HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα

Με το βλέμμα στις γιορτές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση, αφού εξάντλησε τα περιθώρια πειθούς προς τους ανεμβολίαστους, προχώρησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 9 στους 10 θανάτους από Covid αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Σήμερα, υπάρχουν ακόμη 520.000 πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτούς στοχεύει το μέτρο.

Εάν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, τότε θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα. Το οικονομικό πέναλτι θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Οι 5 λόγοι που οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

  • 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
  • 7 στους 10 διασωληνωμένους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.
  • Τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα άνω των 60 ετών είναι μόλις 3%, έναντι 5%-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
  • Σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία, που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Προσπάθεια εντοπισμού των ασυμπτωματικών με δωρεάν self test
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών δεν ήταν το μόνο που ανακοινώθηκε σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως, ενόψει των Χριστουγέννων, θα γίνει προσπάθεια να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς. Γι’ αυτό και θα δοθούν δωρεάν self tests σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουν οι ειδικοί να παρακολουθήσουν την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών, καθώς θα υπάρξουν πολλές οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Τα κύματα χτύπησαν αλύπητα τη Βασιλική
Επομενο αρθρο
Κορωνοϊός: 7.486 νέα κρούσματα, 88 θάνατοι -τα κρούσματα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.