HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο ρωσικό καταδρομικό «Moskva»,το 2014 στη Λευκάδα, σε «επίθεση φιλίας»!

Το ρωσικό καταδρομικό «Moskva»,το 2014 στη Λευκάδα, σε «επίθεση φιλίας»!

Το ρωσικό καταδρομικό «Moskva», που επλήγη σήμερα από τους Ουκρανούς και τελικά βυθίστηκε, βρέθηκε το 2014 στη Λευκάδα, σε μια «επίθεση φιλίας!

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ήταν ένα πολεμικό πλοίο υψηλής συμβολικής αξίας, το οποίο, εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας.

Το οπλισμένο με πυραύλους βαρύ καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, την σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων.


Το «Moskva» στα ανοιχτά του Κάστρου 9/2014

Στο νησί μας το πλοίο βρέθηκε σαν πρεσβευτής «διπλωματικής αποστολής» στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στα πλαίσια της «Ρώσικης Εβδομάδας στα Ιόνια Νησιά», που είχε καθιερωθεί  το 2012. Δες εδώ

Η «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά» έχει σκοπό την διμερή πολιτιστική ανταλλαγή, στην ανάπτυξη της λαϊκής διπλωματίας, στην ενδυνάμωση των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.» Αυτά ανέφερε τότε, το δελτίο τύπου για τις εκδηλώσεις εκείνης της χρονιάς, που αφορούσαν όλα τα Επτάνησα κι εμείς καμαρώναμε.

Δυο χρόνια μετά τοποθετήθηκε στο πάρκο της παραλίας η προτομή του ρώσου ναυάρχου  Ουσακώφ. Οι Ρώσοι το αποφάσισαν, οι ίδιοι φιλοτέχνησαν την προτομή, οι ίδιοι επέλεξαν και το μέρος που τοποθετήθηκε και οι δικοί μας δέχτηκαν. Ο Ουσακώφ αποτελεί μια υποσημείωση στην τοπική ιστορία και μια αμφιλεγόμενη γενικότερα προσωπικότητα.

Σήμερα και με όλα όσα έχουν μεσολαβήσει μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με την ρώσικη διείσδυση και προπαγάνδα στη χώρα μας, γίνεται κατανοητό πως και η «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά» αποτελούσε μέρος αυτής της καλοσχεδιασμένης προπαγάνδας. Η επιλογή μάλιστα του ναυάρχου Ουσακώφ προκάλεσε, τότε, αντιδράσεις από διανοούμενος και ιστορικούς στην Κεφαλονιά. Ουσιαστικά, σε ότι αφορά τη Λευκάδα, μας επιβλήθηκε και η προτομή και η παραχάραξη της ιστορίας, χωρίς αντίδραση. Δες εδώ.

Αξιολογώντας, την  «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά»  από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, θα λέγαμε πως ήταν… πταίσμα σε σχέση με όσα μαθαίνουμε παρακολουθώντας την επικαιρότητα, για την ρώσικη προπαγάναδα. Όλα τα κομμάτια του πάζλ μπαίνουν στη θέση τους…


Σοκ και δέος: το ρώσικο θηρίο «Moskva» απέναντι από το Κάστρο του Γρίβα «δίπλα» στην αποικία με τα Φλαμίνγκο, 9/2014.

«Δεν ξέρω αν γνωρίζει κανείς πως η ρωσική κυβέρνηση μοιράζει χρήματα σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε διαχειριστές ιστοσελίδων και λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα. Από τη μεγάλη επιρροή που έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο κοινό και από την ευκολία με την οποία αναπαράγονται οι θέσεις και ισχυρισμοί της Μόσχας, θα μπορούσε κανείς να εικάσει ότι σεβαστά ποσά διοχετεύονται σε κάποιους για μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν στοιχεία και υποθέσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα, όπως μια έρευνα του FBI που αποκάλυπτε τις κινήσεις ενός πρώην στελέχους του αμερικανικού δικτύου Fox για την ίδρυση τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα για λογαριασμό Ρώσου ολιγάρχη το 2015.»

Σχετικά με τις απελάσεις των  12 ρώσων διπλωμάτων και τις… ασχολίες τους διαβάζουμε:

 … Ύποπτες επαφές με άτομα από τον πανεπιστημιακό χώρο και εκπροσώπους ΜΜΕ μικρού βεληνεκούς για προώθηση φιλορωσικών θέσεων ή για πρόκληση κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς και επαφές με οργανωτές του… αντιεμβολιαστικού κινήματος – κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Αύξηση της ρωσικής επιρροής στο Άγιον Όρος… προσεγγίσεις ελλήνων στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστράτων…

Προηγουμενο αρθρο
Πασχαλινές κάρτες και ευχές 2022
Επομενο αρθρο
Τι συμβαίνει στη Σαγκάη με τον Covid -Πείνα και οργή των εγκλωβισμένων κατοίκων, αγωνία για την παγκόσμια οικονομία

1 Σχόλιο

  1. IN MEMORIAM…
    16 Απριλίου 2022 at 09:57 — Απάντηση

    IN MEMORIAM…

    Ένα βράδυ του Σεπτέμβρη 2014, επισκέφθηκα, μαζί με άλλους συμπολίτες μας, το καταδρομικό πυραύλων MOSKVA που είχε αγκυροβολήσει στα νερά μας, στα πλαίσια του γιορτασμού της ρώσικης εβδομάδας στα ιόνια νησιά. Στη μνήμη μου έρχεται μια ασπρόμαυρη γατούλα στο κατάστρωμά του, που μας κοιτούσε με τα διαπεραστικά, καχύποπτα ματάκια της, που λαμπύριζαν μέσα στην ασέληνη νύχτα. Βάσκανος μοίρα για το μεγάλο καράμπλι! Του πυραυλοφόρου ήταν γραφτό να πάει από… πύραυλο!

    Όμως, τί να απόγινε η γατούλα? Να επέζησε από τη συμφορά? Ανησυχώ. Σας παρακαλώ, αν πληροφορηθείτε κάτι για την τύχη της, ενημερώστε με. Και μη με πείτε ασυγκίνητο στον ανθρώπινο πόνο. Τον άνθρωπον εγνώρισα κι’ αγάπησα τα ζώα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.