύθραυστο δοχείο και το κάνουν συντρίμμια. Το «κομμάτι» είναι έθιμο απαράβατο και διασκεδαστικό, Τα συντρίμμια του σκεύους δεν κάνει να τα μαζέψουν το Μ. Σάββατο. Μόνο από την Κυριακή και πέρα τα μαζεύουν, και μάλιστα ένα-ένα κομματάκι και με τα χέρια, όχι με σκούπα. Το κομμάτι, λένε, το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μ. Εβδομάδας… Στη Χώρα, με το χτύπημα της καμπάνας, βγαίνει και η Φιλαρμονική και παίζει εμβατήρια στους πιο κεντρικούς δρόμους. Έτσι ο ήχος της μουσικής ανακατεύεται με τον, καθόλου μουσικό, αλλά χαρούμενο, κρότο των κομματιών.»

Χρόνια Πολλά Καλή Ανάσταση

Προηγουμενο αρθρο
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσέλευση κόσμου στην πόλη της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ο Ασπρούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.